4 manieren om hout te bevestigen | GevenHout
Offerte

Blog

GevenHout Blog: 4 manieren om hout te bevestigen

4 manieren om hout te bevestigen

4 manieren om hout te bevestigen


Voordat je planken gaat bevestigen is het goed om er over na te denken welke manier van bevestiging je kiest.
Je kan het hout bevestigen met:
 

                              1. Schroeven

                              2. ®Gleiters

                              3. B-fix clips

                              4. Houtproppen
 

Om tot de beste keuze te komen zullen we ze hieronder even doornemen.
 

1. Het bevestigen met schroeven

Het bevestigen van schroeven gaat vrij snel en het hout komt goed vast te zitten. Een nadeel van schroeven is dat ze altijd zichtbaar blijven.


Om de plank te bevestigen is het belangrijk om kwalitatief goede schroeven te gebruiken. Schroeven van mindere kwaliteit hebben kans op afbreken en veren niet mee bij het krimpen van het hout. Bij het bevestigen met schroeven voorkom je scheurvorming door de plank voor te boren.
 


2. Het bevestigen met ®Gleiters

Een tweede mogelijkheid om houtproducten te bevestigen, is door gebruik te maken van ®Gleiters. Het kost meer tijd om ®Gleiters te bevestigen dan schroeven, maar ze zijn niet zichtbaar en het voorkomt hout op hout contact.
 


Wist je dat dit systeem een Duits product is? De Duitse houtbouw schrijft namelijk voor dat hout op hout contact zoveel mogelijk vermeden moet worden om smetvlekken en schimmel te voorkomen. In Nederland wordt dit product minder toegepast.
 


®Gleiters bevestig je met schroeven aan de achterzijde van de plank. Belangrijk is dat ze verspringend bevestigd worden zodat ze elkaar bij montage niet raken. Gleiters kunnen op elke houtsoort bevestigd worden.
 

 

3. Het bevestigen met B-fix clips

Een andere mooie manier om hout te bevestigen is met B-fix clips. Ze zijn niet zichtbaar en door de clips is er genoeg ruimte voor het hout om te kunnen luchten.
 


Bevestiging met clips vraagt veel stabiliteit van het hout. Wij kunnen het B-Fix profiel theoretisch in iedere houtsoort schaven, echter zijn de clips niet voor iedere houtsoort geschikt. Als buitenvloer adviseren we dit profiel alleen bij de meest harde houtsoorten zoals Padouk en Ipé. Bij gevelbekleding of een overdekte buitenvloer kan de clip wel in meerdere houtsoorten gebruikt worden. Bij houtsoorten die veel werken kan de clip bij bijvoorbeeld krimping loskomen.
 

 

4. Het bevestigen met houtproppen

Houtproppen maak je van een restje hout. De plank dien je als eerste te schroeven en te doorboren om vervolgens het boorgat aan de bovenzijde uit te diepen. De plank wordt vastgeschroefd en de houtprop wordt met een beetje lijm erin gedraaid.
 


Voor deze manier van bevestiging wordt gekozen omdat de schroeven dan niet zichtbaar zijn. Een nadeel is dat de houtproppen vaak van een andere houtsoort zijn gemaakt dan de plank die je bevestigd. Dit verschil is dan te zien na bevestiging.
 Welke manier je van bevestiging ook kiest, de planken zullen goed vast zitten. Voor meer informatie over het bevestigen met deze vier methodes zijn onze handleidingen te raadplegen op onze website.
 

Meer weten over GevenHout? 

Bij Geven Hout geven we specialistisch advies aan iedereen die van klussen houdt! Wij bieden diverse houtsoorten aan die je kunt gebruiken in huis of tuin. Denk hierbij aan Tropisch Hardhout, Europees Eiken of Western Red Cedar. Neem gerust contact met ons op om advies te vragen over de houtsoorten. 

Heb je een vraag over deze blog? Contact opnemen

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!