GevenHout - 5 tips bij het kiezen van de juiste vlonderplanken

Blog

Blog: 5 tips bij het kiezen van de juiste vlonderplanken

5 tips bij het kiezen van de juiste vlonderplanken

5 tips bij het kiezen van de juiste vlonderplanken

Wil je een vlonder aanleggen maar weet je niet welke houtsoort je moet kiezen? In deze blog geven we een uitgebreide uitleg over de houtsoorten, profielen en bevestigingsmogelijkheden.


Tip 1: Laat je adviseren over de meest geschikte houtsoorten

Er zijn vele houtsoorten beschikbaar op de markt maar niet elke houtsoort is geschikt voor een vlonder. De duurzaamheid en hardheid van de houtsoort is erg belangrijk, dit bepaalt de kwaliteit van de vlonder. Hardhout heeft vaak een hoge duurzaamheid en straalt rust en warmte uit. De hardhoutsoorten die wij adviseren zijn voornamelijk Cumaru, Ipé en Padouk. Wil je een rustieke en landelijke sfeer, dan is Eikenhout erg mooi. Naast Hardhout en Eiken zijn de vlonderplanken van Douglas en Siberisch Lariks ook zeker geschikt, al hebben deze een lagere duurzaamheidsklasse dan Hardhout en Eiken. Verder komt er steeds meer vraag naar vlonders in thermisch gemodificeerd hout. Wij zijn van mening dat de meeste thermisch gemodificeerde houtsoorten te zacht zijn voor  een vlonder. Thermisch Essen is wel mogelijk, aangezien deze houtsoort zeer hard en stabiel is, een hoge duurzaamheidsklasse heeft en een aangename oppervlaktestructuur heeft. 
 

Eiken


Tip 2: Bepaal de locatie en het gebruik van de vlonder

Belangrijk is om eerst te bepalen waar de vlonder geplaatst gaat worden. Wordt het een overdekt terras, een vlonder aan het water of een dakterras? Voor een overdekt terras kan je uitstekend gebruik maken van Douglas of Siberisch Lariks. Voor een vlonder aan het water zijn deze houtsoorten minder geschikt. Je kunt dan beter hardhout nemen, hardhout is namelijk beter bestand tegen vocht. 
 

Cumaru - Gerealiseerd door Vlonderspecialist


Tip 3: Let op de levensduur van het hout

Douglas en Siberisch Lariks hebben een levensduur van gemiddeld 10 à 15 jaar. Eikenhout gaat ongeveer 15 tot 25 jaar mee en hardhout 25 jaar of langer. Hardhout gaat dus tweemaal zo lang mee dan een andere houtsoorten! 
Een hardhouten vlonder heeft de minste kans op aanslag en vuil. Hardhout heeft een zeer dichte structuur, waardoor vocht bijna niet kan doordringen en er minder snel rotting ontstaat. Hierdoor wordt voor de onderbouw van een vlonder altijd gebruik gemaakt van balken van hardhout. Wil je weten hoe je een onderbouw maakt? Lees dan alle info in deze blog.
Zorg er wel altijd voor dat vlonderplanken regelmatig schoongemaakt worden, dit zorgt ervoor dat de levensduur niet verkort wordt. Kortom, de houtsoort is niet alleen bepalend voor de levensduur maar zeker ook de bouw, de locatie en het onderhoud.
 

Padouk


Tip 4: Maak een keuze uit de profielen

Het loopdekprofiel (planken met groeven) wordt veel gebruikt voor vlonders (met eventueel een anti-slip laag). Toch betekent dit niet dat een glad geschaafde plank gladder is dan het loopdekprofiel. Het loopdekprofiel houdt namelijk meer vuil vast in de groeven waardoor er groene aanslag kan ontstaan. Als je vlonderplanken regelmatig veegt, dan hou je de mosvorming tegen waardoor de vlonder niet zo snel glad zal worden. 
Will je liever blind bevestigen? Dan is het B-FIX profiel zeer geschikt. Deze vlonderplanken worden bevestigd met B-FIX clips. Daarover meer bij tip 5.
 

Ipé


Tip 5: Ga voor het juiste bevestigingsmateriaal

Alle vlonderplanken kan je vastmaken met schroeven. Tips en adviezen over het bevestigen met schroeven, vind je hier. Wil je geen zichtbare schroeven op je vlonder, ga dan voor een onzichtbare bevestiging zoals de B-FIX clips of het Hapax Fixing Pro systeem. De B-FIX clips kunnen alleen worden toegepast bij houtsoorten die nauwelijks werken, bijv. IPE en Padouk. Bij Eikenhout kunnen B-FIX clips de werking van het hout niet goed opvangen omdat het meer werkt dan andere houtsoorten. Houd bij Eiken daarom rekening met een grotere afstand tussen de planken (+/- 7mm i.p.v. 5mm). Het monteren van vlonderplanken vergt enige aandacht op het gebied van ventilatie. Een uitgebreide beschrijving lees je hier.
 

Ipé - Gerealiseerd door Cox Hoveniers


De keuze van GevenHout voor vlonderplanken

Hardhout is een uitstekende keuze voor een vlonder. Deze houtsoorten hebben een lange levensduur waardoor je minimaal 25 jaar kan genieten van je vlonder. Daarnaast houdt het nauwelijks vocht vast en heeft het vuil hierdoor weinig kans. De groene aanslag, die op andere houtsoorten wel kan voorkomen, ontstaat niet tot nauwelijks op hardhout als je de planken regelmatig veegt. Maar uiteindelijk is ventilatie tussen de planken het allerbelangrijkste. Houd hiermee rekening bij het aanleggen van een vlonder. Wij hebben vele houtsoorten in ons assortiment, waardoor elke uitstraling mogelijk is! Nog vragen? Laat je dan adviseren door ons GevenHout team.

Heb je een vraag over deze blog? Contact opnemen

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!