verantwoord bosbeheer

Wat betekent de duurzaamheidsklasse van hout?

Hout is te verdelen in 5 duurzaamheidsklassen. Van klasse 1 (zeer duurzaam) tot klasse 5 (niet duurzaam). Wat houdt de duurzaamheidsklasse van hout in, en welke klasse is geschikt voor jouw project? Voor een vlonder kies je bijvoorbeeld ander hout dan voor gevelbekleding. Na het lezen van dit artikel weet je als hovenier, aannemer of timmerman zeker dat je de juiste houtsoort voor jouw project kiest.

Duurzaamheidsklasse opslag

Wat betekenen de duurzaamheidsklassen van hout?

Duurzaamheidsklassen van hout geeft de levensduur bij direct grondcontact aan. Hoe dit bepaald wordt? Door te meten hoe goed het hout tegen schimmels en bacteriën bestand is. Hout met duurzaamheidsklasse 1 heeft een langere levensduur bij direct grondcontact en is beter beschermd tegen schimmels en bacteriën, dan bijvoorbeeld hout met duurzaamheidsklasse 5.

De 5 duurzaamheidsklasse:

Duurzaamheidsklasse 1 - Zeer duurzaam

Duurzaamheidsklasse 2 - Duurzaam

Duurzaamheidsklasse 3 - Matig duurzaam

Duurzaamheidsklasse 4 - Weinig duurzaam

  • 5 tot 10 jaar
  • Grenen, Vuren

Duurzaamheidsklasse 5 - Niet duurzaam

  • 5 jaar of korter
  • Berken, Beuken en Populier

Welke duurzaamheidsklasse heb ik nodig voor mijn project?

Zet je het hout in de grond, bijvoorbeeld als grondkering of schuttingpaal? Kies dan voor klasse 1. Dit betekent niet dat klasse 5 slecht hout is. Klasse 5 geeft aan dat het slecht tegen direct grondcontact kan. Maar, indien het goed gemonteerd is en goed ventileert, dan kunnen ook deze houtsoorten wel 25 jaar of langer meegaan.

project foto

Is het mogelijk de duurzaamheid van hout zelf te verhogen?

De levensduur van hout verleng je door de planken op de juiste manier te monteren. Planken hebben tussenruimte nodig om te kunnen ventileren. Goede ventilatie zorgt ervoor dat het hout beter en sneller droogt, waardoor het langer meegaat. Hoe breder de plank, des te meer tussenruimte nodig is. Bij een vlonder is het ook belangrijk dat de zijkanten voldoende ruimte hebben. Monteer planken nooit strak tegen elkaar.

Langere levensduur met thermisch gemodificeerd hout

De levensduur van een houtsoort kun je ook verlengen met door hout thermisch te modificeren. Hierbij ondergaat de houtsoort (bijv. Grenen, Frake of Ayous) een warmtebehandeling, waardoor de levensduur verlengd wordt en beter bestand is tegen schimmels en bacteriën. Lees hier meer over Thermohout. Uiteraard is de levensduur van hout ook te verlengen door goed onderhoud, zoals oliën en beitsen.

Duurzaamheid bij GevenHout

Bij GevenHout beschikken we over een ruime hoeveelheid houtsoorten in diverse duurzaamheidsklassen. Denk aan:

Ben je er nog niet helemaal uit? Neem dan contact op met één van onze medewerkers van het GevenHout team. Wij helpen je graag met het creëren van je droomproject.

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog