GevenHout - De duurzaamheidsklassen van hout

Blog

Blog Duurzaamheidsklassen van hout

De duurzaamheidsklassen van hout

De duurzaamheidsklassen van hout

 

Bij hout heb je een vijftal duurzaamheidsklassen. Wat houden deze klassen in en hoe weet je waar je rekening mee moet houden bij je keuze? Lees hieronder de blog met alle informatie over de duurzaamheidsklassen van hout.


Wat zijn de duurzaamheidsklassen van hout?

Duurzaamheidsklassen van hout geven de levensduur bij direct grondcontact aan. Dit wordt bepaald door hoe goed het hout tegen schimmels en bacteriën is bestand. Hout met een duurzaamheidsklasse 1 heeft een lange levensduur bij direct grondcontact en kan beter tegen schimmels en bacteriën dan hout met duurzaamheidsklasse 5.
 


In het volgende schema worden de duurzaamheidsklassen weergegeven:

Klasse 1 - Zeer duurzaam
> 25 jaar en langer
Tropisch hardhout zoals Azobé, Bilinga, Massaranduba en Angelim Vermelho

Klasse 2 - Duurzaam

> 15 tot 25 jaar
Eiken, Western Red Cedar en Thermohout

Klasse 3 - Matig duurzaam

> 10 tot 15 jaar
Douglas en Siberisch Lariks

Klasse 4 - Weinig duurzaam
> 5 tot 10 jaar
> Grenen en Vuren

Klasse 5 - Niet duurzaam
> 5 jaar of minder
> Berken, Beuken en Populier
 


Welke duurzaamheidsklasse van hout heb ik nodig?

​​​​Welke duurzaamheidsklasse je kiest, hangt af van de toepassing. Ga je het hout in de grond zetten, bijvoorbeeld als grondkering of schuttingpaal, gebruik dan klasse 1. Deze klassering betekent niet dat klasse 5 slecht hout is. Klasse 5 geeft aan dat het slecht tegen direct grondcontact kan. Maar, indien het goed gemonteerd is en dus goed kan ventileren, kunnen ook deze houtsoorten wel 25 jaar of langer meegaan!
 


Wat kan je doen om de duurzaamheid van hout te vergroten?

De levensduur van hout kan je verlengen door de planken op de juiste manier te monteren. Erg belangrijk hierbij is de ventilatie. Planken hebben tussenruimte nodig om te allen tijde te kunnen ventileren. Goede ventilatie zorgt ervoor dat het hout weer snel kan drogen waardoor het veel langer meegaat. Hoe breder de plank des te meer tussenruimte aangehouden moet worden. Bij een vlonder is het ook belangrijk dat de zijkanten voldoende ruimte hebben. Monteer planken nooit strak tegen elkaar! Lees hier meer over de montage.
 


Een andere manier om de levensduur te verlengen is te kiezen voor thermisch gemodificeerd hout. Hierbij ondergaat de houtsoort (bijv. GrenenFraké of Ayous) een warmtebehandeling waardoor de levensduur verlengd wordt en beter bestand is tegen schimmels en bacteriën. Ten slotte kan de levensduur van hout verlengd worden door het hout te oliën of te beitsen.
 


 

Duurzaamheid bij GevenHout

Bij GevenHout hebben wij vele verschillende houtsoorten in diverse duurzaamheidsklassen. Denk hierbij aan Tropisch Hardhout, Europees Eiken of Douglas. Neem gerust contact met ons op, wij geven graag specialistisch advies aan iedereen die van klussen houdt!

Heb je een vraag over deze blog? Contact opnemen

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!