GevenHout: In 3 stappen een vlonder aanleggen
Offerte

Blog

In 3 stappen een vlonder aanleggen

Een vlonder aanleggen in 3 stappen


Wil je graag zelf een vlonder aanleggen in je tuin maar weet je niet hoe? In deze blog leggen we dit in 3 stappen uit.
 

Stap 1: Voorbereiding vlonder maken

De belangrijkste stap is de voorbereiding. Met een goede voorbereiding kan je direct beginnen aan je project. Hieronder volgt een uitgebreide beschrijving waar je aan moet denken bij de voorbereiding.
 

  • Bepaal de oppervlakte

Om de oppervlakte (lengte x breedte) te bepalen maak je een schets. Deze schets kan je ook gebruiken voor het berekenen van het benodigde materiaal.
 

  • Maak een keuze in het bevestigingsmateriaal

De meest voor de hand liggende optie is, schroeven. Gebruik altijd RVS en boor de planken voor om spanning op het hout te verminderen. Heb je liever een onzichtbare bevestiging? Neem dan de B-FIX clips of ®Gleiters. Bekijk hier de opties voor bevestiging.
 

  • Kies de houtsoort

Voor een vlonder heb je keuze uit diverse houtsoorten, waaronder diverse tropisch hardhoutsoorten. Tropisch hardhout heeft een lange levensduur en geeft een vlonder een strakke uitstraling doordat het nagenoeg geen knoesten bevat, dit in tegenstelling tot Douglas, Eiken en Siberisch Lariks.
 

  • Bekijk de opties voor een profiel

Afhankelijk van de manier van bevestigen, maak je een keuze voor een profiel. Voor een onzichtbare bevestiging met B-FIX clips, hebben we 3 profielen; B-FIX Classic, Plus en Premium. De profielen fijn geribbeld, 7-groefs, 12-groefs en een glad profiel zijn geschikt voor schroefbevestiging en ®Gleiters.
 

  • Wil je anti-slip groeven gebruiken?

Wanneer de vlonder dagelijks gebruikt wordt als looproute, adviseren we het gebruik van Woodgrip. Dit is een tweecomponenten hars dat tezamen met kwartszand of aluminiumoxide machinaal ingestrooid wordt in de groeven van de plank. Hiermee verkrijg je, zeker bij vorst en nat weer, extra grip op de planken.

 Stap 2: Onderbouw vlonder maken

Door een raamwerk van balken aan te brengen op de ondergrond, krijgt de vlonder niet alleen de juiste ventilatie maar wordt het ook een stabiel en sterk terras. Bepaal eerst de plankdikte van de vlonder en bereken de juiste afstand tussen de balken. Voor de tabel en de gehele beschrijving van de onderbouw, klik hier.
 


Stap 3: Vlonderplanken leggen

Als de onderbouw gemaakt is, kunnen de vlonderplanken geplaatst worden. Belangrijk is om de planken niet strak tegen elkaar te leggen maar voldoende afstand te houden voor ventilatie waardoor het hout goed kan drogen. Dit geldt ook voor de zijkanten/kopse kanten van de vlonder. Wanneer het terras gelijk ligt aan het maaiveld, en dus via de zijkanten niet voldoende kan ventileren, is het belangrijk om de bovenzijde altijd vrij te houden voor voldoende ventilatie. Mocht het bijvoorbeeld sneeuwen, dan is het verstandig om de sneeuw zo snel mogelijk te ruimen. Bij beperkte ventilatie is het raadzaam om de planken te oliën zodat er een waterafstotend laagje ontstaat.   
 Vlonderplanken bij GevenHout

Wij hebben vlonderplanken in diverse lengtes, breedtes en diktes, verkrijgbaar in verschillende profielen. Daarbij kan je bij ons ook de schroeven, B-FIX en Gleiters bestellen. Succes met het maken van je vlonder!

Heb je een vraag over deze blog? Contact opnemen

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!