Blog: Het kiezen van de juiste houtsoort
Offerte

Blog

GevenHout blog: De juiste houtsoort kiezen

Het kiezen van de juiste houtsoort: Hoe doe je dat?

Het kiezen van de juiste houtsoort: hoe doe je dat?


Wat is er nou leuker dan in de winter wegdromen over een mooie zomertuin? Je bent aan de slag gegaan en je hebt jouw ontwerp in handen. De lente is eindelijk in zicht en de zon begint steeds meer te schijnen. Je kan niet wachten om je plan uit te werken! Je gaat op zoek naar hout voor je mooie tuinhuis met vlonder en oh ja een nieuwe tuinafscheiding zou er eigenlijk ook wel mooi bij staan! Het ideale hout vinden is een lastige keuze. Er zijn veel houtsoorten beschikbaar, waar moet je beginnen? In deze blog helpen we je graag op weg naar jouw droomtuin!


Uiteraard wil je een houtsoort dat goed bij je woning en je tuin past. Maar naast de uitstraling zijn de volgende onderdelen ook belangrijk om in gedachten te houden:
 

  • Toepassing; waar wil ik het hout voor gaan gebruiken?
  • Duurzaamheid; hoe kan ik zo lang mogelijk plezier houden van mijn tuinhuis/vlonder/tuinafscheiding/overkapping?
  • Budget; hoeveel wil ik uitgeven aan mijn tuin?


 

Voor welke toepassing wil je het hout gaan gebruiken? 

Afhankelijk van de toepassing kan je de juiste houtsoort gaan kiezen.

 

Gevel- en wandbekleding

Voor je tuinhuis ga je op zoek naar een houtsoort die geschikt is voor gevelbekleding. Het bekleden van je tuinhuis kan zowel met Tropisch Hardhout, Europees Eiken, Douglas en Thermisch Grenen als Western Red Cedar. Western Red Cedar bevat door onze sortering nauwelijks knoesten. Tel hierbij een hoge stabiliteit op en je hebt een houtsoort met een chique uitstraling.
Ook Tropisch hardhout bevat weinig knoesten. Wil je juist voor een landelijke sfeer gaan, kies dan voor Eiken, Douglas of Thermisch Grenen. Deze houtsoorten zijn rustiek en bevatten knoesten.

 
 


Thermisch Grenen heeft een specifiek proces ondergaan wat tot gevolg heeft dat het hout nagenoeg helemaal is uitgewerkt (wat een strak resultaat geeft) en ook nog eens erg duurzaam is. Wil je juist voor een kleurtje geven aan je tuinhuis? Kies dan voor Douglas. Dit is een goed impregneerbare houtsoort, welke zich goed op kleur laat beitsen.

 

Tuinafscheiding

Wil je een nieuwe tuinafscheiding plaatsen, dan is Douglas een zeer populaire houtsoort. De laatste jaren zie je steeds meer afscheidingen van Douglas in de Nederlandse tuinen. Douglas straalt warmte uit door zijn roodachtige kleurtint, wat je tuin direct een mooie sfeer geeft. Douglas planken voor je tuinafscheiding kan je bij ons ook direct bestellen in kleur.

 

 

Poort

Om je tuin goed af te kunnen sluiten, is het verstandig om een poort te plaatsen. Voor de keuze van een poort zijn meerdere houtsoorten geschikt, zoals Douglas, Western Red Cedar, Siberisch Lariks en Eiken. Kijk hierbij naar de uitstraling die het beste bij jouw tuinafscheiding past.

 

 

Vlonder

Een vlonder kan je tuin een gezellige sfeer geven. Ga je voor een vlonder met een luxe en strakke uitstraling, dan kan je het beste kiezen voor Tropisch Hardhout. Wanneer je in de tuin meerdere toepassingen wilt maken van hout, is het mooi om gebruik te maken van éénzelfde houtsoort. Je ziet dan ook steeds vaker dat de houtsoorten Eiken, Siberisch Lariks en Douglas worden gebruikt als buitenvloer.

 

 

Overkapping

Als je aan je huis een overdekt terras wilt maken, is het verstandig om de dakconstructie met stevige palen te ondersteunen. Een geschikte houtsoort hiervoor is Eiken. Het heeft een authentieke uitstraling en is een zeer sterke houtsoort. De dakconstructie kan je ook goed met Eiken maken. Ook is Douglas een geschikte houtsoort voor een overkapping.

 
 

Constructies aan de waterkant

Heb je een tuin aan het water en wil je een damwandconstructie maken? Kies dan voor een Tropische Hardhoutsoort zoals Azobé, Angelim Vermelho en Cumaru. Dit zijn houtsoorten die zeer duurzaam zijn en dus uitermate geschikt voor direct bodemcontact.
 

 

Hoe kan je de duurzaamheid verlengen van hout? 

Door het buitengebruik heeft het hout heel wat te verduren. Van regenbuien tot aan felle zonnestralen in de zomer, het hout moet er wel tegen kunnen. Uiteraard is hout een natuurproduct maar je kan het hout ook een handje helpen om tegen het weer te beschermen. Dit kan je doen door middel van olie of beits. Als je het vergrijzen van het hout niet zo mooi vindt, kan je ook direct voor een kleurtje kiezen. Wij kunnen Douglas in 10 verschillende kleuren beitsen. 
 

Welk budget heb je te besteden? 

Bij het ontwerp van je tuin houd je uiteraard ook rekening met je budget. Kies je voor een relatief goedkope houtsoort of ga je voor een houtsoort met een luxere uitstraling en een wat duurdere prijs? Ga aan de slag en bekijk de prijzen op de website.
 

Ben je er nog niet helemaal uit? Neem dan contact op met één van onze medewerkers van het GevenHout team. Wij helpen je graag met het creëren van je droomtuin!

Heb je een vraag over deze blog? Contact opnemen

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!