X-clip Thermo frake

Hoe bevestig ik planken met X-clip?

Misschien herken je het wel: met een kromme rug kom je overeind na het monteren van vlonderplanken. Ook je knieën scharnieren even niet zoals het hoort. Dat is natuurlijk niet vreemd wanneer je alle delen hebt voorgeboord en vastgeschroefd. Uiteraard is het stevig, maar ook intensief en tijdrovend.

Gelukkig is er een oplossing waardoor dit niet meer nodig is. Met het X-clips systeem bevestig je vlonder- en gevelplanken en tuinafscheidingen eenvoudig aan elkaar. Met een strak en modern resultaat tot gevolg, zonder zichtbare schroefgaten. In dit blog lees je hoe en wanneer je het het X-clips systeem toepast.

Welke voordelen heeft het gebruik van X-clips?

Met het X-clips systeem is het monteren van planken een stuk aangenamer. Bovendien zal de klant blij zijn met het resultaat. Enkele voordelen van de X-clips op een rij:

  • Zichtbare schroefgaten zijn verleden tijd;
  • Geen direct hout op hout contact;
  • Goede ventilatie van het hout;
  • Minder montagetijd en lagere arbeidskosten;
  • Minder foutgevoelig in vergelijking met schroeven;
  • Krimpen en uitzetten van het hout is geen probleem;
  • Het hout verschuift of verzakt niet.
Thermo frake X-clip

Thermo frake X-clip

Hoe bevestig je de X-clips?

Als timmerman, aannemer of hovenier ben je misschien niet anders gewend dan werken met schroeven bij schuttingen, gevels en vlonders. Maar eenmaal gewerkt met het X-clips systeem? Dan wil je niets anders meer. Hieronder de 4 stappen voor het bevestigen.

Plaats terras stelpoten
We hoeven niet uit te leggen hoe belangrijk het is om waterpas te werken. In veel gevallen gebeurt dit met wiggen, stenen of andere middelen. Wanneer je met X-clips gaat werken, raden we aan om stelpoten te gebruiken. Een prettige manier om alles egaal te krijgen. Bovendien zorgen de poten voor voldoende ventilatie voor het terras of de gevel.

Plaats houten regels
De stelpoten goed geplaatst? Leg hier vervolgens de houten regels op, zodat je uiteindelijk een solide basis legt voor de aluminium profielen. Let op de geadviseerde hart op hart maat van de regels.

Plaats het aluminium profiel
Met een solide onderstel, is het tijd om de aluminum profielen te plaatsen. Hierin zitten de X-clips in verwerkt. Zorg dat de profielen recht en stevig liggen en dat de X-clips netjes zijn uitgelijnd.

Bevestig de terras- of gevelplanken
De afwerking kan beginnen. Leg de terras- of gevelplanken op de X-clips en controleer of de groeven recht boven de X–clips liggen. Daarna loop je over de planken heen of, in het geval van de gevelplank, aandrukken. Klik de planken in het systeem. Het resultaat is bijzonder fraai.

Thermo frake X-clip

Thermo frake X-clip

Welke houtsoorten zijn geschikt?

Verschillende houtsoorten, kopmaten en profielen lenen zich uitstekend voor het werken met X-clips:

Hardhout

Thermisch gemodificeerd hout

Overige houtsoorten

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over X-clips?

Neem gerust contact op met onze enthousiaste vakmensen. Of ga naar onze webshop en bekijk de mogelijkheden.

Published

2 mei 2022

Last edit

18 mei 2022

Blog