Hoe maak je een onderbouw voor een vlonder?

Blog

Blog: Onderbouw vlonder

Hoe maak je een onderbouw voor een vlonder?

Hoe maak je een onderbouw voor een vlonder?


Voordat je aan de slag gaat met het bouwen van een vlonder, is het belangrijk om een stevige onderbouw te maken.


Tips voordat je begint met het bouwen van een vlonder:

1. Bepaal de oppervlakte van de vlonder en maak hier een schets van. Deze schets kan je ook gebruiken voor het berekenen van het benodigde materiaal.
2. Hanteer de juiste hart-op-hart afstand van de dwarsliggers (zie ).
3. Hout is een natuurproduct en heeft de eigenschap dat het ‘werkt’. Afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid zullen de planken krimpen of uitzetten. Zorg daarom voor voldoende ruimte tussen de planken.
4. Zorg te allen tijde voor goede beluchting, met name aan de onderzijde/achterzijde van de plank. Een goede beluchting is erg belangrijk om het hout, ook in de toekomst, ‘mooi’ te houden.
 

Hoe maak je de onderbouw van een vlonder?

De onderbouw is het frame waar de planken op worden gemonteerd. Doorgaans monteer je de planken op hardhouten balken met een kopmaat van circa 45*70mm. We adviseren geschaafde hardhouten balken te gebruiken. Geschaafde balken zijn maatvast, in tegenstelling tot ruwe (fijn bezaagde) balken.
 


Hoeveel hardhouten balken heb je nodig voor de onderbouw van een vlonder?

Het aantal balken dat je nodig hebt, wordt bepaald door de dikte van planken die je gaat gebruiken. Vaak voldoen planken van 21mm dik. Bij een terras met een zware of complexe onderbouw kan je echter overwegen dikkere planken te gebruiken zodat er minder constructiehout nodig is. In het  staat een tabel weergegeven met de plankdikte en de hart op hart afstand van de balken.
 


Voordat je begint met het plaatsen van de hardhouten balken, is het belangrijk te weten of je te maken hebt met een stabiele of onstabiele ondergrond.

Hoe bouw je een vlonder op een stabiele ondergrond?

Onder een ‘stabiele ondergrond’ verstaan we bijvoorbeeld een dakterras, een al bestaand terras of een ondergrond van stabilisatiezand.
Bij een stabiele ondergrond kan je direct beginnen met het plaatsen van de balken.

  • Bij een dakterras of een bestaand (stenen) terras: leg onder de balken verstelbare balkdragers of rubberen tegels. Deze beschermen jouw dakbedekking of huidige terras en zorgen er bovendien voor dat het water onder de balken door kan lopen. De technische informatie over het plaatsen van balkdragers vind je op het .
  • Bij een ondergrond van stabilisatiezand (geel of wit zand): plaats onder de balken stoeptegels. Wanneer de stoeptegels geplaatst zijn, leg je hier worteldoek overheen. De technische informatie over o.a. de tussenruimte van de balken vind je op het .
 


Hoe bouw je een vlonder op een onstabiele ondergrond?

Onder een ‘onstabiele ondergrond’ verstaan we bijvoorbeeld een ondergrond van zwarte aarde, klei of veen. De balken moeten worden gefundeerd op piketpalen. In lijn met de balken plaats je deze piketpalen. Je kan de piketpalen met een handboor, motorboor of pneumatische palenrammer in de grond plaatsen. De piketpalen moeten ongeveer 50 tot 80cm in de grond staan. Bij veengrond of langs de waterkant moeten de palen vaak nog verder de grond in. De technische informatie over de tussenruimte en de diepte van de palen vind je op het . De dwarsliggers monteer je op de gewenste hoogte aan het piket.
Wanneer het terras aan de waterkant of aan een schuin talud ligt, adviseren we een dubbele balklaag te plaatsen. Hiermee kan je een grotere, vrijdragende oversteek creëren.
 


Specifieke informatie met de technische tekeningen vind je op het .
Het stappenplan voor het aanleggen van een vlonder, vind je hier.
Hier vind je een beschrijving van het monteren van de vlonderplanken met schroeven en hier met B-FIX clips.
Hardhouten balken, piketpalendwarsliggers en vlonderplanken vind je in onze webshop.Meer weten over GevenHout?

Bij GevenHout geven we specialistisch advies aan iedereen die van klussen houdt! Wij bieden diverse houtsoorten aan die je kunt gebruiken in huis of tuin. Denk hierbij aan Tropisch Hardhout, Europees Eiken Thermohout of Western Red Cedar. Neem gerust contact met ons op om advies te vragen over de houtsoorten. 

Heb je een vraag over deze blog? Contact opnemen

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!