Oxidevlekken in hout

Waarom zitten er zwarte vlekken in het hout?

Heb je net een nieuwe schutting geplaatst, word je gebeld door de klant. Of je langs kan komen, want er vormen zich zwarte vlekken op het hout. Misschien is je eerste reactie: geen probleem, gaan we oplossen. Maar wat als dit je minder bekend voor komt? Dan is het goed te weten dat nieuw (buiten) hout kan gaan bloeden. Dit is een natuurlijk proces, dit noemen we oxidevlekken. Maar hoe ontstaan ze en wat kan je eraan doen? Of nog beter, hoe kun je dit voorkomen? Dat lees je in dit blog.

Wat zijn oxidevlekken en hoe ontstaan ze?

Hout verandert naar verloop van tijd, dat maakt dit natuurproduct zo geliefd. Alleen grote kans dat je ook te maken krijgt met oxidevlekken. In de stam van een boom zitten diverse stoffen, zoals looizuur. Dit kan bij vochtig weer gaan uitbloeden, waardoor er zwarte vlekken ontstaan. Dit valt niet tegen te gaan, maar om misschien wat zorgen weg te nemen: oxidatievlekken zijn niet schadelijk voor de kwaliteit of stabiliteit van het hout.

Wat bijna alle houtsoorten minder prettig vinden, is de aanraking met verzinkte schroeven. Hierdoor worden inhoudsstoffen afgesloten en geeft het hout een allergische reactie. Dit wordt geuit in de vorm van verkleuring, de oxidevlekken. Deze reactie wordt soms verward met schimmel. Komt dit bij ieder hout voor? Nee, de grootste kans is bij looizuurhoudende houtsoorten zoals Eiken en Tropisch hardhout.

oxidevlekken / blog

Oxidevlekken op het hout

Wat kan je doen tegen oxidevlekken?

Het ontstaan van oxidevlekken kan door de klant als vervelend worden ervaren. Gelukkig kan hier wel iets tegen gedaan worden. Behandel de oxidevlekken met oxaalzuur, een stof dat voorkomt uit o.a. planten. Breng dit middel verdund met water en een kwast aan. Het oxidatieproces wordt hiermee ongedaan gemaakt. Het is ook te gebruiken om de vergrijsde kleur van hout weer terug te krijgen. Wil je liever niet zelf verdunnen? Kant-en-klaar is dit product te verkrijgen onder de naam ontweringswater. Looizuur dat van het hout afkomt en op je terrastegel belandt, haal je ook weg met dit middel.

Oxidevlekken in hout Beuningen

Oxideschroeven rondom de schroeven

Hoe voorkom je oxidevlekken in het hout?

Is er geen manier om bloeden van het hout te voorkomen? Jawel, deze is er zeker. Het beste is om nieuw hard- en eikenhout een winter- en zomerseizoen onbehandeld te laten. De stoffen, waaronder de looizuur, gaan dan uit het hout. Ook verdwijnen de meeste ontstane vlekken na verloop van tijd. Daarna is het beter geschikt om te oliën of te beitsen. Bevestigingsmateriaal is ook belangrijk om oxidevlekken te voorkomen. Ook al is het gebruik van verzinkte schroeven aantrekkelijk i.v.m. de prijs, gebruik liever RVS schroeven om geen zwarte vlekken te krijgen.

Meer weten over GevenHout?

Wij schaven al ons hout op klantorder wat betekent dat je altijd een mooi stukje vers hout krijgt. Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over oxidevlekken in het hout? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog