GevenHout - Oxidevlekken in het hout

Blog

Blog Oxidevlekken in het hout

Oxidevlekken in het hout

Oxidevlekken in het hout

Sommige houtsoorten hebben de eigenschap om te gaan ‘bloeden’. Je hebt ze vast al eens gezien, van die zwarte vlekken in het hout. Wat zijn dat voor vlekken en kan je er iets tegen doen? In deze blog lees je alles over oxidevlekken.


Wat zijn oxidevlekken en hoe ontstaan ze?

Bomen hebben diverse stoffen in de stam zitten, waaronder looizuur. Bij vochtig weer kan deze stof gaan uitbloeden en ontstaan er zwarte vlekken. Dit gebeurt ook als het hout behandelt wordt met verf op waterbasis.


Daarnaast reageren bijna alle houtsoorten 'allergisch' op metaal. Zodra het hout in aanmerking komt met bijvoorbeeld verzinkte schroeven, worden de inhoudsstoffen afgestoten. Het hout gaat bloeden en geeft een allergische reactie af in de vorm van verkleuring. Dit zijn oxidevlekken. Door de kleur van de vlekken worden ze vaak verward met schimmel. Dit proces komt voornamelijk voor bij looizuurhoudende houtsoorten zoals Eiken en Hardhout. Oxidevlekken zijn niet schadelijk voor het hout en de kwaliteit of stabiliteit kan hierdoor niet afnemen.


Wat kan je doen tegen de vlekken?

De vlekken kunnen behandeld worden met een chemische substantie, oxaalzuur. Het oxidatieproces wordt met dit middel ongedaan gemaakt. Dit middel kan worden opgelost in water en met een kwast worden aangebracht op de verkleuring. Kant en klaar wordt het middel verkocht onder de naam ‘ontweringswater’. Het looizuur dat terecht is gekomen op onderliggend materiaal zoals terrastegels, kan ook verwijderd worden met ontweringswater.
 


Hoe kan je vlekken in het hout voorkomen?

Het bloeden van het hout, met als gevolg oxidevlekken, kan worden voorkomen door het gebruik van RVS bevestigingsmateriaal. Daarnaast is het beste om bij Hardhout en Eiken een tijd te wachten met het behandelen van olie of beits. Na een zomer- en winterperiode zijn de stoffen meestal uit het hout verdwenen en zullen de meeste vlekken na verloop van tijd vervagen of zelfs verdwijnen.

 

Meer weten over GevenHout?

Wij schaven al ons hout op klantorder wat betekent dat je altijd een mooi stukje vers hout krijgt. Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen over oxidevlekken in het hout? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Heb je een vraag over deze blog? Contact opnemen

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!