GevenHout - Het verschil tussen Douglas en Siberisch Lariks hout

Blog

Blog Verschil Douglas en Siberisch Lariks hout

Douglas en Siberisch Lariks

Het verschil tussen Douglas en Siberisch Lariks hout

Douglas en Lariks worden vaak in één adem genoemd. Deze houtsoorten lijken op elkaar maar toch zijn er wel degelijk verschillen, zoals de kleur, stabiliteit en duurzaamheid. De verschillen tussen deze houtsoorten worden in deze blog beschreven.
 

Groei van de bomen

Het Douglashout dat in Nederland verkocht wordt als buitenhout is meestal ook afkomstig uit Nederland of omringende landen. Europese houtsoorten groeien relatief snel door het zachte klimaat en hebben hierdoor grote jaarringen. Siberisch Lariks groeit in Siberië en groeit door het koude klimaat een stuk langzamer. De jaarringen zitten hierdoor dicht op elkaar.

Jaarringen van Douglas en Siberisch Lariks


Uiterlijk: kleur en knoesten

Douglas heeft een rosé kleur terwijl Siberisch Lariks een lichtere gele kleur heeft. Op het riftvlak zie je bij Siberisch Lariks erg goed dat de jaarringen korter op elkaar zitten, daardoor oogt het Siberisch Lariks naar onze mening wat solider en strakker dan het Douglas. Siberisch Lariks heeft over het algemeen wat minder knoesten dan Douglas.
 

De kleur van Douglas en Siberisch Lariks


Stabiliteit en duurzaamheid

Door het koude klimaat in Siberië zitten de jaarringen dicht op elkaar, wat Siberisch Lariks stabieler en duurzamer maakt dan Douglas. Voorboren wordt door ons aangeraden om de neiging tot splijten tot een minimum te beperken.
 

Tuinafscheiding van Douglas
 

Het gebruik van Douglas en Siberisch Lariks

Douglas is erg populair in de Nederlandse tuin als tuinafscheiding of tuinhuis. Maar ook Siberisch Lariks wordt veel gebruikt als gevelbekleding of vlonder. Ten opzichte van hardhout, zijn Douglas en Siberisch Lariks relatief goedkope houtsoorten.
Ons advies is om zowel Douglas als Siberisch Lariks niet direct in de grond te plaatsen. Gebruik bij een staander een paalvoet of een H-anker, zodat het hout ‘vrij’ van de grond staat. 
 

Gevelbekleding van​ Siberisch Lariks


Douglas en Siberisch Lariks bij GevenHout

Wij hebben een groot assortiment in Douglas en Siberisch Lariks hout. Ons hout is geschikt voor buitentoepassingen zoals vlonders, gevelbekleding en tuinafscheidingen.

Heb je een vraag over deze blog? Contact opnemen

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!