Wat is thermisch gemodificeerd hout?

Blog

Thermohout

Wat is thermisch gemodificeerd hout?

Thermisch gemodificeerd hout

Thermisch gemodificeerd hout; je heb er vast al eens van gehoord. Maar wat is het eigenlijk? Welke houtsoorten worden gemodificeerd en voor welke toepassingen kan je het gebruiken? We leggen het uitgebreid uit in deze blog.
 

Wat is thermisch gemodificeerd hout?

Met een thermische warmtebehandeling wordt het hout tot 200 graden met stoom verwarmd in zuurstofarme ruimtes. Hier komen geen chemische middelen aan te pas waardoor het een milieuvriendelijk proces is. Door deze behandeling verandert de celstructuur van het hout.
 

Thermohout Fraké


Wat zijn de eigenschappen van thermisch gemodificeerd hout?

De belangrijkste eigenschap is het verlengen van de levensduur. Deze behandeling wordt voornamelijk toegepast bij zachthout met duurzaamheidsklasse 4 en een levensduur van 5 tot 10 jaar. Door dit hout te modificeren krijgt het duurzaamheidsklasse 2 (soms zelfs 1) dat maar liefst 15 tot 25 jaar meegaat (of nog langer). Het hout krijgt hiermee bijna eenzelfde levensduur als hardhout maar is een stuk goedkoper. Lees hier meer info over de duurzaamheidsklassen.

Door de behandeling krijgt het hout een lagere vochtopname waardoor het een stabiele kwaliteit krijgt en uitstekend geschikt is voor buitentoepassingen. Minder vocht zorgt ervoor dat het hout beter bestand is tegen schimmels en houtrot en minder aantrekkelijk is voor insecten. Het hout wordt ook lichter van gewicht en is hierdoor makkelijk te verwerken.

De kleur wordt door de warmtebehandeling donkerder maar vergrijst ook gewoon op een natuurlijke manier. De sterkte en de buigkracht van het hout wordt door dit proces verminderd waardoor het niet geschikt is als constructiehout.
 

Thermohout Grenen


Welke houtsoorten kan je thermisch modificeren?

Dit proces wordt onder andere toegepast bij de houtsoorten Grenen, Ayous en Fraké. Dit zijn zachte houtsoorten waarop de warmtebehandeling toegepast kan worden. Het hout kan in diverse profielen geschaafd worden waaronder het Triple-Blokprofiel. Dit profiel heeft rechte banen waardoor het de toepassing een strakke en moderne uitstraling geeft.

Welke toepassingen zijn geschikt voor thermohout?

Thermohout wordt voornamelijk gebruikt bij buitenvloeren en gevelbekleding. Door het lichte gewicht en de aantrekkelijke prijs is het zeer geschikt voor een vlonder, schutting of wand.
 

Thermohout Ayous


Thermisch gemodificeerd hout bij GevenHout

Ons assortiment bevat drie soorten Thermohout; Grenen, Ayous en Fraké. Meer weten? Neem gerust contact met ons op, wij geven graag specialistisch advies aan iedereen die van klussen houdt!

Heb je een vraag over deze blog? Contact opnemen

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!