Bevestiging met schroeven - GevenHout
Offerte

Doe het zelf

 

Bevestiging met schroeven

 

Belangrijk


 

Het schroeven van de planken

Vanwege het ‘werken’ van het hout mogen planken niet tegen elkaar aan worden gemonteerd. Bij een plank van 143mm breedte houd je 5mm ruimte tussen de planken aan. Hoe breder de plank des te meer tussenruimte. In tegenstelling tot de breedterichting, werkt het hout in de lengterichting nagenoeg niet. De planken kunnen dus zonder tussenruimte met de ‘koppen’ tegen elkaar worden gemonteerd.

Voor montage van de planken aan de balken worden speciale vlonderschroeven gebruikt. Dit zijn RVS geharde, zelfborende schroeven met een torx-kop. Om scheurvorming in het hout zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk de planken voor te boren met een 5mm boor (gelijk aan de schroefdiameter). De dwarsligger hoeft niet te worden voorgeboord.

Je kan de plank nu op de juiste positie leggen en vastschroeven. Onder aan de schroefkop zitten kleine freesribben waardoor deze vlonderschroef zichzelf ‘verzinkt’ in de plank. Iedere plank dient op iedere kruisende dwarsligger te worden vastgezet op een afstand van circa 15-20mm van de zijkant. Doordat de ‘bovenkant’ van de plank sneller kan drogen dan de ‘onderkant’ van de plank heeft het hout de neiging tot schotelvorming. Daarom is het belangrijk dat je de schroeven richting de zijkant van de plank positioneert.

Voor 21mm dikke planken gebruikt u schroeven van 50mm lang. Voor 28mm dikke planken gebruik je schroeven van 60mm lang.
 


Het monteren van ‘kromme’ planken

Hout is een natuurproduct en heeft de eigenschap dat het ‘werkt’. Met name door veranderende temperaturen of vochtigheid kan een kromming in het hout ontstaan. Toch is montage van het hout uitstekend mogelijk. Belangrijk is dan wel dat je onderstaande stappen volgt:

 

  1. Bekijk eerst of de plank een kromming heeft.

  2. Leg de plank zo neer dat de kromming over het al gemonteerde deel heen wijst.

  3. Monteer de plank op één uiteinde aan de balk

  4. Met behulp van een hefboom (bijvoorbeeld een schroevendraaier of platte beitel) kan je de plank recht duwen. Werk daarbij van het linker- naar het rechteruiteinde toe. Je zet daarbij met de hefboom af tegen de planken die al zijn gemonteerd.

  5. In het begin staat er spanning op het hout. Deze neutraliseert echter na verloop van tijd.

 

 

Onderhoud: oliën of niet?

Onder invloed van UV straling verkleuren na verloop van tijd alle houtsoorten en krijgen ze een grijze kleur. Door het gebruik van olie voegt u kleurpigment toe. Daarmee wordt het hout beschermd tegen UV straling. Ook zorgt het oliën van hout voor een waterafstotend laagje waardoor ‘groenigheid’ - zoals algen - zich minder snel hechten.


Klik hier om direct naar dit product te gaan.

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!