Offerte Voeg toe aan winkelwagen 0

Doe het zelf

De onderbouw van uw vlonder

 

Voordat u aan de slag gaat met uw vlonder:

  1. Bepaal de oppervlakte van uw vlonder en maak hier een schets van. Deze schets kunt u ook gebruiken voor het berekenen van het benodigde materiaal.
  2. Hanteer de juiste hart-op-hart afstand van de dwarsliggers (zie tabel).
  3. Hout is een natuurproduct en heeft de eigenschap dat het ‘werkt’. Afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheid zullen de planken krimpen of uitzetten. Zorg daarom voor voldoende ruimte tussen de planken.
  4. Zorg te allen tijde voor goede beluchting/ventilatie, met name aan de onderzijde/ achterzijde van de plank. Een goede beluchting/ventilatie is erg belangrijk om het hout, ook in de toekomst, ‘mooi’ te houden.


Handleiding

Begin met de onderbouw. Dit is het frame waar de planken op worden gemonteerd. Doorgaans monteert u de planken op hardhouten balken met een kopmaat van circa 45*70mm. We adviseren u geschaafde hardhouten balken te gebruiken. Geschaafde balken zijn maatvast, in tegenstelling tot ruwe (fijn gezaagde) balken.


Hoeveel balken heb ik nodig?

Het aantal balken dat u nodig heeft, wordt bepaald door de dikte van planken die u gaat gebruiken. Vaak voldoen planken van 21mm dik. Bij een terras met een zware of complexe onderbouw kunt u echter overwegen dikkere planken te gebruiken zodat er minder constructiehout nodig is. Onderstaande tabel geeft de hart op hart afstand (h.o.h.) van de balken weer.

Plankdikte                                       H.o.h. afstand balken

21 mm                                              40 cm
28 mm                                              50 cm
45 mm                                              80 cmVoordat u begint met het plaatsen van de hardhouten balken, is het belangrijk te weten of u te maken heeft met een stabiele of onstabiele ondergrond.
 

Stabiele ondergrond

Onder een ‘stabiele ondergrond’ verstaan we bijvoorbeeld een dakterras, een al bestaand (stenen) terras of een ondergrond van stabilisatiezand (geel of wit zand).

Bij een stabiele ondergrond kunt u direct beginnen met het plaatsen van de balken.
 
Onstabiele ondergrond

Onder een ‘onstabiele ondergrond’ verstaan we bijvoorbeeld een ondergrond van zwarte aarde, klei of veen.

De balken moeten worden gefundeerd op palen. In lijn met de balken plaatst u deze palen met een tussenruimte van telkens 100cm (afhankelijk van de bodemgesteldheid en het type balk en paal). U kunt de palen met een handboor, motorboor of pneumatische palenrammer in de grond plaatsen. De palen moeten ongeveer 50 tot 80cm in de grond staan. Bij veengrond of langs de waterkant moeten de palen vaak nog verder de grond in.

De dwarsliggers monteert u met slotbouten M10*120mm op de gewenste hoogte aan het piket. Na montage kunt u de overlengte van de hardhouten paal eenvoudig afzagen.Wanneer het terras aan de waterkant of aan een schuin talud ligt, adviseren we een dubbele balklaag te plaatsen. Hiermee kunt u een grotere, vrijdragende oversteek creëren.