Veelgestelde vragen - Geven Hout

Veelgestelde houtvragen


Bestelling en levering

 • Binnenkomst order
  Jouw order komt bij ons binnen via de website, telefoon of mail en wordt gecheckt op beschikbaarheid, nadat wij alles gecontroleerd hebben ontvang je van ons een orderbevestiging, hierop vind je ook de te verwachte leverdatum.
 • Verwerking order
  Aansluitend maken wij de planning voor de productie, de meeste geschaafde profielen hebben wij niet standaard op voorraad maar produceren deze ALLEEN op klantenbestelling. Dit doen we omdat het hout dan wat frisser oogt en ook omdat het hout na het schaven wat ''rechter'' is (door het schaafproces wordt namelijk ook wat kromming uit het hout gehaald). Vervolgens stellen wij met zorg jouw pakket samen. Jouw pakket wordt standaard op 1-meter breedte gebundeld en zo compact mogelijk samengesteld, zodat er zo min mogelijk volume verloren gaat op de vrachtwagen.
 • Transport
  Jouw bestelling wordt altijd door onze transporteur op de vrijdag voorafgaand de leverdatum bij onze vestiging in Weeze opgehaald. Deze vrachtwagen zal de opgehaalde orders lossen bij een sorteercentrum. De bestelling wordt daar op maandagnamiddag geladen in een vrachtwagen met een route richting uw postcode. Per postcodegebied hebben we vaste leverdagen. Meer informatie is hier te vinden.
 • Bestelling afhalen
  Je bent van harte welkom om je bestelling op afspraak bij één van onze afhaaldepots op te halen in Wintelre (bij Eindhoven) of Weeze (Duitsland).
 • Bezorging Nederland
  De kosten voor bezorging bedragen € 65,- excl. BTW in Nederland. Vanaf een goederenbedrag van € 2000,- (excl. BTW) leveren wij je bestelling gratis. Bezorging op de Waddeneilanden is in overleg. Voor meer informatie over bezorging, klik hier.
 • Bezorging Vlaanderen
  De kosten voor bezorging bedragen € 80,- excl. BTW in Vlaanderen. 
  Voor meer informatie over bezorging, klik hier.
 • Retourneren
  We adviseren jouw bestelling direct na levering goed te controleren op aantallen en lengtes. Mocht je tijdens de verwerking onregelmatigheden tegenkomen, verwerk het hout dan NIET maar leg het apart, maak duidelijke foto's en reclameer ons zo spoedig mogelijk. Wij kunnen namelijk ALLEEN ongebruikte c.q. onverwerkte goederen retour nemen of omruilen. Voor meer informatie over retourneren, klik hier.

Hout en houtbewerking: Algemeen

 • Wat zijn de drie belangrijkste wetenswaardigheden over hout?
  Hout is duurzaam
  Bomen kunnen na 20 tot 120 jaar gekapt worden, terwijl grondstoffen als aardolie en erts eeuwen nodig hebben om tot ontwikkeling te komen. Als de bossen waaruit het hout wordt geoogst op een duurzame manier worden beheerd, kunnen deze bossen voorzien in een onuitputtelijke grondstofbron.
  Door fotosynthese zijn bomen in staat om CO2 uit de lucht te halen. Per m3 bos wordt er gemiddeld 0,9 ton CO2 uit de lucht gefilterd. Hout heeft daarnaast, in vergelijking met andere fossiele materialen, zoals beton, aluminium, staal en kunststof, voor de winning en productie zeer weinig energie nodig. Hout is als natuurproducent een C02 opslag gedurende de gebruiksduur.

  Hout is isolerend
  ​Door de unieke celstructuur heeft hout zeer goede isolerende eigenschappen. Deze isolerende eigenschappen zijn bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan van staal en 1770 hoger dan die van aluminium

  Hout stimuleert creativiteit
  Hout is veel meer dan alleen een grondstof voor uw project. In kunst, in trendsettende of klassieke meubels en in talloze andere voorbeelden van menselijk vernuft en creativiteit wordt hout gebruikt om zijn unieke eigenschappen. Hout zet mensen aan te denken en innoveren. Hout inspireert ontwerpers, ingenieurs, architecten, kunstenaars en wetenschappers.
   
 • Wat betekent bezaagd (ruw) hout en geschaafd hout?
  Bezaagd (ruw) hout is in beginsel machinaal gezaagd hout. Het hout vertoont aan de oppervlakte nog houtvezels. Bezaagd hout is ook nooit helemaal maatvast. Zo zal bezaagd hout altijd wat verschillen in dikte en breedte. Bezaagd hout heeft daarnaast ook altijd scherpe hoeken en is daarnaast ook niet altijd haaks.
  Wanneer het bezaagd hout verder bewerkt zal worden met een schaafmachine, dan komen er na het schaven vrijwel geen houtvezels en/of oneffenheden aan het oppervlakte meer voor. Ook krijgt het hout door het schaven overal dezelfde dikte/breedte.
 • Waarom heeft geschaafd hout meestal ronde hoekjes of vellingkanten?
  Bij het schaven worden de hoekjes van het hout afgerond of voorzien van een vellingkant. Dit doet men om splintervorming op de scherpe hoeken tegen te gaan. Ook heeft dit als voordeel dat de werking van het hout wat minder opvalt.
 • Is het waar dat hout ooit uitgewerkt is?
  Nee, hout is in principe nooit uitgewerkt! De vochtigheid en elasticiteit (en dus de werking) van oud hout is wel minder dan die van nieuw hout, maar ook oud hout kan werken.
 • Werken brede planken meer dan smalle planken?
  Ja, hoe breder de plank, hoe meer deze kan uitzetten of krimpen. Planken werken in de breedte (naar opzij). Hoewel een smalle plank in verhouding net zoveel werkt al een brede plank, zal het bij een smalle plank natuurlijk veel minder opvallen.
 • Werken alle houtsoorten evenveel?
  Nee, houtsoorten die verder van de evenaar staan hebben vaak een structuur met jaarringen waarbij het voorjaarsgedeelte van de jaarring minder compact/dicht is. De houtcellen zijn in het voorjaar wat harder gegroeid en daardoor groter dan in het wintergedeelte van de jaarring. Het hout kan bij de grotere cellen wat meer vocht opnemen en afgeven. Dit zorgt voor werking van het hout.
  Hardhout heeft veel minder last van werking.
  Hiermee is overigens niet gezegd dat een tropische hardhoutsoorten helemaal niet werken. Ook hardhout heeft jaarringen en houtcellen. Deze zijn veel compacter omdat de boom langzaam en gelijkmatig is gegoeid. Jaarringen zijn bij hardhout ook bijna niet te zien.
   
 • Waarom komen er scheuren in het hout?
  Door het drogen van het hout aan zonlicht kunnen oppervlakkige haarscheuren ontstaan. Dit is volkomen natuurlijk gedrag en is niet te vermijden, al verschilt de gradatie wel per houtsoort. Bij nat weer gaan de scheurtjes minder open staan. Als een plank door en door is gescheurd, wordt dat meestal veroorzaakt door een zwakke plek in het hout of mechanische schade en is daarom niet acceptabel.

Tropisch Hardhout

 • Wanneer past men Tropisch Hardhout toe?
  Tropisch hardhout wordt gebruikt wanneer het hout in direct contact met de grond staat of bij toepassingen die aan grote slijtage onderhevig zijn en waarbij een lange levensduur is gewenst. Denk aan veel belopen vlonders, damwanden, grondkeringen, et cetera.
 • Wat is de levensduur van Hardhout?

  De levensduur van het hout is afhankelijk van de toepassing, de duurzaamheid en de vakkundigheid van de montage. Het hout wordt onderverdeeld in duurzaamheidsklasse 1 (zeer duurzaam) t/m 5 (niet duurzaam). Wanneer het hout in direct contact met de grond staat, wordt de rotbestendigheid van een paaltje van 50*50mm als volgt beschreven:
  • Klasse 1: méér dan 25 jaar
  • Klasse 2: 15 a 20 jaar
  • Klasse 3: 10 a 15 jaar
  • Klasse 4: 5 a 10 jaar
  • Klasse 5: minder dan 5 jaar
  Voor buitentimmerwerk wordt vaak klasse 1 t/m 3 gebruikt. Indien hout uit duurzaamheidsklasse 3 buiten wordt toegepast, vakkundig is gemonteerd én ‘los’ staat van de grond, kan het bouwwerk ook 50 jaar of langer meegaan. Indien hout direct in de grond staat dan adviseren we altijd duurzaamheidsklasse 1 te gebruiken (bijvoorbeeld Azobe, Angelim Vermelho of Okan).

   
 • Hoe zit het met het vergrijzen van hardhout?
  De belangrijkste factor voor verkleuring van hout is de UV-straling van onze eigen zon.
  Deze straling laat het hout vergrijzen. Dit is een natuurlijk proces dat voor iedere hardhoutsoort geldt. Het maakt daarbij niet uit of de ‘beginkleur’ nu paars (Padouk), geel (Bilinga) of rood (Massaranduba) is: uiteindelijk verkleurt iedere hardhoutsoort door UV-straling naar een soortgelijke grijstint!
  Het hout dat 'vrij' blijft van UV-straling zal niet tot nauwelijks verkleuren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de binnenkant van een houten schuurtje. 
 • Kan men verschillende hardhoutsoorten tezamen toepassen?
  Het is geen probleem meerdere hardhoutsoorten samen toe te passen. Soms kan dit ook niet anders vanwege de beschikbaarheid. Daarnaast is het belangrijk aan de hand van de toepassing goed te bepalen weke houtsoorten het meest geschikt zijn. Er zijn bijvoorbeeld veel houtsoorten die zich erg goed lenen voor bijvoorbeeld constructiehout, maar die absoluut niet te gebruiken zijn in plankvorm.
 • Hoe zit het met de werking van hardhout?
  Door verschillen in temperatuur en vochtigheid zet ook tropisch hardhout in de winter uit en krimpt het in de zomer. Per houtsoort is deze krimp/uitzetting anders.  Er zijn vlonderplanken die in de winter een breedte van 144-145mm hebben en in de zomer – bij extreme droogte en warmte – een breedte van 141-142mm.
  Zeker vlonderplanken waar het regenwater op komt te liggen, mag men nooit koud tegen elkaar monteren. Zorg bij gevelbekleding dat het hout ruimte heeft om te werken en ga altijd een goede ventilatie van het hout.
 • Is het noodzakelijk hardhout voor te boren?
  Ja, het is noodzakelijk hardhout voor te boren vanwege de hardheid en de werking van het hout. Wanneer het hout niet wordt voorgeboord, komen er door het krimpen en uitzetten van het hout enorme krachten op de verbinding te staan. Hierdoor kan het hout makkelijk scheuren en kunnen schroeven eerder afbreken.
 • Moet ik RVS bevestigingsmateriaal gebruiken?
  Het is belangrijk RVS bevestigingsmateriaal te gebruiken. Een 'gewone' schroef gaat door het zuur in hardhout namelijk eerder roesten. Daardoor ontstaan er ongewenste blauwe/zwarte plekken op het hout.
 • Is het hardhout van houthandel Geven op verantwoorde wijze gekapt?
  Ja, hardhout van houthandel Geven is op verantwoorde wijze gekapt. Sinds maart 2013 geldt de Europees houtverordening en moeten importeurs kunnen aantonen dat het hout legaal is gekapt. Middels GPS en documenten is het hele traject van boom tot plank vastgelegd. Van iedere plank op onze werf kunnen wij als importeur laten zien waar deze vandaan komt! Ook is houthandel Geven FSC gecertificeerd.
 • Meer informatie over Tropisch Hardhout
  Voor meer informatie, klik hier.

Europees Eiken

 • Wanneer past men eiken toe?
  Eiken geeft een rustieke, landelijk uitstraling. Ons eiken wordt voornamelijk gebruikt voor buitentoepassingen en is luchtgedroogd. Daardoor is het niet geschikt om te verlijmen. Plaats eikenhouten palen bij voorkeur niet direct in de grond, maar op paalvoeten of sokkels.
 • Hoe lang gaat Europees Eiken mee?
  Eiken is één van de duurzaamste Europese houtsoorten. Deze soort werd – voor de opkomst van het tropisch hardhout – voor alle duurzame constructies gebruikt.  Indien eikenhout dat buiten wordt toegepast vakkundig is gemonteerd en 'los' staat van de grond, dan is het zéér duurzaam.
  Vele vakkundige eiken projecten staan vaak wel 20 jaar of nog langer.
  Wordt eiken direct in de grond geplaatst, dan is het 'middelmatig duurzaam'. Plaats eikenhouten palen dus altijd op paalvoeten of sokkels.
   
 • Hoe zit het met het vergrijzen van Eiken?
  Ook Eikenhout zal vergrijzen. Het vergrijzen van hout in de buitenlucht is een natuurlijk proces. Het is het gevolg van wind, regen en UV-straling. Die elementen zorgen ervoor dat natuurlijke kleurstoffen in het hout verteren. Dit gebeurt aanvankelijk alleen aan de buitenkant, maar gaat steeds dieper naarmate het hout ouder wordt. Vergrijsd hout is niet zwakker of slechter dan hout dat zijn oorspronkelijke kleur nog heeft.
  Het hout dat 'vrij' blijft van UV-straling zal niet tot nauwelijks verkleuren.
 • Is het Eiken gedroogd?
  Nee, het eiken is niet tot in de kern droog, hoewel er een duidelijk verschil is tussen AD = Air Dried (vers gezaagd waarna aan de lucht gedroogd) en 
  KD = Kiln Dried (machinaal gedroogd in een droogkamer) .
  AD hout droogt aan de lucht, dat wil zeggen dat het langzaam vanaf de buitenkant naar binnen droogt. De buitenzijde kan 16% vochtigheid meten terwijl de kern dan misschien nog wel 25% vocht meet hierdoor kan er scheurvorming ontstaan. 
  KD hout wil zeggen dat het hout gelijkmatig gedroogd is in een droogkamer tot een bepaald vochtpercentage. Voor binnen gebruik wordt vaak een vochtpercentage van 8-10% aangehouden en voor buiten gebruik ca. 16-20%. 
  Het eiken wat wij verkopen is uitermate geschikt voor buitentoepassingen.
 • Hoe zit het met de werking van Eiken?
  Als hout droogt dan krimpt het. Maar het krimpt niet regelmatig. Daardoor ontstaan er spanningen die tot kromming of scheurvorming kunnen leiden. Bij het drogen van het Eiken zullen zeker scheuren ontstaan, dit is kenmerkend voor deze houtsoort. Zorg er daarom voor dat je Eiken opslaat op een onverwarmde plaats uit de zon, zodat het niet te snel kan drogen. Indien het Eiken eenmaal vakkundig gemonteerd is, zal het ‘werken’ van het hout zich voornamelijk uiten in droogscheuren en in mindere mate vervorming.
 • Kan ik wat doen om het bloeden van Eiken tegen te gaan?
  Aangezien de eik nat verzaagd wordt, is er nog looizuur aanwezig in het hart van de boom. Dit zuur kan ervoor zorgen dat er bruin/zwartachtige strepen op het hout voorkomen. Tegen het zogenaamde 'bloeden' van eiken is niets te doen. In houtvaten van elke houtsoort zitten in water oplosbare inhoudsstoffen. Als een plank nat wordt, gaat hij 'bloeden': er komen vlekken op. Als een plank een paar keer goed nat is geweest, zijn de inhoudsstoffen voldoende uitgeloogd en stopt het bloeden.  Een mogelijkheid kan zijn om de vlekken proberen te verwijderen met oxaalzuur.
 • Moet ik RVS bevestigingsmateriaal gebruiken?
  Het is belangrijk RVS bevestigingsmateriaal te gebruiken. Een 'gewone' schroef kan door de inhoudsstoffen van het hout eerder gaan roesten. Daardoor ontstaan er mogelijk ongewenste blauwe/zwarte plekken op het hout.
  Ook de kans dat uw plank in de loop der tijd loskomt wordt met RVS schroeven aanziendelijk minder.
   
 • Waar komt ons eikenhout vandaan?
  Wij halen ons eikenhout voornamelijk uit Oost-Europa (Polen). Het Oost-Europees eiken is iets duurzamer en sterker dan het inlandse eikenhout. Dit komt doordat Oost-Europees eiken – vanwege de strengere winters – langzamer groeit. Een groot deel van ons eikenhout is FSC gecertificeerd.
 • Meer informatie over Europees Eiken
  Voor meer informatie, klik hier.

Western Red Cedar

 • Wanneer past men Western Red Cedar toe?
  Western Red Cedar heeft een strakke uitstraling, is erg duurzaam en stabiel. Het is geen harde houtsoort maar heeft wel een sterke vezelachtige kern. De zachtheid van het hout maakt dat het gevoelig is voor beschadigingen. Daarom wordt het meestal toegepast als (gevel)bekleding. Ook wordt Western Red Cedar veel gebruikt in de saunabouw.
 • Hoe lang gaat Western Red Cedar mee?
  Western Red Cedar koppelt een lage volumemassa aan een hoge duurzaamheid. Dat maakt het geschikt voor buitenbetimmering. Het is eenvoudig te verwerken, te spijkeren en te schroeven. Western Red Cedar vraagt geen onderhoud en gaat tientallen jaren mee.
 • Hoe zit het met het vergrijzen van Western Red Cedar?
  Western Red Cedar staat bekend om de grote kleurvariatie die het verse hout kan vertonen: van licht geelbruin, roze bruin en zalmkleurig tot chocoladeachtig bruin hout. In het hout kunnen ook afwisselend donker en licht getinte banen voorkomen. In kwaliteit is het donker en licht gekleurde hout gelijk. Onder invloed van licht zwakken de kleurverschillen af. Uiteindelijk wordt het Western Red Cedar mooi egaal grijs.
 • Hoe zit het met de werking van Western Red Cedar?
  Western Red Cedar is zeer stabiel. Door het drogen ontstaat ook nauwelijks vervorming. Doordat het hout stabiel is, kan het ook eenvoudig worden gespijkerd of geniet. Gebruik wel getordeerde of gegroefde spijkers voor het verbeteren van de trekvastheid.
 • Bloed Western Red Cedar nog uit?
  Bij buitentoepassing kunnen op nieuw aangebracht Western Red Cedar (zonder oppervlakafwerking) vlekken ontstaan op onderliggend werk. Dit komt door uitspoeling van inhoudsstoffen door (regen)water. Deze vlekken zijn meestal na enkele maanden weer verdwenen.
 • Moet ik RVS bevestigingsmateriaal gebruiken?
  Western Red Cedar bevat inhoudsstoffen die in water oplossen en corrosie van metalen veroorzaken. Wij adviseren daarom voor buitentimmerwerk RVS of aluminium spijkers en schroeven te gebruiken.
 • Waar komt ons Western Red Cedar vandaan?
  Western Red Cedar komt uit Canada. Cedersoorten zijn echter wereldwijd te vinden. Ook Aziatisch ceder of Frans ceder wordt veel gebruikt. Deze soorten zijn goedkoper maar ook minder duurzaam dan het Western Red Cedar uit Canada.
 • Meer informatie over Western Red Cedar
  Voor meer informatie, klik hier.

Douglas

 • Wanneer past men Douglas toe?
  Douglashout wordt voornamelijk gebruikt voor constructies buitenshuis. Denk aan bijvoorbeeld schuttingen, tuinhuisjes, gevelbekleding en overkappingen. Het heeft een roodachtige kleurtint. Dit zorgt voor een warme en sfeervolle uitstraling.
 • Hoe lang gaat Douglas mee?
  De levensduur van onbehandeld douglashout is genmiddeld 10 tot 15 jaar.
  E.e.a. afhankelijk van montage en toepassing.
  Let op:  Direct bodemcontact zal de levensduur aanziendelijk verkorten.
 • Hoe zit het met het vergrijzen van Douglas?
  Vergrijzing van hout komt door de UV-straling van de zon. Onbehandeld douglashout vergrijst naar een blauwgrijze tint.  Vind je deze vergrijzing niet mooi dan kun je met een beits het douglas hout behandelen.  Laat je hierbij adviseren door een verfspecialist.
  Het hout dat 'vrij' blijft van UV-straling zal niet tot nauwelijks verkleuren.
 • Hoe zit het met de werking van Douglas?
  Douglashout droogt snel en er is weinig kans op scheuren. Wel bestaat de kans dat het hout splijt wanneer er wordt gewerkt met schroeven. Een voorzichtige behandeling en voorboren is daarom noodzakelijk.
 • Is het noodzakelijk Douglas voor te boren?
  Het is noodzakelijk douglashout voor te boren vanwege de hardheid en de werking van het hout. Wanneer het hout niet wordt voorgeboord, komen er door het krimpen en uitzetten van het hout enorme krachten op de verbinding te staan. Hierdoor kan het hout makkelijk scheuren en kunnen schroeven eerder afbreken.
 • Moet ik RVS bevestigingsmateriaal gebruiken?
  Het is belangrijk RVS bevestigingsmateriaal te gebruiken. Een 'gewone' schroef kan door de inhoudsstoffen van het hout eerder gaan roesten. Daardoor ontstaan er mogelijk ongewenste blauwe/zwarte plekken op het hout.
  Ook de kans dat uw plank in de loop der tijd loskomt wordt met RVS schroeven aanziendelijk minder.
 • Waar komt ons Douglas vandaan?
  Douglashout is afkomstig van de Douglasspar en is één van de hardste naaldhoutsoorten. We betrekken ons douglashout voornamelijk uit Oost-Europa. Het hout wordt vers gezaagd en daarna enkele maanden op latten te drogen gelegd. Douglashout is een houtsoort die de afgelopen jaren steeds bekender is geworden en steeds vaker wordt toegepast.
 • Meer informatie over Douglas
  Voor meer informatie, klik hier.

Siberisch Lariks

 • Wanneer past men Siberisch Lariks toe?
  Siberisch Lariks heeft een licht geelbruine kleur. Het wordt voornamelijk toegepast bij gevelbekleding, vlonders en poorten en wordt daarnaast gebruikt als constructiehout.
 • Hoe lang gaat Siberisch Lariks mee?
  Siberisch Lariks, komt (zoals de naam al doet vermoeden) uit Siberië.  Het is een koude omgeving , waardoor de bomen langzaam groeien. De jaarringen zijn hierdoor zeer compact en dit maakt het hout van deze bomen ontzettend sterk. Siberisch Lariks kan tot twintig jaar onbehandeld buiten blijven staan. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de locatie , montage en de weersinvloeden.
  Let op:  Direct bodemcontact zal de levensduur aanziendelijk verkorten.
 • Hoe zit het met het vergrijzen van Siberisch Lariks?
  Onbehandeld larikshout vergrijst naar een blauwgrijze tint. Om vergrijzing te voorkomen, kan je een beits toepassen.
 • Hoe zit het met de werking van Siberisch Lariks?
  Siberisch Larikshout droogt matig tot snel en heeft een lichte werking (krimp/uitzetting). Geef het hout altijd de ruimte om mee te veren met het klimaat.
 • Is het noodzakelijk Siberisch Lariks voor te boren?
  Het is noodzakelijk Siberisch Larikshout voor te boren vanwege de hardheid en de werking van het hout. Wanneer het hout niet wordt voorgeboord, komen er door het krimpen en uitzetten van het hout enorme krachten op de verbinding te staan. Hierdoor kan het hout makkelijk scheuren en kunnen schroeven eerder afbreken.
 • Moet ik RVS bevestigingsmateriaal gebruiken?
  Het is belangrijk RVS bevestigingsmateriaal te gebruiken. Een 'gewone' schroef kan door de inhoudsstoffen van het hout eerder gaan roesten. Daardoor ontstaan er mogelijk ongewenste blauwe/zwarte plekken op het hout.
  Ook de kans dat uw plank in de loop der tijd loskomt wordt met RVS schroeven aanziendelijk minder.
 • Waar komt ons Siberisch Lariks vandaan?
  Dit is een naaldhoutsoort afkomstig uit Rusland. 
 • Meer informatie over Siberisch Lariks
  Voor meer informatie, klik hier.

Thermisch Vuren

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!