Veelgestelde vragen - Geven Hout

Veelgestelde houtvragen


Bestelling en levering

 • Binnenkomst order
  Jouw order komt bij ons binnen via de website, telefoon of mail en wordt gecheckt op beschikbaarheid, nadat wij alles gecontroleerd hebben ontvang je van ons een orderbevestiging, hierop vind je ook de te verwachte leverdatum.
 • Verwerking order
  Aansluitend maken wij de planning voor de productie, de meeste geschaafde profielen hebben wij niet standaard op voorraad maar produceren deze ALLEEN op klantenbestelling. Dit doen we omdat het hout dan wat frisser oogt en ook omdat het hout na het schaven wat ''rechter'' is (door het schaafproces wordt namelijk ook wat kromming uit het hout gehaald). Vervolgens stellen wij met zorg jouw pakket samen. Jouw pakket wordt standaard op 1-meter breedte gebundeld en zo compact mogelijk samengesteld, zodat er zo min mogelijk volume verloren gaat op de vrachtwagen.
 • Transport
  Jouw bestelling wordt altijd door onze transporteur op de vrijdag voor de leverdatum bij onze vestiging opgehaald. De transporteur brengt de zendingen naar zijn eigen werf om vervolgens alles te sorteren op basis van de postcodelijst. Per postcodegebied hebben we vaste leverdagen. Voor meer informatie klik hier.
 • Bestelling afhalen
  Je bent van harte welkom om je bestelling op afspraak bij één van onze afhaaldepots op te halen in Wintelre (bij Eindhoven) of Weeze (Duitsland).
 • Bezorging Nederland
  De kosten voor bezorging bedragen € 65,- excl. BTW in Nederland. Vanaf een goederenbedrag van € 2000,- (excl. BTW) leveren wij je bestelling gratis. Bezorging op de Waddeneilanden is in overleg. Voor meer informatie over bezorging, klik hier.
 • Bezorging Vlaanderen
  De kosten voor bezorging bedragen € 80,- excl. BTW in Vlaanderen. 
  Voor meer informatie over bezorging, klik hier.
 • Retourneren
  We adviseren jouw bestelling direct na levering goed te controleren op aantallen en lengtes. Mocht je tijdens de verwerking onregelmatigheden tegenkomen, verwerk het hout dan NIET maar leg het apart en reclameer ons zo spoedig mogelijk. Wij kunnen namelijk ALLEEN ongebruikte c.q. onverwerkte goederen retour nemen of omruilen. Voor meer informatie over bezorging, klik hier.

Hout en houtbewerking: Algemeen

 • Wat zijn de drie belangrijkste wetenswaardigheden over hout?
  1. Hout is een natuurproduct! Daardoor kunnen we niet 100% garanderen dat alle materialen volledig recht zijn. Fijn gezaagd hout is nooit maatvast. Let op dat hout door invloed van het weer, temperatuur en vochtigheid krimpt en uitzet. De afmetingen kunnen hierdoor in zomer en winter verschillen.
  2. Alle genoemde lengtes op de website zijn gebaseerd op handelslengte. Met andere woorden: De werkelijke geleverde lengte kan langer zijn. De reden hiervan is dat je in de gelegenheid wordt gesteld het materiaal haaks aan te zagen, zonder hiervoor in netto lengte in te leveren. Alle materialen worden op handelslengte geleverd.
  3. Een kenmerkende eigenschap van hout is dat het onder invloed van zonlicht grijs zal verkleuren. Dit is een natuurlijke proces dat voor iedere houtsoort geldt.
 • Wat betekent bezaagd (ruw) hout en geschaafd hout?
  Bezaagd ofwel ruw hout is in beginsel machinaal gezaagd hout. Het hout vertoont aan de oppervlakte nog houtvezels. Bezaagd hout is ook nooit helemaal maatvast. Zo zal ruw hout altijd wat verschillen in dikte en breedte. Bezaagd hout heeft daarnaast ook altijd scherpe hoeken en is daarnaast ook niet altijd haaks. Wanneer na het zagen het hout verder bewerkt wordt met een schaafmachine dan komen er vrijwel geen houtvezels en/of oneffenheden aan het oppervlakte meer voor. Ook krijgt het hout door het schaven overal dezelfde dikte en breedte en tevens zijn dan alle zijden haaks.
 • Waarom heeft geschaafd hout meestal ronde hoekjes of vellingkanten?
  Bij het schaven worden de hoekjes van het hout afgerond of voorzien van een vellingkant. Dit doet men om splintervorming op de scherpe hoeken tegen te gaan. Ook heeft dit als voordeel dat de werking van het hout wat minder opvalt.
 • Is het waar dat hout ooit uitgewerkt is?
  Nee, hout is in principe nooit uitgewerkt! De vochtigheid en elasticiteit (en dus de werking) van oud hout is wel iets minder dan die van nieuw hout, maar ook oud hout werkt.
 • Werken brede planken meer dan smalle planken?
  Ja, hoe breder de plank, hoe meer deze kan uitzetten of krimpen. Planken werken in de breedte (naar opzij). Hoewel een smalle plank in verhouding net zoveel werkt al een brede plank, zal het bij een smalle plank natuurlijk veel minder opvallen.
 • Waarom komen er scheuren in het hout?
  Door het drogen van het hout aan zonlicht kunnen oppervlakkige haarscheuren ontstaan. Dit is volkomen natuurlijk gedrag en is niet te vermijden, al verschilt de gradatie wel per houtsoort. Bij nat weer gaan de scheurtjes minder open staan. Als een plank door en door is gescheurd, wordt dat meestal veroorzaakt door een zwakke plek in het hout of mechanische schade en is daarom niet acceptabel.
 • Werkt een zachte houtsoort meer dan een harde houtsoort?
  Ja, zachte houtsoorten hebben een structuur die minder dicht is dan die van een harde houtsoort. Tussen de houtcellen zit meer lucht en het hout kan dus meer vocht opnemen. Hiermee is overigens niet gezegd dat een tropische hardhoutsoort niet werkt. Ook hiermee krijg je te maken met werking, al zal deze geringer zijn dan die van een zachtere soort.

Tropisch Hardhout

 • Wanneer past men Tropisch Hardhout toe?
  Tropisch hardhout wordt gebruikt wanneer het hout in direct contact met de grond staat of bij toepassingen die aan grote slijtage onderhevig zijn en waarbij een lange levensduur is gewenst. Denk aan veel belopen vlonders, damwanden, grondkeringen, et cetera.
 • Hoe lang gaat Tropisch Hardhout mee?

  De levensduur van het hout is afhankelijk van de toepassing, de duurzaamheid en de vakkundigheid van de montage. Het hout wordt onderverdeeld in duurzaamheidsklasse 1 (zeer duurzaam) t/m 5 (niet duurzaam). Wanneer het hout in direct contact met de grond staat, wordt de rotbestendigheid van een paaltje van 50*50mm als volgt beschreven:

  • Klasse 1: méér dan 25 jaar
  • Klasse 2: 15 a 20 jaar
  • Klasse 3: 10 a 15 jaar
  • Klasse 4: 5 a 10 jaar
  • Klasse 5: minder dan 5 jaar

  Voor buitentimmerwerk wordt vaak klasse 1 t/m 3 gebruikt. Indien hout uit duurzaamheidsklasse 3 buiten wordt toegepast, vakkundig is gemonteerd én ‘los’ staat van de grond, kan het bouwwerk ook 50 jaar of langer meegaan. Indien hout direct in de grond staat dan adviseren we altijd duurzaamheidsklasse 1 te gebruiken (bijvoorbeeld Azobe, Angelim Vermelho of Okan).

 • Hoe zit het met het vergrijzen van hardhout?
  Een kenmerkende eigenschap van hardhout is dat het – onder invloed van weer en wind – grijs verkleurt. Dit is een natuurlijk proces dat voor iedere hardhoutsoort geldt. Het maakt daarbij niet uit of de ‘beginkleur’ nu paars (Padouk), geel (Bilinga) of rood (Massaranduba) is: uiteindelijk verkleurt iedere hardhoutsoort naar een soortgelijke grijstint!
 • Kan men verschillende hardhoutsoorten tezamen toepassen?
  Het is geen probleem meerdere hardhoutsoorten samen toe te passen. Soms kan dit ook niet anders vanwege de beschikbaarheid. Daarnaast is het belangrijk aan de hand van de toepassing goed te bepalen weke houtsoorten het meest geschikt zijn. Er zijn bijvoorbeeld veel houtsoorten die zich erg goed lenen voor bijvoorbeeld constructiehout, maar die absoluut niet te gebruiken zijn in plankvorm.
 • Hoe zit het met de werking van hardhout?
  Door verschillen in temperatuur en vochtigheid zet tropisch hardhout in de winter uit en krimpt het in de zomer. Zo heeft bijvoorbeeld een vlonderplank in de winter een breedte van 144-145mm en in de zomer – bij extreme droogte en warmte – een breedte van 141-142mm. Om deze reden mag tropisch hardhout dus ook nooit koud tegen elkaar worden gemonteerd.
 • Is het noodzakelijk hardhout voor te boren?
  Ja, het is noodzakelijk hardhout voor te boren vanwege de hardheid en de werking van het hout. Wanneer het hout niet wordt voorgeboord, komen er door het krimpen en uitzetten van het hout enorme krachten op de verbinding te staan. Hierdoor kan het hout makkelijk scheuren en kunnen schroeven eerder afbreken.
 • Moet ik RVS bevestigingsmateriaal gebruiken?
  Het is belangrijk RVS bevestigingsmateriaal te gebruiken. Een 'gewone' schroef gaat door het zuur in hardhout namelijk eerder roesten. Daardoor ontstaan er ongewenste blauwe/zwarte plekken op het hout.
 • Is het hardhout van houthandel Geven op verantwoorde wijze gekapt?
  Ja, hardhout van houthandel Geven is op verantwoorde wijze gekapt. Sinds maart 2013 geldt de Europees houtverordening en moeten importeurs kunnen aantonen dat het hout legaal is gekapt. Middels GPS en documenten is het hele traject van boom tot plank vastgelegd. Van iedere plank op onze werf kunnen wij als importeur laten zien waar deze vandaan komt! Ook is houthandel Geven FSC gecertificeerd.
 • Meer informatie over Tropisch Hardhout
  Voor meer informatie, klik hier.

Europees Eiken

 • Wanneer past men eiken toe?
  Eiken geeft een rustieke, landelijk uitstraling. Ons eiken wordt voornamelijk gebruikt voor buitentoepassingen en is luchtgedroogd. Daardoor is het niet geschikt om te verlijmen. Plaats eikenhouten palen bij voorkeur niet direct in de grond, maar op paalvoeten of sokkels.
 • Hoe lang gaat Europees Eiken mee?
  Eiken is één van de duurzaamste Europese houtsoorten. Deze soort werd – voor de opkomst van het tropisch hardhout – voor alle duurzame constructies gebruikt. Indien eikenhout dat buiten wordt toegepast vakkundig is gemonteerd en 'los' staat van de grond, dan is het zéér duurzaam. Wordt eiken direct in de grond geplaatst, dan is het 'middelmatig duurzaam'. Plaats eikenhouten palen dus altijd op paalvoeten of sokkels.
 • Hoe zit het met het vergrijzen van Eiken?
  Eikenhout heeft tijd nodig om te vergrijzen, te werken en te drogen. Aangezien de eik nat verzaagd wordt, is er nog looizuur aanwezig in het hart van de boom. Dit zuur kan ervoor zorgen dat er bruin/zwartachtige strepen op het hout voorkomen. Deze strepen zijn alleen in de eerste periode na de toepassing zichtbaar en zullen geleidelijk wegtrekken.
 • Is het Eiken gedroogd?
  Om overmatig uitzetten of krimpen van eikenhout te voorkomen, moet de droogtegraad van het hout in evenwicht zijn met het klimaat op de plaats van de toepassing. De eiken balken die worden gebruikt om constructies te maken, zijn machinaal gezaagd en winddroog. Dit wil zeggen dat deze buiten gestockeerd (opgelat) worden, maar niet ovendroog (KD) zijn. Eikenhout heeft de eigenschap te werken (krimpen en uitzetten) tijdens het droogproces. Het drogen van constructiebalken zou dus kunnen resulteren in kromme balken die niet meer te gebruiken zijn om verbindingen aan te zagen of om frames in elkaar te plaatsen. Ovendroog (KD) eikenhout wordt wel gebruikt bij het vervaardigen van interieurprojecten zoals tafels en kasten.
 • Hoe zit het met de werking van Eiken?
  Als hout droogt dan krimpt het. Maar het krimpt niet regelmatig. Daardoor ontstaan er spanningen die tot kromming of scheurvorming kunnen leiden. Bij het drogen van het Eiken zullen zeker scheuren ontstaan, dit is kenmerkend voor deze houtsoort. Zorg er daarom voor dat je Eiken opslaat op een onverwarmde plaats uit de zon, zodat het niet te snel kan drogen. Indien het Eiken eenmaal vakkundig gemonteerd is, zal het ‘werken’ van het hout zich voornamelijk uiten in droogscheuren en in mindere mate vervorming.
 • Kan ik wat doen om het bloeden van Eiken tegen te gaan?
  Tegen het zogenaamde 'bloeden' van eiken is niets te doen. In houtvaten van elke houtsoort zitten in water oplosbare inhoudsstoffen. Als een plank nat wordt, gaat hij 'bloeden': er komen vlekken op. Als een plank een paar keer goed nat is geweest, zijn de inhoudsstoffen voldoende uitgeloogd en stopt het bloeden.
 • Moet ik RVS bevestigingsmateriaal gebruiken?
  Het is belangrijk RVS bevestigingsmateriaal te gebruiken. Een 'gewone' schroef gaat door het zuur in hardhout namelijk eerder roesten. Daardoor ontstaan er ongewenste blauwe/zwarte plekken op het hout.
 • Waar komt ons eikenhout vandaan?
  Wij halen ons eikenhout voornamelijk uit Oost-Europa (Polen). Het Oost-Europees eiken is iets duurzamer en sterker dan het inlandse eikenhout. Dit komt doordat Oost-Europees eiken – vanwege de strengere winters – langzamer groeit. Een groot deel van ons eikenhout is FSC gecertificeerd.
 • Meer informatie over Europees Eiken
  Voor meer informatie, klik hier.

Western Red Cedar

 • Wanneer past men Western Red Cedar toe?
  Western Red Cedar heeft een strakke uitstraling, is erg duurzaam en stabiel. Het is geen harde houtsoort maar heeft wel een sterke vezelachtige kern. De zachtheid van het hout maakt dat het gevoelig is voor beschadigingen. Daarom wordt het meestal toegepast als (gevel)bekleding. Ook wordt Western Red Cedar veel gebruikt in de saunabouw.
 • Hoe lang gaat Western Red Cedar mee?
  Western Red Cedar koppelt een lage volumemassa aan een hoge duurzaamheid. Dat maakt het geschikt voor buitenbetimmering. Het is eenvoudig te verwerken, te spijkeren en te schroeven. Western Red Cedar vraagt geen onderhoud en gaat tientallen jaren mee.
 • Hoe zit het met het vergrijzen van Western Red Cedar?
  Western Red Cedar staat bekend om de grote kleurvariatie die het verse hout kan vertonen: van licht geelbruin, roze bruin en zalmkleurig tot chocoladeachtig bruin hout. In het hout kunnen ook afwisselend donker en licht getinte banen voorkomen. In kwaliteit is het donker en licht gekleurde hout gelijk. Onder invloed van licht zwakken de kleurverschillen af. Uiteindelijk wordt het Western Red Cedar mooi egaal grijs.
 • Hoe zit het met de werking van Western Red Cedar?
  Western Red Cedar is zeer stabiel. Door het drogen ontstaat ook nauwelijks vervorming. Doordat het hout stabiel is, kan het ook eenvoudig worden gespijkerd of geniet. Gebruik wel getordeerde of gegroefde spijkers voor het verbeteren van de trekvastheid.
 • Bloed Western Red Cedar nog uit?
  Bij buitentoepassing kunnen op nieuw aangebracht Western Red Cedar (zonder oppervlakafwerking) vlekken ontstaan op onderliggend werk. Dit komt door uitspoeling van inhoudsstoffen door (regen)water. Deze vlekken zijn meestal na enkele maanden weer verdwenen.
 • Moet ik RVS bevestigingsmateriaal gebruiken?
  Western Red Cedar bevat inhoudsstoffen die in water oplossen en corrosie van metalen veroorzaken. Wij adviseren daarom voor buitentimmerwerk RVS of aluminium spijkers en schroeven te gebruiken.
 • Waar komt ons Western Red Cedar vandaan?
  Western Red Cedar komt uit Canada. Cedersoorten zijn echter wereldwijd te vinden. Ook Aziatisch ceder of Frans ceder wordt veel gebruikt. Deze soorten zijn goedkoper maar ook minder duurzaam dan het Western Red Cedar uit Canada.
 • Meer informatie over Western Red Cedar
  Voor meer informatie, klik hier.

Douglas

 • Wanneer past men Douglas toe?
  Douglashout wordt voornamelijk gebruikt voor constructies buitenshuis. Denk aan bijvoorbeeld schuttingen, tuinhuisjes, gevelbekleding en overkappingen. Het heeft een roodachtige kleurtint. Dit zorgt voor een warme en sfeervolle uitstraling.
 • Hoe lang gaat Douglas mee?
  De levensduur van onbehandeld douglashout is 10 tot 15 jaar.
 • Hoe zit het met het vergrijzen van Douglas?
  Onbehandeld douglashout vergrijst naar een blauwgrijze tint. Om vergrijzing te voorkomen, kan je een beits toepassen.
 • Hoe zit het met de werking van Douglas?
  Douglashout droogt snel en er is weinig kans op scheuren. Wel bestaat de kans dat het hout splijt wanneer er wordt gewerkt met schroeven. Een voorzichtige behandeling is daarom noodzakelijk.
 • Is het noodzakelijk Douglas voor te boren?
  Het is noodzakelijk douglashout voor te boren vanwege de hardheid en de werking van het hout. Wanneer het hout niet wordt voorgeboord, komen er door het krimpen en uitzetten van het hout enorme krachten op de verbinding te staan. Hierdoor kan het hout makkelijk scheuren en kunnen schroeven eerder afbreken.
 • Moet ik RVS bevestigingsmateriaal gebruiken?
  Het is belangrijk RVS bevestigingsmateriaal te gebruiken. Een 'gewone' schroef gaat door het zuur in hardhout namelijk eerder roesten. Daardoor ontstaan er ongewenste blauwe/zwarte plekken op het hout.
 • Waar komt ons Douglas vandaan?
  Douglashout is afkomstig van de Douglasspar en is één van de hardste naaldhoutsoorten. We betrekken ons douglashout voornamelijk uit Oost-Europa. Het hout wordt vers gezaagd en daarna enkele maanden op latten te drogen gelegd. Douglashout is een houtsoort die de afgelopen jaren steeds bekender is geworden en steeds vaker wordt toegepast.
 • Meer informatie over Douglas
  Voor meer informatie, klik hier.

Siberisch Lariks

Thermisch Vuren

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!