Belangrijke zaken eigenschappen Hout - Geven Hout

Belangrijke zaken – Eigenschappen houtHieronder vind je informatie die van belang kan zijn bij jouw (eventuele) aankoop van onze produkten:
 

Hout algemeen


Geschaafd hout

Tenzij anders vermeld op de offerte / order beperken we ons wat betreft planken bij alle sorteringen tot één goede zichtzijde.  De achterzijde van de plank kan eventueel schaaffoutjes of wals-afdrukken bevatten. De technische beschadigingen van het hout worden door ons uitgesorteerd. Gezonde knoesten, typische houtfouten,  watervlekken, oxidevlekken en kleurverschillen zijn onbeperkt te accepteren. 

Bij geschaafde balken en palen wordt er standaard op 4-zijdes gecontoleerd, omdat het aannemelijk is dat deze rondom in het zicht komen staan.

De opgegeven maat is de productiemaat. We behouden ons het recht voor deze hooguit 3 tot 4% kleiner te schaven dan vermeld. Hout is een natuurproduct en afhankelijk van onder andere de binnenkomende zaagkwaliteit, vochtopname en -afname en krommingen moet de schaafbank mogelijk wat worden "geknepen" om het product op een goede manier te schaven.

Het kan voorkomen dat de schaafbank het einde van de plank net niet heeft geraakt. Ook om deze reden raden wij je daarom aan op voorhand niet met de volle handelslengte te rekenen maar om 10 centimeter afval in te calculeren.

Schaafwerk ligt bij ons niet kant en klaar op voorraad. Wij produceren dit pas wanneer een bestelling is geplaatst. Om deze reden is het prettig wijzigingen en annuleringen zoveel mogelijk te voorkomen. Controleer dus tijdig of de juiste profielnummers, aantallen en lengtes kloppen. Een orderbevestiging is bindend.

 

Ruw hout

Dit product is vers uit de stam gezaagd. Door zaagtoleranties en afwijkende droogomstandigheden komen er in dit product mogelijk maatafwijkingen en krommingen voor. Wanneer je maatvastheid en rechtheid wenst, zal het hout moeten worden geschaafd. 

Je dient bij ruw hout met de volgende zaken rekening te houden:

 

Hout typische eigenschappen

Hout typische eigenschappen zijn kenmerkend voor bepaalde houtsoorten en laten zich niet sorteren. Hout kan torderen wanneer het niet juist is toegepast, verkeerd is opgeslagen of niet op de juiste wijze wordt gemonteerd. Hout zal – afhankelijk van temperatuur en vochtigheid – krimpen en uitzetten met mogelijke scheurvorming tot gevolg. Inhoudsstoffen in het hout kunnen uitbloeden. Ook heeft iedere houtsoort haar eigen geur, structuur, buigsterkte, treksterkte, duurzaamheid, hardheid, breeksterkte, et cetera. De eigenschappen van hout verschillen per soort. Laat je daarom goed informeren welke eigenschappen behoren bij de houtsoort die je kiest.
 

Montage

Verkeerd gebruik en / of verwerking kan ongewenste consequenties hebben. Vaak uit zich dit pas op lange termijn. Wij adviseren daarom de onderstaande voorschriften op te volgen:

Zeker voor buitentoepassing is een schroefbevestiging met voorboren de meest geschikte verbinding. Bevestiging met nietjes of nagels is in ieder geval bij eiken, lariks, douglas of tropisch hardhout NIET geschikt.

 

Tussenopslag

Wanneer je de goederen niet gelijk na levering gaat monteren, dien je bij de opslag op het volgende te letten: 
 

 


Overig

Hout is een natuurlijk product.   Hout ‘werkt’, oftewel het krimpt en zet uit. Dit is afhankelijk van temperatuur en vochtigheid.  Natuurlijke eigenschappen, afwijkingen en kenmerken moeten daarom altijd in acht worden genomen. In het bijzonder moet de koper bij aankoop en gebruik rekening houden met biologische, fysische en chemische eigenschappen van hout.
Het scala aan natuurlijke kleur-, structuur- en andere verschillen binnen een houtsoort zijn de typische eigenschappen van het natuurproduct hout en vormen geen grond voor een klacht of aansprakelijkheid.

 

Levering:

Als je merkt dat het pakket bij aflevering behoorlijk beschadigd is, vragen we je om direct foto´s te maken en samen met de chauffeur de schade te noteren op de afleverbon van het transportbedrijf. Neem daarna contact met ons op en verwerk het hout nog niet.

Meer weten? Kijk Op onze website vind je onder het kopje Veelgestelde houtvragen

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!