Over Hout: Europees Eiken - GevenHout

Europees eikenAlgemeen

1. sortering

Bij de productspecificaties kan je de volgende begrippen tegenkomen:


2. Droogscheuren op het kopse vlak
Het hout wordt in handelslengtes geleverd, oftewel niet haaks aangezaagd en niet op lengte afgekort. Wanneer het hout droogt, kunnen er met name op het kopse vlak scheuren ontstaan. Wij raden je daarom aan op voorhand niet met de volle handelslengte te rekenen maar 10 centimeter afval in te calculeren. Na het afkorten adviseren we de kopse kanten te behandelen met een ‘sealer’ om inscheuren zoveel mogelijk te voorkomen.

3. Spinthout
Spinthout is het jonge hout om de kern van de stam. Dit hout heeft nog niet helemaal dezelfde duurzaamheid en sterkte als de rest van de stam en kan daardoor eerder worden aangetast. We streven naar spintvrij hout. Echter: onaangetast spint mag in beperkte mate voorkomen bij de levering van het hout. Een randje spint kleiner dan een derde deel van de plankbreedte en met een lengte van maximaal 60 centimeter is acceptabel.

4. Inhoudsstoffen
Overtollige inhoudsstoffen van het Eikenhout kunnen bij blootstelling aan weersinvloeden worden uitgespoeld. Dit kan moeilijk te verwijderen vlekken op omliggende oppervlakten achterlaten. Dek daarom aangrenzend werk tijdens de eerste fase van blootstelling altijd af. Bij niet poreuze materialen kan je vaak een groot deel van de vlekken verwijderen met een chlooroplossing.

5. Oxidevlekken
Bijna alle houtsoorten reageren 'allergisch' op metaal, met als resultaat blauwzwarte verkleuringen. Oxidevlekken zijn optisch zeer storend en worden vaak verward met schimmel. De vlekken kunnen met oxaalzuur – een chemische substantie – weer worden verwijderd. We adviseren om deze reden dan ook om altijd RVS bevestigingsmaterialen te gebruiken.

6. Kleurverschil
Hout is een natuurproduct en daardoor is elk stuk hout uniek. Het kan – bijvoorbeeld vanwege natuurlijk pigment – dan ook voorkomen dat planken onderling van kleur verschillen. Zelfs in één plank kunnen verschillende schakeringen te zien zijn. Juist deze eigenschap maakt hout zo levendig. Door weersinvloeden trekken de kleuren na verloop van tijd bij.

7. Scheurvorming
Door het drogen van het hout kunnen scheuren ontstaan. Hoe groter de kopmaat des te meer en groter de scheurvorming zal zijn. Dit komt doordat de buitenzijde van het hout droogt (krimpt) terwijl de kern van het hout nog nat is. Dit is houttypisch gedrag dat niet te vermijden is.

8. Rechtheid
Een (lange) plank zal de neiging hebben krom te trekken door het drogen. Een plank die aan de langskanten krom is, kan worden gecorrigeerd. Op onze Doe-Het-Zelf staat uitgelegd hoe deze recht te leggen zijn. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner de kopmaat des te sneller deze kromtrekken door het drogen, daar tegenover staat dat hoe kleiner de kopmaat des te gemakkelijker te corrigeren! Om 'kromheid' zoveel mogelijk te voorkomen zijn juiste (tussen)opslag maar ook juiste montage erg belangrijk.

9. Houttypische eigenschappen:
Door het droogproces zullen kenmerkende droogscheuren ontstaan en zal het Eiken nog wat krimpen. Hierdoor is het niet geschikt om te verlijmen. Het is vervolgens echter zeer belangrijk om het hout goed te laten drogen. Droogt het hout foutief of te snel, dan zal het de neiging hebben krom te trekken of te 'schotelen'. Mocht je de planken niet meteen verwerken, dan is het belangrijk dat de planken op een goed geventileerde plaats in de buitenlucht (uit de zon) worden opgeslagen. Zorg er ook voor dat iedere ‘laag’ planken is voorzien van drooglatjes. Op verzoek leveren we deze mee. Tot slot is het belangrijk het pakket met enkele spanbandjes dicht te trekken, zodat het hout gelijkmatig kan drogen zonder te vervormen of krom te trekken.

 

Sortering van GESCHAAFD hout

Onze geschaafde producten worden altijd nagesorteerd middels A- en B-sortering. Dit is de meest gebruikte sortering waarbij we kijken naar drie zijdes (zichtzijdes) van het hout. Aan deze zijdes sorteren we de technische beschadigingen uit. Technische beschadigingen zijn onder andere schaaffouten, walsafdrukken, brandsporen en mechanisch veroorzaakte schade.

Let op:

 

Sortering van RUW (fijn bezaagd) hout

Ruw hout is vers uit de stam gezaagd. Door zaagtoleranties en afwijkende droogomstandigheden kunnen er in dit product mogelijk maatafwijkingen en kleine krommingen voorkomen. Wanneer je maatvastheid en rechtheid wenst, zal het hout moeten worden geschaafd.

Je dient verder met de volgende zaken rekening te houden:Mocht je nog vragen hebben over de kwaliteit die wij leveren, dan kan je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!