Over Hout: Tropisch Hardhout - GevenHout

Tropisch hardhoutTropisch hardhout kenmerkt zich door een hoge duurzaamheid, hardheid en slijtvastheid. Knoesten komen hierbij veel beperkter voor dan bij de europese houtsoorten. 


Algemeen

1. sortering

Bij de productspecificaties kunt u de volgende begrippen tegenkomen:


2. Droogscheuren op het kopse vlak
Het hout wordt in handelslengtes geleverd, oftewel niet haaks aangezaagd en niet op lengte afgekort. Wanneer het hout droogt, kunnen er met name op het kopse vlak scheuren ontstaan. Wij raden u daarom aan op voorhand niet met de volle handelslengte te rekenen maar 10 centimeter afval in te calculeren. Na het afkorten adviseren we de kopse kanten te behandelen met een ‘sealer’ om inscheuren zoveel mogelijk te voorkomen.

3. Spinthout
Spinthout is het jonge hout om de kern van de stam. Dit hout heeft nog niet helemaal dezelfde duurzaamheid en sterkte als de rest van de stam en kan daardoor eerder worden aangetast. We streven naar spintvrij hout. Echter: onaangetast spint mag in beperkte mate voorkomen bij de levering van het hout. Een randje spint kleiner dan een derde deel van de plankbreedte en met een lengte van maximaal 60 centimeter is acceptabel.

4. Inhoudsstoffen
Hardhout dankt zijn duurzaamheid onder andere aan specifieke inhoudsstoffen. Overtollige inhoudsstoffen kunnen echter bij blootstelling aan weersinvloeden worden uitgespoeld ('uitbloeden'). Dit kan moeilijk te verwijderen vlekken op omliggende oppervlakten achterlaten. Dek daarom aangrenzend werk tijdens de eerste fase van blootstelling altijd af. Bij niet poreuze materialen kan je vaak een groot deel van de vlekken verwijderen met een chlooroplossing.

5. Oxidevlekken
Bijna alle houtsoorten reageren 'allergisch' op metaal, met als resultaat blauwzwarte verkleuringen. Oxidevlekken zijn optisch zeer storend en worden vaak verward met schimmel. De vlekken kunnen met oxaalzuur – een chemische substantie – weer worden verwijderd. We adviseren om deze reden dan ook om altijd RVS bevestigingsmaterialen te gebruiken.

6. Kleurverschil
Hout is een natuurproduct en daardoor is elk stuk hout uniek. Het kan – bijvoorbeeld vanwege natuurlijk pigment – dan ook voorkomen dat planken onderling van kleur verschillen. Zelfs in één plank kunnen verschillende schakeringen te zien zijn. Juist deze eigenschap maakt hout zo levendig. Door weersinvloeden trekken de kleuren na verloop van tijd bij.

7. Scheurvorming
Door het drogen van het hout kunnen scheuren ontstaan. Hoe groter de kopmaat des te meer en groter de scheurvorming zal zijn. Dit komt doordat de buitenzijde van het hout droogt (krimpt) terwijl de kern van het hout nog nat is. Dit is houttypisch gedrag dat niet te vermijden is.

8. Rechtheid
Een (lange) plank zal de neiging hebben krom te trekken door het drogen. Een plank die aan de langskanten krom is, kan worden gecorrigeerd. Op onze Doe-Het-Zelf staat uitgelegd hoe deze recht te leggen zijn. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner de kopmaat des te sneller deze kromtrekken door het drogen, daar tegenover staat dat hoe kleiner de kopmaat des te gemakkelijker te corrigeren! Om 'kromheid' zoveel mogelijk te voorkomen zijn juiste (tussen)opslag maar ook juiste montage erg belangrijk (zie ook punt 8).

9. Houttypische eigenschappen:
Houttypische eigenschappen zijn kenmerkend voor bepaalde houtsoorten en laten zich niet sorteren. Hout kan torderen wanneer het niet juist is toegepast, verkeerd is opgeslagen of niet op de juiste wijze wordt gemonteerd. Hout zal – afhankelijk van temperatuur en vochtigheid – krimpen en uitzetten met mogelijke scheurvorming tot gevolg. Inhoudsstoffen in het hout kunnen uitbloeden. Ook heeft iedere houtsoort haar eigen geur, structuur, buigsterkte, treksterkte, duurzaamheid, hardheid, breeksterkte, et cetera. De eigenschappen van hout verschillen per soort. Laat je daarom goed informeren welke eigenschappen behoren bij de houtsoort die je kiest.

 

Sortering van GESCHAAFD hout

Onze geschaafde producten worden altijd nagesorteerd middels A- en B-sortering. Dit is de meest gebruikte sortering waarbij we kijken naar drie zijdes (zichtzijdes) van het hout. Aan deze zijdes sorteren we de technische beschadigingen uit. Technische beschadigingen zijn onder andere schaaffouten, walsafdrukken, brandsporen en mechanisch veroorzaakte schade.

Let op:

 

Sortering van RUW (fijn bezaagd) hout

Ruw hout is vers uit de stam gezaagd. Door zaagtoleranties en afwijkende droogomstandigheden kunnen er in dit product mogelijk maatafwijkingen en kleine krommingen voorkomen. Wanneer je maatvastheid en rechtheid wenst, zal het hout moeten worden geschaafd. 

Je dient met de volgende zaken rekening te houden:Mocht je nog vragen hebben over de kwaliteit die wij leveren, dan kan je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!