Tropisch hardhout kenmerkt zich door een hoge duurzaamheid, hardheid en slijtvastheid. Knoesten komen hierbij veel beperkter voor dan bij de europese houtsoorten.
Algemeen
1. sortering
Bij de productspecificaties kunt u de volgende begrippen tegenkomen:
FAS = First and Second. Bij tropisch hardhout is dit de meeste gebruikte sortering waarbij ca. 80% van de lengte foutvrij moet zijn.
AD = Air Dried (vers gezaagd waarna aan de lucht gedroogd).
KD = Kiln Dried (machinaal gedroogd) .
2. Droogscheuren op het kopse vlak
Het hout wordt in handelslengtes geleverd, oftewel niet haaks aangezaagd en niet op lengte afgekort. Wanneer het hout droogt, kunnen er met name op het kopse vlak scheuren ontstaan. Wij raden u daarom aan op voorhand niet met de volle handelslengte te rekenen maar 10 centimeter afval in te calculeren. Na het afkorten adviseren we de kopse kanten te behandelen met een ‘sealer’ om inscheuren zoveel mogelijk te voorkomen.
3. Spinthout
Spinthout is het jonge hout om de kern van de stam. Dit hout heeft nog niet helemaal dezelfde duurzaamheid en sterkte als de rest van de stam en kan daardoor eerder worden aangetast. We streven naar spintvrij hout. Echter: onaangetast spint mag in beperkte mate voorkomen bij de levering van het hout. Een randje spint kleiner dan een derde deel van de plankbreedte en met een lengte van maximaal 60 centimeter is acceptabel.
4. Inhoudsstoffen
Hardhout dankt zijn duurzaamheid onder andere aan specifieke inhoudsstoffen. Overtollige inhoudsstoffen kunnen echter bij blootstelling aan weersinvloeden worden uitgespoeld ('uitbloeden'). Dit kan moeilijk te verwijderen vlekken op omliggende oppervlakten achterlaten. Dek daarom aangrenzend werk tijdens de eerste fase van blootstelling altijd af. Bij niet poreuze materialen kan je vaak een groot deel van de vlekken verwijderen met een chlooroplossing.
5. Oxidevlekken
Bijna alle houtsoorten reageren 'allergisch' op metaal, met als resultaat blauwzwarte verkleuringen. Oxidevlekken zijn optisch zeer storend en worden vaak verward met schimmel. De vlekken kunnen met oxaalzuur – een chemische substantie – weer worden verwijderd. We adviseren om deze reden dan ook om altijd RVS bevestigingsmaterialen te gebruiken.
6. Kleurverschil
Hout is een natuurproduct en daardoor is elk stuk hout uniek. Het kan – bijvoorbeeld vanwege natuurlijk pigment – dan ook voorkomen dat planken onderling van kleur verschillen. Zelfs in één plank kunnen verschillende schakeringen te zien zijn. Juist deze eigenschap maakt hout zo levendig. Door weersinvloeden trekken de kleuren na verloop van tijd bij.
7. Scheurvorming
Door het drogen van het hout kunnen scheuren ontstaan. Hoe groter de kopmaat des te meer en groter de scheurvorming zal zijn. Dit komt doordat de buitenzijde van het hout droogt (krimpt) terwijl de kern van het hout nog nat is. Dit is houttypisch gedrag dat niet te vermijden is.
8. Rechtheid
Een (lange) plank zal de neiging hebben krom te trekken door het drogen. Een plank die aan de langskanten krom is, kan worden gecorrigeerd. Op onze Doe-Het-Zelf staat uitgelegd hoe deze recht te leggen zijn. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner de kopmaat des te sneller deze kromtrekken door het drogen, daar tegenover staat dat hoe kleiner de kopmaat des te gemakkelijker te corrigeren! Om 'kromheid' zoveel mogelijk te voorkomen zijn juiste (tussen)opslag maar ook juiste montage erg belangrijk (zie ook punt 8).
9. Houttypische eigenschappen:
Houttypische eigenschappen zijn kenmerkend voor bepaalde houtsoorten en laten zich niet sorteren. Hout kan torderen wanneer het niet juist is toegepast, verkeerd is opgeslagen of niet op de juiste wijze wordt gemonteerd. Hout zal – afhankelijk van temperatuur en vochtigheid – krimpen en uitzetten met mogelijke scheurvorming tot gevolg. Inhoudsstoffen in het hout kunnen uitbloeden. Ook heeft iedere houtsoort haar eigen geur, structuur, buigsterkte, treksterkte, duurzaamheid, hardheid, breeksterkte, et cetera. De eigenschappen van hout verschillen per soort. Laat je daarom goed informeren welke eigenschappen behoren bij de houtsoort die je kiest.
Sortering van GESCHAAFD hout
Onze geschaafde producten worden altijd nagesorteerd middels A- en B-sortering. Dit is de meest gebruikte sortering waarbij we kijken naar drie zijdes (zichtzijdes) van het hout. Aan deze zijdes sorteren we de technische beschadigingen uit. Technische beschadigingen zijn onder andere schaaffouten, walsafdrukken, brandsporen en mechanisch veroorzaakte schade.
Let op:
Bij geschaafde planken: de vierde zijde (achterzijde) mag kleine foutjes hebben zoals walsafdrukken en schaaffoutjes. We hanteren deze sortering omdat in 95% van de gevallen het hout voor enkelzijdig zichtwerk wordt gebruikt. Hiermee besparen we op uitval, productietijd én dus ook het milieu. Heb je met betrekking tot planken alle vier de zijdes als zichtwerk nodig, dan dien je ons dit vooraf (schriftelijk) te melden.
Bij geschaafd balken en palen wordt er wel standaard op vier zijdes gecontroleerd aangezien het aannemelijk is dat deze rondom in het zicht kunnen staan.
De opgegeven maat is de productiemaat. We behouden ons het recht voor deze hooguit 3 tot 4% kleiner te schaven dan vermeld. Hout is een natuurproduct en afhankelijk van onder andere de binnenkomende zaagkwaliteit, vochtopname en -afname en krommingen moet de schaafbank mogelijk wat worden geknepen om het product op een goede manier te schaven. Het kan voorkomen dat de schaafbank het einde van de plank net niet heeft geraakt. Ook om deze reden raden wij je daarom aan op voorhand niet met de volle handelslengte te rekenen maar om 10 centimeter afval in te calculeren.
Sortering van RUW (fijn bezaagd) hout
Ruw hout is vers uit de stam gezaagd. Door zaagtoleranties en afwijkende droogomstandigheden kunnen er in dit product mogelijk maatafwijkingen en kleine krommingen voorkomen. Wanneer je maatvastheid en rechtheid wenst, zal het hout moeten worden geschaafd.
Je dient met de volgende zaken rekening te houden:
Maatafwijkingen tot circa 10% op de kopmaat zijn mogelijk.
Ruw gezaagd hout heeft in de regel vier rechte en scherpe hoeken. ‘Wankantjes’ mogen echter voorkomen zolang ze niet breder zijn dan 10% van de houtbreedte en niet langer zijn dan 30% van de houtlengte.
Gezond spint is toegestaan aan twee zijdes, tot maximaal een derde van de houtbreedte.
Gezonde ingegroeide knoesten zijn onbeperkt toegelaten.
Een ingesloten hart is toegestaan.
Draadverloop over het algemeen mag tot 12⁰ afwijken, plaatselijk tot 25⁰.
Oxide- en watervlekken op het hout zijn toegestaan.
Mocht je nog vragen hebben over de kwaliteit die wij leveren, dan kan je uiteraard altijd contact met ons opnemen.
Op zoek naar een specifiek product? Vraag een offerte aan
Je ontvangt binnen enkele uren doch uiterlijk de volgende werkdag reactie.