GevenHout - Beschoeiing of damwand?

Blog

Blog Beschoeiing of damwand?

Beschoeiing of damwand?

Beschoeiing of damwand?

Heb je een tuin aan het water of zit er een hoogteverschil in je tuin? De kans is groot dat je hiermee aan de slag wilt. Bij een tuin aan het water wil je de natuurlijke afkalving tegen gaan. Een beschoeiing is hiervoor een sterke en duurzame constructie. Voor het hoogteverschil in een tuin zijn meerdere oplossingen te bedenken zoals een damwand. Dit geeft je tuin direct ook een mooie uitstraling. In deze blog een heldere uitleg over beschoeiingen en damwanden. Houd daarbij dit  met uitgebreid stappenplan bij de hand als je de beschoeiing/damwand gaat het bouwen.
 

Wanneer spreek je van een beschoeiing?

Een beschoeiing wordt toegepast als bescherming tegen het afkalven van de tuin en als versterking van oevers. Een beschoeiing kan je het beste vergelijken met een schutting in het water. Het bestaat uit horizontale planken die op hardhouten palen worden bevestigd. Om in het verlengde van de tuin een natuurlijke en warme uitstraling te creëren, worden de meeste beschoeiingen van hout gemaakt. 
Beschoeiingen moeten gronddicht zijn maar wel enigszins waterdoorlatend om hoogteverschillen in het grondwater en het water bij de oever te voorkomen. Bij een maximale hoogte van 1,5m kies je voor beschoeiing. De rand van de beschoeiing mag niet hoger reiken dan de hoogte van het maaiveld. Verstandig is om naast de beschoeiing het maaiveld richting het water af te laten lopen, waardoor er geen natte plekken achter de beschoeiing aan de tuinkant kunnen komen.
 

Cumaru en Bilinga - Gerealiseerd door Vlonderspecialist


Wanneer wordt een damwand geplaatst?

Bij hoogteverschillen in het gazon van meer dan 1m is het verstandig om een damwand te plaatsen. Een damwand wordt ook geplaatst indien een beschoeiing niet kan voldoen. Een beschoeiing zorgt ervoor dat de oever beschermd is, waar een damwand een meer grondkerende werking heeft.
Hoe groter het niveauverschil, hoe sterker de constructie van de grondkering moet zijn. Ook golfslag vraagt om een stevige constructie. In deze gevallen kies je voor een damwand.  
Een houten damwand bestaat uit planken met het tong en groef profiel. De planken worden bij het plaatsen van de damwand verticaal in de grond geplaatst. Doordat de planken eenvoudig in elkaar worden geschoven, ontstaat er een volledig dichte wand. Een gording aan de bovenzijde van de damwand voorkomt dat de wand bol gaat staan en omvalt. Achter de damwand is de gronddruk namelijk groot. 

Alle planken, zowel de ruwe als de geschaafde, die geschikt zijn voor beschoeiingen en damwanden, vind je hier.

Angelim Vermelho (hoogteverschil) - Gerealiseerd door Bindels Tuinen


Welke houtsoorten zijn geschikt om aan het water te gebruiken?

Belangrijk is om een houtsoort te gebruiken die van hoge kwaliteit is en een lange duurzaamheid heeft. De meest geschikte houtsoort om aan het water te gebruiken is hardhout. Hardhoutsoorten gaan gemiddeld 25 jaar (of langer) mee. Angelim Vermelho is een uitstekende hardhoutsoort om te gebruiken voor een beschoeiingswand. Deze zeer sterke houtsoort is uitermate geschikt als zwaar constructiehout. Angelim Vermelho kan geschaafd worden in zowel het damwandprofiel. Daarnaast zijn de tropische hardhoutsoorten Cumaru en Azobé ook geschikt voor een damwand of beschoeiing. 
Een houten beschoeiing of damwand is het minst milieubelastend ten opzichte van kunststof of staal. 
 

Hoe wordt het hout bevestigd?

De constructies moeten een hoop druk, van de grond en het water, kunnen tegenhouden. Het is belangrijk om de delen goed te bevestigen. Beide constructies worden daarom in de grond verankerd. Alle benodigdheden en een uitgebreid stappenplan vind je op het , welke te downloaden en uit te printen is.

Cumaru – Gerealiseerd door Sander Scherpenhuijzen Verbouw en Renovatie


Hoe maak je een beschoeiing/damwand onderdeel van je tuin?

Als je een huis aan het water hebt, wil je ook de mogelijkheid hebben om bij het water te kunnen komen. Een beschoeiing of damwand kan je goed combineren met een vlonder. Vanuit de tuin kun je een trap maken zodat je op de vlonder kan komen. Dit is een mooie en strakke manier om het niveauverschil weg te werken. Door het plaatsen van een beschoeiing/damwand aan de waterkant, heb je geen nadelig effect meer van een aflopende oever. Het levert bovendien extra vierkante meters tuin op. Zeker in combinatie met een vlonder krijgt de tuin een enorme meerwaarde; het levert zitmogelijkheden op én is een handige plek om de boot af te meren. 
 

Ipé


Beschoeiingshout en het damwandprofiel van GevenHout

Bij GevenHout geven wij graag uitgebreid advies over ons hout. Met deze blog en het kan je uitstekend zelf aan de slag met het hout. Wij schaven al ons hout op klantorder wat betekent dat je altijd een mooi stukje vers hout krijgt. Heb je nog vragen, neem dan contact met ons op.

Heb je een vraag over deze blog? Contact opnemen

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!