Houtproppen

Hoe verwerk je houtproppen? Pas deze 3 stappen toe

Heb je weleens een schilderklus gedaan? Dan heb je, voordat je ging verven, vast en zeker wel eens schroefgaten of beschadigingen dicht geplamuurd.

Het toepassen van plamuur heeft iets weg van het gebruik van houtproppen. Dit zijn namelijk stukjes hout die je bevestigt in een boorgat, zodat schroeven niet zichtbaar meer zijn. De plank en balk worden één geheel en zo geef je jouw project een afgewerkte uitstraling.

Hoe je houtproppen maakt en toepast leggen we hieronder uit.

Houtproppen

Stap 1: De benodigdheden voor het maken van houtproppen

Het gebruik van een houtprop is een klassieke en bewezen techniek. Alleen wat heb je nodig om dit te maken en bevestigen? Een overzicht:

  • Scherpe proppenboor
  • Krachtige houtlijm
  • Houtafval of een plank
  • RVS schroeven
  • Scherpe beitel

De meeste benodigdheden zijn in een bouwmarkt of webshop te verkrijgen.

Houtproppen

Stap 2: Het maken van een houtprop

Alle materialen zijn gehaald, maar hoe maak je een houtprop? Gebruik resthout of een plank van dezelfde houtsoort als het project. Zet het betreffende hout vast met een lijmklem om schuiven tijdens het boren te voorkomen.

Draai de proppenboor vervolgens rustig in het hout, want doe je dit te snel? Dan brandt het hout aan of gaat het hout spanen. Zit de proppenboor eenmaal in het hout? Haal deze er dan langzaam uit en gebruik de houtprop voor de volgende stap.

Houtproppen met lijm bevestigen

Stap 3: Het bevestigen van de houtprop

Nu is het tijd om ruimte te creëren voor de houtprop in de plank. Diep de bovenzijde met een boor van 10mm uit, nadat je de planken met een schroef aan elkaar hebt verbonden. Gebruik hiervoor gerust kortere schroeven, ze worden immers diep verzonken.

Daarna kan de prop daadwerkelijk worden bevestigd. Doe lijm op de houtprop en draai deze rustig in het gat. Steekt er daarna nog hout uit? Haal dan met een scherpe beitel het restant weg.

Het bevestigen van een houtprop is een mooie bevestigingsmethode en fraai ambachtswerk.

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog