GevenHout – Bevestigen met houtproppen

Blog

Blog Bevestigen met houtproppen

Bevestigen met houtproppen

Bevestigen met houtproppen

Met het gebruik van houtproppen op de schroefbevestiging, geef je het project een strakke afwerking. Het bevestigen met houtproppen is eenvoudig, maar er zijn wel wat aandachtspunten.
 

Wat zijn houtproppen?

Houtproppen zijn stukjes hout dat je in een boorgat bevestigd, zodat de schroef niet meer zichtbaar is. De plank of balk lijkt hierdoor weer een geheel te zijn en dit geeft je project een afgewerkte uitstraling.
 

Wat heb je nodig bij het bevestigen met houtproppen?

'Houtproppen' is een klassieke en bewezen techniek. Je hebt hiervoor een proppenboor nodig. Deze boren zijn zowel bij de bouwmarkt als online op diverse plaatsen verkrijgbaar. Belangrijk is dat je een scherpe proppenboor gebruikt. Om een houten prop te maken heb je een stuk resthout nodig. Je kan hiervoor zaagafval gebruiken of een plank met een dikte van bijvoorbeeld 12mm. Om de houtprop te bevestigen kan je houtlijm gebruiken. Gebruik RVS schroeven voor de bevestiging. Doordat de schroeven erg diep worden verzonken, kan je kortere schroeven gebruiken. Bekijk voor de juiste montagewijze de blog planken monteren met schroeven.
 


Hoe maak je een houtprop?
Gebruik voor de houtprop resthout van dezelfde houtsoort als je project is. Zet het stukje hout vast met een lijmklem zodat het niet kan verschuiven. De proppenboor laat je rustig draaien en duw je langzaam in het hout. Als de boor te snel draait, kan het hout aanbranden (zwart worden). Indien je te veel druk op de boor zet, kan deze gaan spanen. Haal de proppenboor langzaam uit het hout en je hebt een houtprop. Meer informatie lees je op het  .
 

Hoe bevestig je de houtprop op de plank?
Op de plek waar je de schroef wilt bevestigen, doorboor je de plank volledig. De plank schroef je vast en de schroef valt nu wat dieper in de plank. Boven de schroef is er een ruim gat over. De houtprop draai je, met een beetje lijm, in het gat. Als laatste steek je het overtollige gedeelte met een scherpe beitel weg. Voor de technische informatie over het bevestigen, download je het .
 


 

Meer weten over GevenHout? 

Bij GevenHout geven we specialistisch advies aan iedereen die van klussen houdt! Wij bieden diverse houtsoorten aan die je kunt gebruiken in huis of tuin. Denk hierbij aan Tropisch Hardhout, Europees Eiken of Western Red Cedar. Neem gerust contact met ons op om advies te vragen over de houtsoorten en bevestiging. 

Heb je een vraag over deze blog? Contact opnemen

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!