Duurzaam hout

Duurzaam verantwoord hout: waarom is dat belangrijk?

De term duurzaamheid hoor je tegenwoordig overal. Het is een term die helemaal hot is. Ook bij hout wordt duurzaamheid vaak gebruikt. Maar wat is duurzaam hout precies en wat is dan het verschil met normaal hout? In dit artikel leggen we dit graag aan je uit en vertellen we waarom het kappen van hout juist goed is voor het milieu.

Verantwoord bosbeheer

Elk jaar verdwijnen er meer hectares aan natuurlijke bossen door grootschalige ontbossing. Meestal wordt deze grond daarna ook voor andere doelen dan bosbouw gebruikt omdat dit meer geld oplevert. Het is van groot belang dat de bossen en bomen daarom zelf ook een bepaalde economische waarde krijgen. Duurzaam bosbeheer waar ook ruimte is voor regelmatig kappen en hergroei zorgt op korte en de lange termijn voor deze economische waarde. Het gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen is belangrijk voor iedereen.

 Drie populaire houtsoorten / blog

Maar is kappen niet heel slecht voor het milieu?

Je vraagt je natuurlijk af: Hout is toch een natuurproduct, raken de bossen niet een keer uitgeput? Bij verantwoord bosbeheer niet. De bomen worden verspreid gekapt en er worden direct weer opnieuw ingezaaid. De ecologische functie van het bos blijft op deze manier behouden als leefomgeving voor planten en dieren. De bossen raken op deze manier niet uitgeput. Door verantwoord bosbeheer wordt ook voorkomen dat de bossen landbouwgrond of (soja/palmolie) plantages worden.

Wat houdt het FSC keurmerk in?

FSC is een organisatie die zich bezig houdt met duurzaamheid. De organisatie geeft het FSC keurmerk niet zomaar af. Wat zijn de eisen? Het hout moet allereerst afkomstig zijn uit bossen met een verantwoord bosbeheer. Daarnaast moeten alle schakels in de handelsketen van het product gecertificeerd zijn. Volgens de FSC organisatie is pas 10% van alle bossen wereldwijd gecertificeerd.

Is al het hout zonder een certificering illegaal?

Nee, hout zonder een certificering is niet altijd illegaal maar er is niet met zekerheid te zeggen dat er op verantwoorde manier beheert en gekapt is. Illegale houtsoorten staan vermeld op een lijst van de Verenigde Naties. Dit is de CITES lijst met beschermde dier- en plantensoorten, die niet vrij verhandeld mogen worden.

Daarnaast ziet de EUTR-wet erop toe dat elke houthandel de wet naleeft en verplicht is aan te tonen waar het hout vandaan komt. Het hout moet daarbij volgens de regels van het land van herkomst gekapt zijn. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit voert controles uit op de naleving van deze wet.

duurzaam hout / blog

Heeft GevenHout ook FSC hout in het assortiment?

GevenHout zet zich in voor duurzaam bosbeheer en inmiddels is het overgrote deel van de voorraad Tropisch hardhout als FSC gecertificeerd. Bij deze producten staat op onze website vermeld dat er een certificering aan gegeven is.

Wanneer het gaat om Tropisch hardhout, is het van groot belang om FSC gecertificeerd hout te kopen. Je stimuleert hiermee verantwoord bosbeheer met respect voor plant, dier en mens. GevenHout streeft naar een 100% FSC gecertificeerde voorraad in Tropisch hardhout.

duurzaam hout / blog

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog