GevenHout - Duurzaam verantwoord hout: waarom is dat belangrijk?

Blog

Blog Duurzaam verantwoord hout

Duurzaam verantwoord hout: waarom is dat belangrijk?

Duurzaam verantwoord hout: waarom is dat belangrijk?

De term ‘duurzaamheid’ hoor je tegenwoordig overal. Het lijkt een term die helemaal ‘hot’ is. Ook bij hout wordt de term duurzaamheid vaak gebruikt. Maar wat is dat nu eigenlijk duurzaam hout precies en wat is dan het verschil met ‘normaal hout’? In deze blog leggen we dit graag aan je uit en vertellen we waarom het kappen van hout juist goed is voor het milieu.
 

Wat is duurzaam hout?

Duurzaam hout is afkomstig uit bossen met verantwoord bosbeheer. Bij verantwoord bosbeheer wordt er met respect omgegaan met planten en dieren. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met de bosarbeiders en de lokale bevolking.

 


Maar is kappen niet heel slecht voor het milieu?

Hout is een natuurproduct maar raken de bossen niet een keer uitgeput? Bij verantwoord bosbeheer niet. De bomen worden verspreid gekapt en er worden direct weer nieuwe gezaaid. De ecologische functie van het bos blijft op deze manier behouden als leefomgeving voor planten en dieren. De bossen raken op deze manier niet uitgeput. Door verantwoord bosbeheer wordt ook voorkomen dat de bossen landbouw of (soja/palmolie)plantages worden.
 

Wat houdt het FSC® keurmerk in?

FSC® is een organisatie die zich hiermee bezig houdt met duurzaamheid. De organisatie geeft het FSC® keurmerk niet zomaar af. Wat zijn de eisen? Het hout moet allereerst afkomstig zijn uit bossen met een verantwoord bosbeheer. Daarnaast moeten alle schakels in de handelsketen van het product gecertificeerd zijn. Volgens de FSC organisatie is pas 10% van het bos wereldwijd gecertificeerd!
 

Is al het hout zonder een certificering illegaal?

Nee, hout zonder een certificering is niet altijd illegaal maar er is niet met zekerheid te zeggen dat er op verantwoorde manier beheert en gekapt is. Illegale houtsoorten staan vermeld op een lijst van de Verenigde Naties. Dit is de CITES lijst met beschermde dier- en plantensoorten, die niet vrij verhandeld mogen worden.
Daarnaast ziet de EUTR wet erop toe dat elke houthandel de wet naleeft en verplicht is aan te tonen waar vandaan het hout afkomstig is. Het hout moet daarbij volgens de regels van het land van herkomst gekapt zijn. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit voert controles uit op de naleving van deze wet.
 


Heeft GevenHout ook FSC® hout in het assortiment?

Jazeker, als organisatie blijven wij ons inzetten voor duurzaam bosbeheer en inmiddels bieden wij 70% van onze voorraadpositie in Tropisch Hardhout als FSC® gecertificeerd aan. Bij deze producten staat op onze website vermeld dat er een certificering aan gegeven is. Van de volgende Tropisch Hardhout soorten hebben wij FSC® gecertificeerd hout in ons assortiment: Louro Preto, Angelim Vermelho, Angelim Pedra, Cumaru, Tachi Ammarello.
 


Zéker wanneer het gaat om Tropisch Hardhout, adviseren wij onze klanten om FSC® gecertificeerd hout te kopen. Je stimuleert hiermee verantwoord bosbeheer met respect voor plant, dier en mens. GevenHout streeft naar een 100% FSC® gecertificeerde voorraad in Tropisch Hardhout.

Heb je een vraag over deze blog? Contact opnemen

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!