GevenHout - Het verschil tussen hardhout en zachthout

Blog

Blog Het verschil tussen hardhout en zachthout

Het verschil tussen hardhout en zachthout

Het verschil tussen hardhout en zachthout

Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken. Er wordt vaak gesproken over hardhout en zachthout. Deze verdeling zegt helaas nog niets over de exacte duurzaamheid van het hout, maar over het algemeen kan men wel uitgaan van het volgende: Hardhout komt voornamelijk van loofbomen uit de tropen en zachthout voornamelijk van naaldbomen uit het noordelijk halfrond.
 

Is al het loofhout ook hardhout?

Loofhout heeft een complexere structuur dan naaldhout, wat de stevigheid van het hout ten goede komt. Toch vallen niet alle loofbomen in de categorie ‘hardhout’, zoals deze door de gebruiker van het hout wordt genoemd.
Juist de loofbomen uit de tropen benoemd men als hardhout. Het hout groeit hier langzaam naar het licht toe groeit door de gelijkmatige temperaturen, waardoor er weinig tot geen jaarringen zichtbaar zijn in de stam. Vaak heeft men het dan over hout wat in duurzaamheidsklasse 1 of 2 valt. Deze hardhoutsoorten groeien voornamelijk in tropische gebieden zoals Zuid-Amerika, Afrika en Indonesië. Vandaar de veel gebruikte naam: Tropisch Hardhout.
 

Padouk hardhout


Voor welke toepassingen kan hardhout worden gebruikt?

Door de sterkte en de stabiliteit van het hout, is het uitstekend geschikt voor vele constructies. Daarbij kunnen diverse hardhoutsoorten goed tegen direct grondcontact. 
Door de grote dichtheid van het hout hebben schimmels en bacteriën minder kans om zich in het hout te dringen; wat de levensduur ten goede komt. Dit is de reden waarom hardhout vaak wordt ingezet voor het bouwen van beschoeiingen, damwanden en bruggen. Tevens wordt hardhout veel gebruikt voor toepassingen in de tuin zoals vlonders, tuinafscheidingen en poorten. 
 

Waar komt het hardhout van GevenHout vandaan?

Zoals je nu weet komt hardhout uit tropische gebieden. Het tropisch hardhout in ons assortiment komt voornamelijk uit Zuid-Amerika. Wij bieden vele hardhoutsoorten aan, waaronder Cumaru, Ipé en Padouk.
 

Ipé hardhout

 

Is zachthout ook echt zacht?

Nee, zeker niet. De term zachthout is zelfs misleidend. Ook met zachthout (naaldhout) kan je enorm stevige en stabiele constructies maken. Naaldhoutbossen vind je onder andere in Europa. Deze bomen groeien sneller dan loofbomen en hebben daardoor de jaarringen verder uit elkaar staan. Over het algemeen is naaldhout echter goedkoper en gemakkelijker om mee te werken dan hardhout. Vandaar de term zachthout. 
 

Douglas


Voor welke toepassingen kan zachthout worden gebruikt?

De structuur van naaldhout is iets anders dan bij loofhout, waardoor vocht wat makkelijker in het hout blijft en schimmels kan aantrekken. Vandaar dat naaldhout niet geschikt is voor direct bodemcontact. De naaldhoutsoorten die wat dichter bij huis groeien zijn Douglas, Grenen en Zweeds Naaldhout. Zachthout kan uitstekend gebruikt worden voor tuinafscheidingen, overkappingen en poorten.
 

Douglas - Vakantiewoning “De oude Broederij”Hout van GevenHout

Bij GevenHout geven we specialistisch advies aan iedereen die van klussen houdt! Wij bieden diverse houtsoorten aan die je kunt gebruiken in huis of tuin. Neem gerust contact met ons op om advies te vragen over jouw project.

 

Heb je een vraag over deze blog? Contact opnemen

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!