Planken monteren met schroeven

Het schroeven van planken: gebruik deze 5 tips

Wil je planken schroeven, dan zijn er een aantal zaken belangrijk. Welk type schroef gebruik je bijvoorbeeld, ga je eerst voorboren en hoeveel ruimte tussen de schroeven hanteer je? Zomaar een aantal zaken die belangrijk zijn.

Lees dit blog, hanteer de tips en je klanten beleven langer plezier aan een geschroefde vlonder of gevel.

Tip 1. Gebruik kwaliteit schroeven

Het klinkt aantrekkelijk: schroeven kopen tegen een voordelige prijs. Toch is het belangrijk je te verdiepen in de kwaliteit van de schroef. Is de schroef niet in orde, dan breekt het eerder af.

Bovendien hebben kwalitatief minder goede schroeven vaak geen geheugen. Dit betekent het volgende: bij vochtig weer gaat het hout werken, waardoor de schroef wordt opgerekt. Krimpt het hout vervolgens? Dan is het de bedoeling dat de schroef terugveert. Bij schroeven zonder geheugen lijkt het alsof de schroef omhoog komt.

Tip 2. Hanteer RVS torx schroeven

Om de hierboven genoemde reden adviseren we het gebruik van RVS geharde, zelfborende schroeven met een torx-kop. Hoewel de verzinkte schroef in sommige gevallen sterker is dan RVS, kan het laagje op de verzinkschroef beschadigen. Daardoor kan de schroef gaan roesten en zwarte vlekken achterlaten. Daar heb je met RVS geen last van.

Waarom schroeven gebruiken met een torx kop? Deze kan meer kracht overbrengen op de schroef. Dit komt door de zes punten die meer grip hebben dan kruiskoppen. Bovendien schiet het bitje in tegenstelling tot kruiskop minder snel uit de torxkop.

monteren / blog

Tip 3. Alle planken voorboren

Bij de meeste schroeven staat tegenwoordig aangegeven: zelfborend. Dat kunnen ze, maar toch adviseren we de plank altijd voor te boren met een hardhout boortje. Met het voorboren voorkom je scheurvorming, omdat de druk op het hout en schroef wordt verminderd.

Hanteer altijd een boortje dat kleiner is dan de diameter van de schroef. Wil je schroeven met een dikte van 4mm? Dan adviseren we een hardhouten boortje van 3mm te gebruiken. Hierdoor kan de schroef zich toch nog vastzetten in het hout.

Tip 4. Zorg voor voldoende tussenruimte

Hout is een natuurproduct en gaat werken door de verschillende weersomstandigheden. Dit is de reden om planken niet tegen elkaar te bevestigen. Behoud daarom altijd een tussenruimte tussen de planken. Hoeveel ruimte dit is, is afhankelijk van het type hout en de breedte van de plank.

In tegenstelling tot de breedterichting, is de werking van hout in de lengterichting nihil. Monteer daarom de planken zonder tussenruimte aan de uiteinden (koppen) tegen elkaar.

monteren / blog

Thermo fraké - Gerealiseerde door: Warnaar Geveltechniek

Tip 5. Hanteer de juiste positie voor de schroeven

Heb je de planken voorgeboord en is er voldoende tussenruimte? Schroef de planken dan vast aan de dwarsliggers. Omdat onder de schroefkop freesribben zitten, verzinkt de schroef netjes in de plank. Ben je toch aan het voorboren? Gebruik dan een verzinkboortje, zodat de schroef er direct netjes invalt.

Doordat de bovenkant van de plank sneller droogt dan de onderkant, heeft het hout de neiging tot schotelvorming. Om deze reden is het belangrijk de schroeven aan de zijkant van het hout te positioneren.

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over schroeven?

Neem gerust contact op met onze enthousiaste vakmensen. Zij adviseren je graag over schroeven, toebehoren of al onze andere producten.

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog