GevenHout – Planken monteren met schroeven

Blog

Blog Planken monteren met schroeven

Planken monteren met schroeven

Planken monteren met schroeven

 

Planken bevestigen met schroeven klinkt heel eenvoudig maar er zijn wel een aantal onderdelen waar je goed op moet letten.
 

Wat is belangrijk bij het bevestigen met schroeven?

1. Gebruik de juiste schroeven. Kwalitatief mindere schroeven breken sneller af en bovendien hebben deze schroeven geen 'geheugen'. Door de werking van het hout zal de schroef oprekken. Wanneer het hout weer krimpt, moet de schroef ook terugveren. Bij schroeven zonder geheugen lijkt het net alsof de schroeven omhoog komen. Gebruik voor de montage van de planken aan de balken speciale vlonderschroeven; RVS geharde, zelfborende schroeven met een torx-kop.

2. Boor de planken voor. Ondanks het gebruik van zelfborende schroeven, is het belangrijk de planken voor te boren. Hiermee wordt de spanning op het hout en de schroef verminderd en dit voorkomt scheurvorming. Boor de planken met een 5mm boor (gelijk aan de schroefdiameter). De dwarsligger hoeft niet te worden voorgeboord.

3. Zorg voor de juiste schroefpositie. Iedere plank dient op iedere kruisende dwarsligger te worden vastgezet. De technische informatie over de juiste schroefpositie vind je op het .
 


Hoe bevestig je de planken met schroeven?

Vanwege het ‘werken’ van het hout mogen planken niet tegen elkaar aan worden gemonteerd. Hoe breder de plank des te meer tussenruimte. In tegenstelling tot de breedterichting, werkt het hout in de lengterichting nagenoeg niet. De planken kunnen dus zonder tussenruimte met de ‘koppen’ tegen elkaar worden gemonteerd. De technische informatie over de tussenruimte vind je op het .

Na het voorboren van de planken, kan je de plank nu op de juiste positie leggen en vastschroeven. Onder aan de schroefkop zitten kleine freesribben waardoor deze vlonderschroef zichzelf ‘verzinkt’ in de plank. Iedere plank dient op iedere kruisende dwarsligger te worden vastgezet. Doordat de ‘bovenkant’ van de plank sneller kan drogen dan de ‘onderkant’ van de plank, heeft het hout de neiging tot schotelvorming. Daarom is het belangrijk dat je de schroeven richting de zijkant van de plank positioneert. Meer informatie over welke schroeflengtes geschikt zijn, vind je op het .


Hoe monteer je kromme planken? 

Hout is een natuurproduct en heeft de eigenschap dat het ‘werkt’. Met name door veranderende temperaturen of vochtigheid kan een kromming in het hout ontstaan. Toch is montage van kromme planken uitstekend mogelijk. Belangrijk is dan wel dat je een aantal stappen volgt. Deze stappen staan op het  beschreven.

Is oliën nodig bij het bevestigen met schroeven?

Onder invloed van UV-straling verkleuren na verloop van tijd alle houtsoorten en krijgen ze een grijze kleur. Door het gebruik van olie voegt u kleurpigment toe. Daarmee wordt het hout beschermd tegen UV-straling. Ook zorgt het oliën van hout voor een waterafstotend laagje waardoor ‘groenigheid’, zoals algen, zich minder snel hechten.


Specifieke informatie en technische tekeningen vind je op het .
Meer informatie over het aanleggen van een vlonder vind je hier.
Klik hier om naar de vlonderschroeven en vlonderplanken te gaan.


Meer weten over GevenHout? 

Bij GevenHout geven we specialistisch advies aan iedereen die van klussen houdt! Wij bieden diverse houtsoorten aan die je kunt gebruiken in huis of tuin. Denk hierbij aan Tropisch Hardhout, Europees Eiken of Western Red Cedar. Neem gerust contact met ons op om advies te vragen over de houtsoorten en bevestiging. 

Heb je een vraag over deze blog? Contact opnemen

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!