verkleuren / blog

Hoe bevestig ik planken met B-fix clips?

Stel je hebt in de woonkamer een schitterende houten vloer liggen. Zie je het dan voor je dat deze is vastgeschroefd? Waarschijnlijk niet, vaak wordt de vloer zwevend of verlijmd gelegd. Waarom dan wel schroeven gebruiken voor een houten vlonder?

Met de B-fix clips zorg je voor een “blinde” bevestiging. Hierdoor is schroeven niet meer nodig. De voordelen? De planken schuif je eenvoudig en snel in elkaar, scheuren worden voorkomen doordat de clips meeveren en het heeft een stijlvolle uitstraling.

Waar let je op en hoe pas je het goed toe? Lees het in ons artikel.

B-fix Thermo essen

Thermo essen B-fix - Gerealiseerd door: Aannemersbedrijf van den Berg

Hoe bevestig je de planken met B-fix clips?

Er zijn een aantal handelingen die je dient toe te passen wanneer je de B-fix clips bevestigt. Heb je dit voor elkaar? Dan beleef je veel plezier aan deze constructie. Hieronder beschrijven we hoe je het toepast.

1. Begin- en eind planken

Na het maken van de onderbouw bevestig je hierop de B-fix clips. Doe dit aan het begin en eind van de planken. Vervolgens schuif je de (vlonder)planken met de hiervoor bestemde inkeping over de clips.

Toch is het niet altijd mogelijk de clips aan het begin van de plank te bevestigen. Begint de vlonder bij de muur? Gebruik dan houtproppen om de plank vast te zetten. Deze zijn kant-en-klaar te koop bij een bouwmarkt, of maakt zelf proppen met een “proppenboor”. Op deze manier heb je proppen van dezelfde houtsoort.

2. Volg planken

Wanneer je de planken bevestigt, trekken de B-fix-clips deze aan de onderliggers vast. De clips worden ongemonteerd aan de plank vastgeklikt. Hierdoor zweven ze net iets boven de dwarsliggers. Mocht de plank in de toekomst een beetje krimpen? Dan voorkom je hiermee dat de plank los gaat liggen.

Vlonderplanken monteren is één, maar de ventilatie is minstens zo
belangrijk. De B-fix clips zorgen voor de juiste onderlinge afstand en daarmee de
ventilatie van het hout. Bekijk de instructiefilm voor de montage met B-fix clips.

Let op het type hout bij gebruik van B-fix clips

Wanneer je de bovenstaande bevestiging toepast, kan er niet veel misgaan. Wat wel belangrijk is: let op het type hardhoutsoort dat je gebruikt. De B-fix clips vragen veel van de stabiliteit van het hout, omdat er de nodige krimp en uitzetting is.

Thermo ayous B-fix

Thermo ayous B-fix - Gerealiseerd door Bouwen met IQ

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen over B-fix clips?

Neem gerust contact op met onze enthousiaste vakmensen. Zij beantwoorden alle vragen over het hanteren van de B-fix clips.

Of ga naar onze webshop en bekijk de mogelijkheden.

Guariuba B-fix

Guariuba B-fix - Gerealiseerd door Tuindesign Lammert Kroesen ontwerpers & hoveniers

Published

10 december 2020

Last edit

14 juni 2022

Blog