schutting banner

Hoe plaats je een schutting?

Als je graag een tuinafscheiding of schutting wilt gaan plaatsen, kies je de gewenste uitstraling. Ga je dan voor de bekende standaard kant-en-klaar tuinschermen, of ga je voor een unieke schutting?

Je hebt de keuze uit vele diverse profielen om een unieke tuinafscheiding te creëren. Wij merken dat de vraag naar ons Triple blokprofiel en het Dubbele rhombus profiel voor schuttingen steeds meer toeneemt. Met de interesse in deze profielen, krijgen we ook steeds vaker vragen over het plaatsen van een schutting. In dit artikel behandelen we die vragen.

schutting

Siberisch lariks - Gerealiseerd door: Pieterjan Bax

Welke houtsoorten en profielen zijn geschikt voor tuinafscheidingen?

Er is een ruime keuze in houtsoorten en profielen. Als bekleding voor schuttingen is Douglas een erg populaire houtsoort. Maar ook zeer geschikt zijn Eiken en Louro preto. Daarnaast kan je ook voor thermisch gemodificeerd hout gaan, zoals Ayous, Frake en Grenen.
Het hout kan je in meerdere profielen laten schaven zoals glad geschaafd, Mes & Groef en Zweeds rabat, maar de meest populaire profielen zijn het Triple blokprofiel en het Rhombus-/Dubbele rhombus profiel.

Op welke diepte plaats ik de schuttingpalen?

Bij een schutting met een hoogte van 1,80m adviseren wij palen van 2,75m te gebruiken. Bij een 2m hoge schutting, kan je het beste palen van 3m plaatsen. Angelim vermelho hardhouten palen van 68x68mm zijn hier uitstekend geschikt voor. Als je dikkere palen mooier vindt, kan je ook kiezen voor Angelim vermelho hardhouten palen van 88x88mm of 110x110mm.

schutting

Op welke afstand plaats ik de palen?

De tussenruimte van de schuttingpalen is afhankelijk van de montage van de planken.

  • Als je de planken horizontaal plaatst, houd je max. 1,80m tussenruimte. Het is wél belangrijk dat er op iedere 40-50cm een regel bevestigd wordt aan de planken. Deze plaats je niet op of in de grond maar bevestig je aan de achterkant van de planken.
  • Als je de planken verticaal plaatst, houd je ca 100cm tussenruimte aan. Het regelwerk schroef je tegen de schuttingpalen aan. Op deze manier worden de planken op iedere 40-50cm gemonteerd.
schutting

Welke bevestiging is er nodig bij het vastzetten van de planken en palen?

Zoals hierboven aangegeven kun je de planken zowel horizontaal als verticaal bevestigen, net wat je zelf het mooiste vindt. Belangrijk is om de planken voor te boren en te bevestigen met RVS schroeven. De Angelim vermelho hardhouten palen kunnen eventueel met snelbeton verstevigd worden, maar kunnen ook direct in de grond geplaatst worden.

Meer weten over GevenHout?

Bij GevenHout geven we specialistisch advies aan iedereen die van klussen houdt! Wij bieden diverse houtsoorten aan die je kunt gebruiken aan huis of tuin. Neem gerust contact met ons op om advies te vragen over jouw project.

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog