GevenHout - Top 3 populaire houtsoorten voor gevelbekleding

Blog

Blog Top 3 populaire houtsoorten voor gevelbekleding

Top 3 populaire houtsoorten voor gevelbekleding

Top 3 populaire houtsoorten voor gevelbekleding

Op zoek naar gevelbekleding kom je vele houtsoorten tegen. Een keuze hierin maken is zeker niet gemakkelijk. Met onze vakkennis willen wij je graag helpen! Aan de hand van deze blog, kan je voor jezelf een keuze maken uit de vele houtsoorten.

Gevelbekleding in hout geeft de woning een natuurlijke en warme uitstraling. Hout is gemakkelijk te plaatsen en te repareren en door de keuze uit de vele houtsoorten, profielen en maten, zal er altijd een unieke gevel ontstaan. 
 

Thermohout - Fraké - Triple Blokprofiel


Wat zijn de belangrijkste eigenschappen voor een houten gevelbekleding?

Bij het maken van de juiste keuze voor gevelbekleding, is het belangrijk om op de eigenschappen van het hout te letten. Hiermee maak je al het eerste onderscheid in de houtsoorten. 
Duurzaamheid; van een gevel wil je natuurlijk zo lang mogelijk plezier hebben. Kies daarom voor een duurzame houtsoort. De houtsoorten uit duurzaamheidsklasse 1 en 2 gaan gemiddeld 15 tot 25 jaar of zelfs nog langer mee! De klasse geeft tevens ook aan dat het hout goed bestemd is tegen schimmels en bacteriën. Lees hier meer over duurzaamheid. De levensduur verleng je ook door de planken op de correcte wijze te monteren en daarmee te zorgen voor een goede ventilatie.  

Stabiliteit; een gevel van een woning of tuinhuis heeft te maken met diverse weersomstandigheden. Het hout moet de warmte van binnen en de kou en hitte van buiten kunnen verdragen. Essentieel is om hiervoor een stabiele houtsoort te kiezen.

Plaatsen en onderhoud; een zware houtsoort is moeilijk te bevestigen op een gevel. Ga daarom voor een houtsoort met een licht gewicht. 

Uitstraling; welke houtsoorten en profielen je mooi vindt is heel persoonlijk. Daarbij kan je ook nog kiezen om de planken horizontaal of verticaal te plaatsen. Het hout zal uiteindelijk vergrijzen maar met een olie of beits kan je de kleur wel zelf bepalen. 

Prijs; uiteraard is ook de prijs niet onbelangrijk. Een duurzame houtsoort is over het algemeen wel duurder dan een minder duurzame houtsoort. Het voordeel hiervan is wel dat de duurzame houtsoort langer goed blijft. 
 

Hardhout - Padouk - Rhombusprofiel

 

Top 3 gevelbekleding

Top 1: Thermohout
Bij thermisch gemodificeerd hout wordt door een warmtebehandeling de levensduur verlengd. Van duurzaamheidsklasse 4 gaat het hout door dit proces naar klasse 2. Wat betekent dat het hout een levensduur krijgt van 15 tot 25 jaar. Daarnaast is het een enorm voordeel dat het hout licht van gewicht wordt doordat al het vocht, de bacteriën en schimmels verdwijnen. Dit komt ook de stabiliteit ten goede. De duurzaamheid, het lichte gewicht en de stabiliteit maken deze houtsoort uitermate geschikt als gevelbekleding. Thermohout vereist nagenoeg geen onderhoud. 
 

Thermo Fraké - Triple Blokprofiel - Gerealiseerd door Hoveniersbedrijf Goes


Top 2: Western Red Cedar
Deze houtsoort gaat gemiddeld 15 tot 25 jaar mee. Daarnaast is het licht van gewicht en is gemakkelijk te bewerken. WRC heeft een grote kleurvariatie; van lichtbruin tot vaal roodbruin. Het hout ruikt typisch cedarachtig en is bekend van de saunabouw. Het is een zeer stabiele houtsoort en zal niet snel kromtrekken of barsten.
 

Western Red Cedar - Gerealiseerd door Mijn Tuin Hoveniers


Top 3: Hardhout
Hardhout is de duurzaamste houtsoort en valt hiermee in duurzaamheidsklasse 1 (25 jaar en langer). Onder hardhout vallen vele houtsoorten waardoor je een grote keus hebt in kleur en structuur. Hardhout is daarbij zeer stabiel, zal niet snel kromtrekken en heeft een hoge weerstand. In tegenstelling tot de andere houtsoorten kan hardhout onbehandeld geplaatst worden. Met deze positieve eigenschappen valt hardhout in één van de duurdere prijsklassen.
 

Hardhout - Louro Preto - Gerealiseerd door Artisan Architects


Welke profielen zijn er voor houten gevelbekleding?

Er zijn vele mogelijkheden voor gevelbekleding, alle profielen vind je hier. Populaire profielen zijn het Rhombus- (open gevelbekleding), Triple Blok- en het B-FIX profiel. De planken kunnen zowel horizontaal als verticaal bevestigd worden. Daarnaast kan er gespeeld worden met de breedtes van de planken. 
 

Welke bevestigingsmogelijkheden zijn er voor een gevelbekleding van hout?

Er zijn meerdere bevestigingssystemen mogelijk. Bij het PaCS en B-FIX systeem worden de planken blind bevestigd. Bij het PaCS systeem worden de planken op het voorgemonteerde regelwerk geklikt. Het PaCS systeem is geschikt voor Thermo Essen en Grenen. Dit unieke kliksysteem heeft een eenvoudige montage en door het voorgemonteerde regelwerk, een optimale ventilatie. Lees hier meer over dit systeem. 
Bij het B-FIX systeem worden de planken ineen gevoegd waardoor schroeven ook hier niet nodig is. De clips bewegen met het hout mee waardoor er geen scheuren kunnen ontstaan. B-FIX clips zijn geschikt voor meerdere houtsoorten, waaronder thermohout en hardhout. Lees hier meer over het B-FIX systeem.
 

Hardhout - Cumaru - Gerealiseerd door Vries & Voort Bouw

 

Gevelbekleding van GevenHout

Bij het kiezen van de houtsoort voor gevelbekleding, adviseren wij graag over de eigenschappen van de houtsoorten. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk wat je eigen persoonlijke voorkeur heeft. De houtsoorten, profielen en maten staan uitgebreid op onze website beschreven. Nog wat meer advies nodig? Neem dan contact op met onze specialisten.

Heb je een vraag over deze blog? Contact opnemen

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!