verkleuren / blog

Douglas en Siberisch lariks

Douglas en Siberisch lariks worden vaak in één adem genoemd. Deze houtsoorten lijken op elkaar maar toch zijn er wel degelijk verschillen, zoals de kleur, stabiliteit en duurzaamheid. De verschillen tussen deze houtsoorten worden in dit artikel beschreven.

Groei van de bomen

Het Douglashout dat in Nederland verkocht wordt als buitenhout is meestal ook afkomstig uit Nederland of omringende landen. Europese houtsoorten groeien relatief snel door het zachte klimaat en hebben hierdoor grote jaarringen. Siberisch lariks groeit, zoals de naam al suggereert, in Siberië en groeit door het koude klimaat een stuk langzamer. De jaarringen zitten hierdoor dicht op elkaar en dit is goed zichtbaar in het uiterlijk van het hout.

Douglas en Siberisch Lariks / blog

Uiterlijk: kleur en knoesten

Douglas heeft een rosé kleur terwijl Siberisch lariks juist een lichtere gele kleur heeft. Op het riftvlak zie je bij Siberisch lariks erg goed dat de jaarringen korter op elkaar zitten, daardoor oogt het Siberisch lariks meer solide en strakker dan het Douglas. Siberisch lariks heeft over het algemeen wat minder knoesten dan Douglas.

siberisch lariks en douglas

Stabiliteit en duurzaamheid

Door het koude klimaat in Siberië zitten de jaarringen dicht op elkaar. Hoe dichter de jaarringen op elkaar zitten hoe stabieler het hout is. Vandaar dat Siberisch lariks stabieler en duurzamer is dan Douglas. Het is bij beide houtsoorten alsnog belangrijk om ze voor te boren om zo de neiging tot splijten tot een minimum te beperken.

Douglas Siberisch Lariks overkapping verranda

Douglas - Gerealiseerd door: Guy Wolfs

Het gebruik van Douglas en Siberisch lariks

Douglas is erg populair in de Nederlandse tuin als overkapping of veranda. Maar ook Siberisch lariks wordt veel gebruikt als gevelbekleding of vlonder. Ten opzichte van Tropisch hardhout, zijn Douglas en Siberisch lariks relatief goedkope houtsoorten.
Het is belangrijk om zowel Douglas als Siberisch lariks niet direct in de grond te plaatsen. Gebruik bij een staande paal een paalvoet of een H-anker, zodat het hout niet met direct contact in de grond staat.

Gevelbekleding Siberisch lariks

Siberisch lariks

Douglas en Siberisch lariks bij GevenHout

Wij hebben een groot assortiment in Douglas en Siberisch lariks hout. Ons hout is geschikt voor buitentoepassingen zoals vlonders, gevelbekleding en tuinafscheidingen.

Ben je er nog niet helemaal uit? Neem dan contact op met één van onze medewerkers van het GevenHout team. Wij helpen je graag met het creëren van je droomtuin!

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog