Schroeflengte

Welke schroeflengte gebruik ik bij welke plank dikte?

Bij het bevestigen van planken met schroeven is het erg belangrijk om de juiste schroeven met de bijbehorende lengte voor de plank te gebruiken. Welke schroeflengte je moet gebruiken en waarom het belangrijk is, kom je achter in dit artikel.

Waarom is het belangrijk om de juiste schroeflengte gebruiken bij verschillende plank diktes?

Wanneer je een te korte schroef gebruikt kan het zijn dat de constructie niet stevig genoeg is en kapot kan gaan. Wanneer je een te lange schroef gebruik kan het zo zijn dat je de schroef er aan de onderkant van de constructie uit komt of dat de schroef er aan de bovenkant nog een stukje uitsteekt. Wanneer je een te dunne schroef gebruikt kan het zo zijn dat de schroef het gewicht niet kan houden. Het is dus erg belangrijk om de juiste schroeflengte en diameter te gebruiken voor de stevigheid en veiligheid van de constructie.

Welke schroeflengte gebruik ik bij welke plank dikte?

Allereerst is het belangrijk om speciale RVS geharde, zelfborende schroeven met een torx-kop te gebruiken. Kwalitatief mindere schroeven breken sneller af. Bovendien hebben deze kwalitatief mindere schroeven geen 'geheugen'. Door de werking van het hout zal de schroef oprekken. Wanneer het hout weer krimpt, moet de schroef ook terugveren. Bij schroeven zonder geheugen / elasticiteit lijkt het net alsof de schroeven omhoog en los komen. In de regel wordt het aangehouden om een schroeflengte te gebruiken van ca. 2,5 keer de dikte van de plank. Dus bij een plank van 21 mm dik gebruik je een schroeflengte van 21 x 2,5 = +/- 50 mm. Al onze schroeven hebben al de juiste diameter die bij de schroeflengte hoort.

Welke schroefpositie gebruik ik bij het bevestigen van planken met schroeven?

Bij het bevestigen met schroeven is het belangrijk om het hout eerst voor te boren, dit doe je met een boor die gelijk is aan de schroefdiameter. Schroef iedere plank op elke dwarsligger op een afstand van circa 15-20 mm van de zijkant. Doe je dit niet dan is er een kans dat de plank bol of hol gaat staan.

Advies bij GevenHout

Heb je naar aanleiding van dit blog nog vragen over welke schroeflengte je moet gebruiken bij jouw houtproject of vragen in het algemeen? Neem dan contact met ons op. Ons team van specialisten staat klaar om je vragen te beantwoorden. Bekijk hier alle schroeven en toebehoren

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog