Afrormosia

Afrormosia is afkomstig uit West-Afrika en heeft een geelachtig bruin tot donkerbruine kleur die vergelijkbaar is met Teakhout. Het is een duurzame houtsoort die erg sterk is. Het is een zeer stabiele houtsoort die een goede basis vormt voor verschillende toepassingen van luxe buitenprojecten. De tekeningen en mooie vlammen geven de houtsoort een natuurlijke en luxueuze uitstraling.
Afrormosia is een houtsoort die voor veel verschillende toepassingen geschikt is. Het hout wordt niet voor niets ook wel het Afrikaanse Teakhout genoemd. De houtsoort Afrormosia is echter niet zo olieachtig zoals Teak maar de sterkte en de duurzaamheid hebben deze houtsoorten wel gemeen. De kans op scheuren en splintering is bij Afrormosia klein. Afrormosia hout vergrijst op een mooie natuurlijke wijze.
Het rechte hout laat zich zowel machinaal als met de hand goed bewerken. Tevens is het bestand tegen zuren en chemicaliën, een vrij unieke eigenschap. Afrormosia is een duurzame houtsoort met veel positieve eigenschappen.

Voordelen

  • Sterke houtsoort
  • Prachtige structuur en natuurlijke uitstraling
  • Duurzaamheidsklasse 1
  • Mooie tekeningen en vlammen
  • Zeer geschikt voor vlonders, gevel of wandbekleding
    en andere luxueuze timmerwerken

Verwerking
Voor een langere levensduur dient direct bodemcontact te worden vermeden, tevens is juiste montage en goede ventilatie van het hout noodzakelijk. Afrormosia dient altijd bevestigd te worden met roestvaststalen schroeven. Daarbij is het noodzakelijk om deze houtsoort voor te boren. Gebruik geen verzinkte schroeven, deze veroorzaken in de loop der tijd zwarte vlekken en strepen op het hout.

Vergrijzing
De belangrijkste factor voor de verkleuring van hout is het effect van UV-straling. Deze straling zorgt ervoor dat het hout verkleurt en uiteindelijk veroudert. Hout dat niet in contact komt met UV-straling verkleurt niet of nauwelijks. Hout dat in contact komt met water verkleurt ook. Western Red Cedarhout heeft oorspronkelijk een middelbruine kleur met een gouden glans als ondertoon. Het wordt al snel lichter en krijgt uiteindelijk een zilvergrijs uiterlijk.

Afrormosia houtsoort

Afrormosia vergrijzingsproces

Een houtproject zal bijna nooit egaal grijs worden. Als je bijvoorbeeld een huis met één houtsoort bekleedt, zullen de zuid- en westkant snel en mooi vergrijzen, terwijl de noordkant minder zonlicht krijgt en langzamer vergrijst. De aanwezigheid van grote bomen en/of struiken heeft ook invloed op het vergrijzingsproces. Een overkapping of veranda kan er ook voor zorgen dat je terras gedeeltelijk verkleurt, omdat het geen directe UV-straling ontvangt en sommige delen in de schaduw liggen.
Als je Afromosia op het noorden richt, kan algengroei optreden omdat je tuin dan de minste zon krijgt. Er zitten oplosbare bestanddelen in de vaten van het hout. Als Afromosia nat wordt, gaat het bloeden en kunnen er vlekken ontstaan op het onderliggende werk. Als een plank een paar keer goed nat is geweest, zijn deze stoffen voldoende uitgeloogd en stopt het bloeden. In principe kan elke houtsoort bloeden. De vlekken verdwijnen meestal na een tijdje

Direct contact
Heb je een vraag? Stuur hier je bericht of neem telefonisch contact met ons op. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8 tot 17 uur en helpen je graag!
Klik hier om naar al onze producten te gaan.