Accoya hout contrasteert fraai met steen of beton

Hout toepassen als bouw- of constructiemateriaal voor bouwprojecten? Dat is iets waar Architekten- en ingenieursbureau H.W. van der Laan zich steeds meer mee bezighoudt. “Een houtsoort dat we mooi vinden is Accoya. Het contrast van dit licht gekleurde hout tegen een ruig baksteen of beton decor is schitterend. Maar ook de combinatie met weerbarstig geblakerd Shou Sugi Ban hout is interessant. De samenwerking met GevenHout dateert vanaf het moment dat we Accoya hout gingen afnemen. De toegankelijke website en levertijden spraken ons erg aan”.

aldus Frank Roozenboom - architect/projectleider van het bedrijf.

Frank Roozenboom - Architekten- en Ingenieursburo Ing. H. W. van der Laan

Duurzaam en circulair bouwen

Frank vervolgt: “We gaan als architectenbureau al een tijdje mee. In 1979 is H.W. van der Laan opgericht en ik (Frank) ben sinds 1998 in dienst getreden. Waarom ik architect ben geworden? Sinds mijn jeugd had ik al interesse in tekenen en vormgeven. Later vond ik het vertalen van concept naar bouwwerk een boeiend proces. En wat kenmerkend is voor ons bedrijf? Dat we zonder specialisatie verschillende opdrachten naar wens van de opdrachtgever vormgeven. Daarin zijn duurzaamheid en circulair bouwen noodzakelijk.”

Toekomst

“Als architect zijn er de nodige uitdagingen, waarvan de grootste het overtuigen is van opdrachtgevers. Hiermee bedoel ik de kwaliteit waarborging van het ontwerp, de veranderingen in het bouwproces en de schaarste aan bouwmaterialen. Het laatste gaat zeker de toekomst bepalen. Ook denk ik dat we moeten zorgen voor een beperkte footprint. De technologie van vooral installaties zal steeds sneller innoveren. Om dit bij te houden is ontwikkeling en scholing belangrijk. Deze opgedane kennis en kunde moet je in mijn ogen blijven opdoen en uitwisselen met andere bouwpartners.”

Belangrijke veranderingen

“Door de jaren heen is er een aantal belangrijke veranderingen geweest. Sinds de eeuwwisseling zijn we bijvoorbeeld meer gaan nadenken over duurzaam bouwen.
Met het ontwerpen van seriematige woningbouw zorgen we voor meer individualiteit en in de utiliteitsbouw voor meer bedrijfsmatige herkenbaarheid. Sinds de bouwcrisis zijn ook de prefab bouwmethodieken in opkomst gekomen. Ook worden alternatieven gezocht voor de traditionele baksteen gevels, door bijvoorbeeld het toepassen van hout.”

Wat verder een trend is, die ook wij toepassen, is het gebruik van slank hout voor gevelbekledingen. De montage is relatief snel en kan eenvoudig zijn in het geval van zogenaamde barcode-profielen.

Trends

“In het verleden werd hout altijd toegepast in combinatie met beton en baksteen. Tegenwoordig is dat meer met staal en glas. Ik denk een belangrijke verschuiving. Wat verder een trend is, die ook wij toepassen, is het gebruik van slank hout voor gevelbekledingen. De montage is relatief snel en kan eenvoudig zijn in het geval van zogenaamde barcode-profielen. Voor de toekomst denk ik verder dat geraffineerde toepassingen van gevelbekleding, op basis van gebruikt materiaal, steeds belangrijker gaan worden.”

GevenHout heeft een toegankelijke webshop

“Accoya hout passen we voor diverse doeleinden toe, waaronder de sauna en buitendouche. Waarom we dit doen? Het hout kan goed tegen hitte en vocht. Het gebruik van Accoya is ook de reden dat ik bij GevenHout terecht kwam. Ik was gelijk tevreden met het gebruik van de webshop, die erg toegankelijk is. Ook de levertijden van het hout zijn prima. Dit zijn redenen waarom we graag met GevenHout samenwerken. Waar GevenHout ons nog mee kan helpen? Dat is het toevoegen van inspiratiefoto’s van diverse toepassingen.”

Over H.W. van der Laan

Ruimtelijke ordening, stedenbouw en architectuur zijn nauw verbonden met de maatschappij. Wij werken aan de vormgeving van de samenleving. Altijd nemen wij de wensen van de opdrachtgever en de locatie als basis. Uit de ontwerpen ontstaat steeds weer een uniek gebouw, dat voelt als een maatpak voor de gebruiker. Uiteraard moet het ook passen in zijn omgeving. Duurzaamheid, energiezuinigheid, flexibiliteit en economisch verantwoord zijn begrippen die bij ieder ontwerp een hoofdrol spelen. Al sinds 1998 passen wij dit toe voor onze projecten.

www.hwvanderlaan.nl

HW van der Laan

HW van der Laan

HW van der Laan

HW van der Laan

HW van der Laan

HW van der Laan

Project inspiratie: Accoya wandbekleding en sauna. Bekijk alle foto's van dit project.