Kleurbehoud van je hout

Een kleurbehoud behandeling is een slimme keuze voor degenen die de natuurlijke schoonheid van het hout willen behouden en de levensduur willen verlengen. Graag vertellen we je meer over verkleuring en hoe je de kleur kunt behouden.

Hoe ontstaat de verkleuring?

Voordat we ingaan op de behandeling is het relevant om meer te weten over de oorzaken. Ultraviolet straling uit zonlicht is de belangrijkste veroorzaker van de verkleuring. UV-straling verkleurt met name de toplaag. Daarnaast is vocht dat in het hout trekt een veroorzaker van verkleuring.

Donker thermohout verkleurt sneller

Gevelbekleding van thermisch gemodificeerd hout wint aan populariteit. Dit is mede dankzij de fraaie midden- tot donkerbruine houtkleur. Een nadeel is dat door modificatie verkregen bruine kleur snel vervaagt. Bij de meest donkere soorten zoals Thermo Ayous, Thermo Essen en Thermo Fraké treedt de verkleuring het snelst op. Dit hout wordt dan ook het vaakst behandeld voor kleurbehoud.

Onderhoud

Er is een belangrijk nadeel dat niet onbesproken mag blijven. Ook een kleurbehoud of dekkende laag behandeling, zal altijd door toedoen van zonlicht en weersomstandigheden afbreken. Om de kleur op lange termijn te behouden is het noodzakelijk om het te blijven onderhouden.

De kleurbehoud behandeling

GevenHout biedt via haar gespecialiseerde partners, thermo hout, met een machinale kleurbehoud behandeling aan. Door deze behandeling te laten uitvoeren door onze partner, bespaar je tijd op jouw project. De computergestuurde behandeling garandeert een egale behandeling. We kunnen deze industriële beitsen ook in losse blikken leveren, zodat je het zelf kan aanbrengen.
De computergestuurde behandeling garandeert een egale behandeling. We kunnen deze industriële beitsen ook in blikken leveren, zodat je het zelf kunt aanbrengen.

We hebben op dit moment één kleurbehoud behandeling, maar verwachten in de toekomst meer mogelijkheden te kunnen aanbieden.

Natural look light

  • Transparant: Heeft nagenoeg dezelfde kleur als het oorspronkelijke hout.
  • Onderhoudsinterval 3-4 jaar (normale directe weersinvloeden).
  • Speciale pigmenten, bindmiddelen en UV-blockers geven optimale bescherming.

Wat ook erg belangrijk is om de kopse kanten goed af te dichten. Hiervoor hebben we een Kopshout bescherming beits.