verkleuren / blog

4 manieren om hout te bevestigen

Voordat je planken gaat bevestigen is het goed om er over na te denken welke manier van bevestiging je kiest.
Je kan het hout bevestigen met:

Om tot de beste keuze te komen zullen we ze hieronder even doornemen.

Het bevestigen met schroeven

Het bevestigen van schroeven gaat vrij snel en het hout komt goed vast te zitten. Een nadeel van schroeven is dat ze altijd zichtbaar blijven.

bevestigen / blog

Gerealiseerd door: Warnaar Geveltechniek - Thermo frake

Om de plank te bevestigen is het belangrijk om kwalitatief goede schroeven te gebruiken. Schroeven van mindere kwaliteit hebben kans op afbreken en veren niet mee bij het krimpen van het hout. Bij het bevestigen met schroeven voorkom je scheurvorming door de plank voor te boren.

bevestigen / blog

Gerealiseerd door: Sander Scherpenhuijzen - Cumaru

Het bevestigen met Gleiters

Een tweede mogelijkheid om houtproducten te bevestigen, is door gebruik te maken van Gleiters. Het kost meer tijd om Gleiters te bevestigen dan schroeven, maar ze zijn niet zichtbaar en het voorkomt hout op hout contact.

bevestigen / blog

Wist je dat dit systeem een Duits product is? De Duitse houtbouw schrijft namelijk voor, dat hout op hout contact zoveel mogelijk vermeden moet worden om smetvlekken en schimmel te voorkomen. In Nederland wordt dit product minder toegepast.

Gleiters bevestig je met schroeven aan de achterzijde van de plank. Belangrijk is dat ze verspringend bevestigd worden zodat ze elkaar bij montage niet raken. Gleiters kunnen op elke houtsoort bevestigd worden.

Het bevestigen met B-fix clips

Een andere mooie manier om hout te bevestigen is met B-fix clips. Ze zijn niet zichtbaar en door de clips is er genoeg ruimte voor het hout om te kunnen luchten.

bevestigen / blog

Bevestiging met clips vraagt veel stabiliteit van het hout. Wij kunnen het B-fix profiel theoretisch in iedere houtsoort schaven, echter zijn de clips niet voor iedere houtsoort geschikt. Als buitenvloer adviseren we dit profiel alleen bij de meest harde houtsoorten zoals Padouk en Ipe. Bij gevelbekleding of een overdekte buitenvloer kan de clip wel in meerdere houtsoorten gebruikt worden. Bij houtsoorten die veel werken kan de clip bij bijvoorbeeld krimping loskomen.

bevestigen

Het bevestigen met houtproppen

Houtproppen maak je van een restje hout. De plank dien je als eerste te schroeven en te doorboren om vervolgens het boorgat aan de bovenzijde uit te diepen. De plank wordt vastgeschroefd en de houtprop wordt met een beetje lijm erin gedraaid.

bevestigen / blog

Voor deze manier van bevestiging wordt gekozen omdat de schroeven dan niet zichtbaar zijn. Een nadeel is dat de houtproppen vaak van een andere houtsoort zijn gemaakt dan de plank die je bevestigd. Dit verschil is dan te zien na bevestiging.

Houtproppen

Welke manier je van bevestiging ook kiest, de planken zullen goed vast zitten. Meer informatie over bevestigingsmethodes vind je in onze blogs.

Meer weten over GevenHout?

Bij GevenHout geven we specialistisch advies aan iedereen die van klussen houdt! Wij bieden diverse houtsoorten aan die je kunt gebruiken in huis of tuin. Denk hierbij aan Tropisch hardhout, Eiken of Western red cedar. Neem gerust contact met ons op om advies te vragen over de houtsoorten.

Published

17 oktober 2021

Last edit

5 juli 2022

Blog