GevenHout – Het monteren van gevel- en wandbekleding

Blog

Blog Het monteren van gevel- en wandbekleding

Het monteren van gevel- en wandbekleding

Het monteren van gevel- en wandbekleding

 

De montage van gevel- en wandbekleding dient op een juiste manier te gebeuren. Wordt er bijvoorbeeld geen rekening gehouden met ventilatie, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de levensduur. Daarnaast is niet elke houtsoort geschikt voor gevel- of wandbekleding. In deze blog diverse tips en uitleg over het monteren van gevel- en wandbekleding.
 

Wat is belangrijk bij de achterconstructie van de gevel?

Ventilatie is voor hout noodzakelijk, gebruik daarom regelwerk en/of ventilatielatten als achterconstructie. Geadviseerd wordt om achter de latten eerst een waterkerende dampdoorlatende folie te plaatsen. Belangrijk is dat er een bevestiging van de plank mogelijk moet zijn op elke 40-50cm op het regelwerk. Wil je een open profiel gebruiken, zoals het Rhombus profiel, gebruik dan zwarte UV-bestendige folie en plaatst zwarte regels of ventilatielatten. Hierdoor is de achterconstructie tussen de planken niet zichtbaar.
 

Verticale bevestiging (dubbel regelwerk)

 

Horizontale bevestiging (enkel regelwerk)


Welke houtsoorten met profielen kan je het beste gebruiken?

Voor een praktische verwerking van gevel- en wandbekleding is het raadzaam om een stabiele houtsoort te kiezen. Het hout krijgt te maken met wisselingen in kou en warmte vanuit binnen en buiten. Een houtsoort die weinig werkt is hierbij zeer relevant. Populaire houtsoorten voor gevel- en wandbekleding zijn o.a. thermisch Ayous, thermisch Fraké en Western Red Cedar. Dit zijn kwalitatief uitstekende houtsoorten met een hoge duurzaamheid. Daarnaast zijn de hardhoutsoorten Padouk en Louro Preto ook zeer geschikt. Dit zijn sterke houtsoorten, waarbij Padouk een rood paarse kleur heeft en Louro Preto een gele tint heeft. Beide houtsoorten vergrijzen egaal, waardoor er een prachtige gevel ontstaat. Dit is een greep uit ons assortiment houtsoorten, want Eiken, Douglas en Siberisch Lariks zijn met de juiste montage ook zeker geschikt als gevelbekleding.
 

Louro Preto – Gerealiseerd door Bouwen met IQ

 

Welke profielen zijn geschikt voor gevel- en wandbekleding?

Er zijn meerdere geschikte profielen voor gevels, zowel open als gesloten profielen. Het Rhombus profiel, de 4-zijdig glad geschaafde planken en de profielen voor de B-FIX bevestiging kunnen worden toegepast als open gevelbekleding. Door verschillende breedtes te gebruiken, creëer je een moderne/speelse look. Gesloten profielen zijn: het Triple Blokprofiel, Dubbele Rhombus, Halfhoutsrabat, Channelsiding en Tong&Groef. Halfhoutsrabat is alleen geschikt voor horizontale bevestiging en Channelsiding alleen voor verticaal gebruik. De andere profielen zijn zowel horizontaal als verticaal te bevestigen. Bekijk hier alle profielen in ons profielenblad.
 

Dubbele Rhombus profiel (gesloten gevelbekleding)

 

Waar moet je rekening mee houden bij de montage van de planken?

De juiste manier van monteren is erg belangrijk om de duurzaamheid te verhogen en het onderhoud te minimaliseren.

Voor gebruik
Na de levering van het hout is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te monteren. Mocht dit niet lukken, dan is het belangrijk om het hout in de buitenlucht op te slaan. Leg het hout op latten, zodat het geen direct grondcontact heeft. Niet in de volle zon of geïsoleerde garage leggen. De eventueel aanwezige folie dient als bescherming en kan je het beste laten zitten.

Ventilatie
Hout is een natuurproduct, het kan door het weer gaan krimpen en uitzetten. Ventilatie is hierbij het sleutelwoord. Bij een open gevelbekleding dien je voldoende afstand tussen de planken te houden, waardoor het hout goed kan drogen en bewegen. Zorg daarnaast dat aan de boven- en onderzijde van de gevel voldoende ventilatieopeningen aanwezig zijn. Belangrijk is dat het hout nooit direct grondcontact heeft, houdt minimaal 30cm afstand vanaf de grond. Nog beter is om aan de onderkant een muurtje van bakstenen te maken zodat opspattend water en vuil niet op het hout terecht komt. De onderrand van de gevelbekleding dient schuin af lopen, zodat het regenwater er afdrupt en niet omslaat. Daarbij dient het hout ook nooit direct aan de dakrand gemonteerd te worden, houdt voldoende afstand zodat het hout goed kan ventileren.
 


Montage
Bevestig de houten delen met kwaliteit roestvaststalen (RVS) schroeven, sommige houtsoorten kun je schieten/nagelen. Het hout altijd voorboren. Boor de schroef niet te ver in het hout, de schroefkop moet aan de oppervlakte blijven om het hout niet te beschadigen. Bekijk de tabel op pagina 11 in de Houtwijzer voor de juiste lengte van het bevestigingsmiddel voor het geveldeel.

Vind je de zichtbare schroefkop niet mooi, dan is onzichtbare bevestiging een optie voor je gevel. Dit kan met het B-FIX systeem. Met dit systeem voegen de planken ineen, waardoor de clips geheel uit het zicht onttrokken worden. Lees hier meer informatie over het B-FIX systeem.

Wil je meer informatie over de verwerkingsvoorschriften van hout? Die vind je hier.
 

Onderhoud van de gevelbekleding

Om scheuren te voorkomen is het verstandig om de koppen van de planken met kopse kant sealer in te smeren. Al het hout verkleurt door weersinvloeden. Om vergrijzing te vertragen kan je het hout beitsen of oliën. Vergrijzing zal eerder plaatsvinden als het hout in de zon gesitueerd is.
 


In deze blog hebben we enkele belangrijke punten besproken over het monteren van gevel- en wandbekleding. Houd bij het monteren de volledige richtlijnen van Centrum Hout aan.
Deze staan beschreven in de Houtwijzer.

 

Gevelbekleding bij GevenHout

Wij hebben gevel- en wandbekleding in diverse lengtes, breedtes en diktes, verkrijgbaar in verschillende profielen en houtsoorten. Daarbij kan je bij ons ook de RVS schroeven en B-FIX clips bestellen. Mocht je hier advies over willen ontvangen, mail of bel ons dan.

Heb je een vraag over deze blog? Contact opnemen

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!