GevenHout - Het monteren van vlonderplanken

Blog

Blog Monteren van vlonderplanken

Het monteren van vlonderplanken

Het monteren van vlonderplanken

 

De montage bij vlonders vergt enige aandachtspunten op het gebied van ventilatie en toepassing. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden in verband met het krimpen en uitzetten van het hout. Lees hierover meer in deze blog.
 

Hoe monteer je de onderbouw van de vlonder?

De onderbouw monteer je doorgaans op geschaafde hardhouten balken met een kopmaat van circa 45*70mm. Bij de onderbouw is het belangrijk dat je rekening houdt met de afstand tussen de balken. Lees hierover meer in deze blog

 


Welk hout heb ik nodig: AD hout of KD hout?

In ons assortiment zit zowel AD (lucht gedroogd) als KD (machinaal gedroogd) hout. AD hout droogt aan de lucht, dat wil zeggen dat het langzaam vanaf de buitenkant naar binnen droogt. De buitenzijde kan 16% vochtigheid meten, terwijl de kern dan misschien nog wel 25% vocht meet.
KD hout wil zeggen dat het tot in de kern gedroogd is tot een bepaald vochtigheidspercentage. Voor binnengebruik wordt vaak een vochtigheidspercentage van 8-10% aangehouden en voor buitengebruik ca. 16-20%.
 

Waar moet je rekening mee houden bij de montage van de vlonderplanken?

Ventilatie, het krimpen en het uitzetten van het hout en de locatie (overdekt of niet) zijn belangrijke punten waarop het later mis kan gaan. Om dit te voorkomen lees je hieronder de uitleg.
 


Ventilatie van de planken
Het is niet verstandig om planken strak tegen elkaar te monteren. Het hout moet kunnen ventileren en door voldoende afstand te houden kan het hout goed drogen. De zijkanten/kopse kanten hebben ook afstand nodig tussen de vlonder en bijv. de muur of het maaiveld. Wanneer het terras gelijk ligt aan het maaiveld, en dus via de zijkanten niet voldoende kan ventileren, is het belangrijk om de bovenzijde altijd vrij te houden. Mocht het bijvoorbeeld sneeuwen, dan is het verstandig om de sneeuw zo snel mogelijk te ruimen. Ligt er een sneeuwdek op de vlonder, dan moet het hout altijd aan de zijkant en de onderkant kunnen beluchten. Het hout kan bij een sneeuwdek extreem gaat uitzetten waardoor het tegen elkaar aan gaat ‘werken’ en uiteindelijk gaat scheuren. Indien de ventilatiemogelijkheid vanuit de zijkant ontbreekt, dan is het verstandig om de sneeuw zo snel mogelijk te ruimen. Zorg altijd voor een optimale ventilatie waardoor het verschil in vochtigheid gedurende de seizoenen zo klein mogelijk is. Het hout blijft op deze manier het mooiste. Indien de ventilatievoorziening beperkt is kan het helpen om de planken te oliën waardoor een waterafstotend laagje ontstaat.
 


Het krimpen en uitzetten van hout
Als KD hout bij buitengebruik na een regenbui niet goed kan drogen dan zal het hout gaan uitzetten, bij droog en warm weer gaat het juist krimpen. Bij het monteren met droog en warm weer moet er dus ook extra tussenruimte gehanteerd worden. In de winter zullen de planken weer gaan uitzetten en wordt de tussenruimte minder.
Het krimp- en uitzettingscoëfficiënt verschilt per houtsoort en geeft het verschil in percentage weer tussen nat en droog hout. Hoe hoger het percentage des te meer tussenruimte aangehouden moet worden. In het Houtvademecum (boek t.b.v. de houtbranche) staat de coëfficiënt per houtsoort aangegeven.
 


De locatie van het project
Waar je het project gaat realiseren is erg belangrijk voor het hout. Het hout kan door het weer zowel gaan krimpen als uitzetten. Als de vlonder buiten wordt geplaatst, waarmee het te maken krijgt met de volle laag van alle weersinvloeden, dan adviseren wij een duurzame hardhoutsoort te gebruiken. Komt het terras onder een overkapping of buitenverblijf dan is het waarschijnlijker dat het hout enkel nog iets zal krimpen doordat het hout niet direct volledig nat wordt.
 


Bij montage op een harde ondergrond of bijvoorbeeld op een dakterras, is het belangrijk om te zorgen dat het water altijd weg kan lopen. Indien er onder het terras water blijft staan, kan het water gaan verdampen. Het vocht trekt in het hout waardoor het hout onnodig zal uitzetten. Ieder project en iedere situatie is anders, maar het allerbelangrijkste is: VENTILATIE!
 


Het stappenplan voor het aanleggen van een vlonder, vind je hier.
Lees meer informatie over de onderbouw van je vlonder.
Op zoek naar vlonderplanken? Wij hebben vele maten en lengtes in ons assortiment. Klik hier om naar de vlonderplanken te gaan.
 


Vlonderplanken bij GevenHout

Wij hebben vlonderplanken in diverse lengtes, breedtes en diktes, verkrijgbaar in verschillende profielen en houtsoorten. Daarbij kan je bij ons ook de schroeven, B-FIX clips en Gleiters / Hapax Fixing Pro clips bestellen. Succes met het maken van je vlonder!

Heb je een vraag over deze blog? Contact opnemen

Kan ik je ergens mee helpen?

Op zoek naar een specifiek product of een andere vraag? Laat een bericht achter en je ontvangt z.s.m antwoord.

Je bericht is met succes verzonden! We gaan hier zo snel mogelijk mee aan de slag!