X-clip, GRAD en B-fix

Het verschil tussen X-clip, GRAD en B-fix

Dankzij de onzichtbare bevestigingsmethode komt je project optimaal tot zijn recht. Deze manier van bevestigen brengt vele voordelen met zich mee, en is daarom ideaal om een project strak en modern mee af te werken. Maar wat zijn nu de verschillen tussen een aantal van de meest gebruikte onzichtbare bevestigingssystemen?

Vaak is de eindgebruiker de doorslaggevende factor voor de keuze van het materiaal en de bevestiging. Diegene heeft een bepaalde voorkeur voor de kleur, structuur of juist de afwerking van het materiaal. Als professional is er dan wel de keuze voor het bevestigingssysteem. In dit artikel worden de verschillen tussen blinde bevestigingssystemen uitgelicht.

Waar let de vakman op?

Een professional die van start gaat met een project houdt rekening met een aantal factoren. Ten eerste zijn er de wensen van zijn opdrachtgever of de eindgebruiker waar hij altijd rekening mee moet houden. Daarnaast zijn er wat andere punten waar hij zelf rekening mee houdt. De houtsoort moet namelijk passend zijn bij het project en het bevestigingssysteem moet passen in de omgeving waarin het wordt gebruikt. Daarna komt de prijs/kwaliteitverhouding al snel aan bod. Ook zijn de eigenschappen zoals levensduur, onderhoudsvriendelijkheid, gewicht en verwerkingsmogelijkheden zaken die keuzes beïnvloeden.

X-clip vs. GRADwood en B-fix

Onzichtbare bevestiging is vaak te herleiden naar een aantal manieren van bevestiging die veel gebruikt worden. De meest populaire systemen zijn: het X-clip kliksysteem, GRADwood bevestigingssysteem en B-fix bevestigingssysteem. De eigenschappen van het systeem gaan we vergelijken maar ook de eigenschappen waar bouwers rekening mee houden en het verwerkgemak worden onder de loep genomen.

X-clip, GRAD en B-fix

1. X-clip kliksysteem

Het X-clip kliksysteem is een bevestigingssysteem waarmee je eenvoudig en snel een vlonder of gevel creëert, zonder zichtbare schroeven. Het systeem bestaat uit een aluminium rails met voorgemonteerde clips. Doordat de planken aan de onderkant zijn voorzien van een zwaluwstraat profilering, klikken de planken zich vast aan de rail. De clips grijpen zich zijwaarts vast in de plank waardoor deze geklemd zit.

2. GRADwood bevestigingssysteem

Op aluminium profielen zitten de GRADclips op gewenste afstand gemonteerd. De clips worden machinaal voorgemonteerd waardoor uitlijning perfect is en de afwatering nog steeds optimaal.

3. B-fix bevestigingssysteem

Met het B-fix bevestigingssysteem monteer je een project zonder zichtbare schroeven. Na het maken van de onderconstructie bevestig je hierop de B-fix clips. Doe dit aan het begin en eind van de planken. Vervolgens schuif je de (vlonder)planken met de hiervoor bestemde inkeping over de clips.

Opvallend verschil: X-Clip klemt planken echt vast

Het grootse verschil in de materialen is de grip die het systeem op de planken heeft. Bij het X-clip kliksysteem wordt de plank echt vastgeklemd en bij GRAD en B-fix is er nog ruimte voor beweging.

Daarentegen is GRAD met behulp van een speciale sleutel demontabel en B-fix is eenvoudig los te schroeven. Bij X-clip dient men de eerste te demonteren plank als verloren te beschouwen. Kanttekening hierbij is dat enkel een plank die defect is vervangen dient te worden.



X-clip kliksysteem GRAD B-fix
Bevestiging Aluminium rails met voorgemonteerde X-clips
Aluminium rails met GRAD clips B-fix clips
Montage Klikken Klikken Montage clips
Prijs/kwaliteitverhouding 4/5 4/5 3/5
Hout op hout contact Nee Nee Ja
Ventilatie 5/5 5/5  3/5
Afwatering 5/5 5/5 3/5
Stevigheid Geen beweging mogelijk in de houten planken
Planken kunnen doorgeschoven worden
Planken kunnen doorgeschoven worden
Demontage Mogelijk. Eerste plank als verloren beschouwen daarna demontabel Mogelijk door middel van het gebruik van een speciale tang t.b.v. demontage
Mogelijk door de  clips os te schroeven en planken te demonteren
Grip Planken zitten vastgeklemd in X-clips
Planken zitten los, dotje kit noodzakelijk  Planken zitten vastgeklemd in B-fix clips
Profielen - Plank 4 zijdig geschaafd
- Rhombus
- Halfrond geschaafd
- Plank 4 zijdig geschaafd
- Rhombus
- Halfrond geschaafd 
- B-fix classic
- B-fix plus
- B-fix premium 


Houtsoorten - Accoya
- Afrormosia
- Ipé
- Padouk
- Siberisch lariks
- Thermo essen
- Thermo frake
- Thermo grenen






- Accoya
- Ipé
- Padouk
- Thermo essen
- Thermo frake
- Thermo grenen








- Accoya
- Afrormosia
- Guariuba
- Ipé
- Louro preto
- Padouk
- Siberisch lariks
- Thermo ayous
- Thermo essen
- Thermo frake
- Thermo grenen


Verwerkingstijd Planken stevig aandrukken kost iets meer tijd. Wel voor altijd vast en geen kit nodig. 



Planken vastklikken gaat gemakkelijk. Daarbij duurt het extra vastzetten wat langer omdat de planken anders schuifbaar zijn Clips bevestigen gaat gemakkelijk maar duurt wat langer.






Het bevestigen van X-clip

X-clip kliksysteem

Overeenkomsten tussen de bevestigingssystemen

De systemen hebben ook enkele overeenkomsten. Alle systemen bieden de mogelijkheid om het te gebuiken voor gevelbekleding of een terras/vlonder. Daarnaast zijn de vergeleken systemen ook alle drie toepasbaar op verschillende houtsoorten en profielen. Dit betekent dat er een ruime keuze is in materialen en profielen die gebruikt kunnen worden.

Wil je meer weten over blinde bevestiging of wil je een systeem uitproberen? Bekijk dan eens onze website of neem contact op met een hout professional.

Lees meer over de bevestiging van X-clip

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog