Het verschil tussen AD en KD

Wat is AD en KD?

Terminologie gebruiken binnen een vakgebied? Daar zijn we vaak wel goed in. De afkortingen AD en KD hout bijvoorbeeld. Zegt dit je iets? Dit gaat over het droogproces van het hout. Alleen waar staan de afkortingen voor, wat is het verschil tussen de twee en op welke manier hebben ze invloed op het hout? Lees het in dit artikel.

Wat is AD?

AD betekent Air Dried en heeft te maken met het droogproces van het hout. AD hout droogt vanaf de lucht kant, dus van buiten naar binnen. Gaan we de luchtvochtigheid meten? Dan heeft de buitenkant van het hout een vochtpercentage van 16% t.o.v. de kern (binnen) van 25%. Door de ruimtes waar het wordt gedroogd (bijvoorbeeld in een loods) is het een langzaam proces. Het voordeel is dat het kosten bespaart en beter voor het milieu is.

Wat is KD?

KD (Kiln Dried) hout daarentegen wordt gelijkmatig gedroogd in een droogkamer/oven. Vooraf wordt het benodigde vochtpercentage voor het hout ingesteld. Dit proces gaat sneller en is veel gelijkmatiger. Het vochtpercentage aan de buitenzijde is namelijk gelijk aan de kern (binnenkant) van het hout. KD gedroogd hout “werkt” daardoor een stuk minder dan AD gedroogd hout. Dit proces is wel iets duurder en minder goed voor het milieu.

KD

Kiln Dried - gedroogd doormiddel van een droogkamer

Wat zijn de verschillen tussen AD en KD?

Zoals gezegd hebben AD en KD hout een verschillend droogproces. Maar welke verschillen zijn waarneembaar? Hieronder de belangrijkste:

 • Het vochtpercentage
  AD gedroogd hout heeft in de kern altijd een hoger vochtpercentage dan aan de buitenkant van het hout. Dit kan oplopen tot een verschil van wel 10%. KD hout heeft een vastgesteld vochtpercentage, waardoor de vochtigheid van binnen en buiten gelijk is. Hoe dit komt? AD hout droogt in een loods (waar het vochtig kan zijn) en KD in een droogkamer/oven. Dit noemen we kunstmatige droging. Daarom heeft AD hout altijd een hoger vochtpercentage kan KD hout.

 • De werking
  AD hout werkt meer dan KD hout. Dit komt omdat het vochtpercentage ongelijk verdeeld is. Zijn er drogere of warmere weersomstandigheden? Dan gaat het hout “werken”. Bij AD hout kunnen dan droogte scheuren ontstaan. Een proces dat vaker voorkomt in de zomer i.v.m. de drogere lucht en hoge temperaturen. KD heeft hout heeft dit niet, omdat het al een drogingsproces achter de rug heeft.

Meer informatie over de werking van hout? Bekijk het hier.

 • Het gewicht
  Meer vocht, betekent meer gewicht. Doordat er bij KD hout meer vocht is onttrokken, is het gewicht daardoor lager dan bij AD hout.

 • De prijs
  KD hout heeft een langer droogproces in een droogkamer ondergaan. Dit maakt het proces kostbaarder, waardoor het invloed heeft op de prijs. KD hout zit vergeleken met AD in een iets hogere prijsklasse.

AD

Air Dried - gedroogd aan de lucht

Hebben de verschillen tussen AD en KD invloed op de toepassing?

Wil je planken dicht tegen elkaar plaatsen, bij bijvoorbeeld een dakbeschot? Kies dan voor KD hout i.v.m. de minimale werking. Toch blijft het belangrijkste voor zowel AD als KD hout de montage. Als dit niet in orde is, dan kan het hout alsnog schade vertonen en/of kapot gaan. Twijfel je nog? Vraag het aan onze specialisten.

Published

Invalid Date

Last edit

Invalid Date

Blog