Ipe

Ipe, één van de hardste, sterkste, stabielste en duurzaamste houtsoorten uit het Amazone gebied. Het is een harde, zware en slijtvaste houtsoort van zeer hoge kwaliteit. Het heeft een uitstekende weerstand tegen houtaantastende schimmels en zeer goede technische eigenschappen.
Ipe is zeer goed bestand is tegen schimmelaantasting en ongedierte. Vandaar dat het ook voor langere tijd toegepast kan worden zonder speciale beschermende maatregelen. Ipe is perfect voor de buitentoepassing zoals gevelbekleding, wandbekleding en vlonders. Daarnaast wordt het ook gebruikt in de havenbouw voor dragende onderdelen met hoge mechanische belasting en voor bruggenbouw, dokken, geluids- en privacy muren, omheiningen, paardenstallen, zuurtanks en extreem belastbare vloeren.
Naast Padouk en Cumaru is Ipe een van houtsoorten met een kleine krimp- en uitzettingscoëfficiënt. Dit betekent dat Ipe relatief weinig krimpt of uitzet en daarom in verhouding met andere hardhoutsoorten ook weinig scheurvorming kent. Ipe is vormstabiel en om deze reden ook uitstekend geschikt voor afwerking als vijver- of zwembadrand. Qua structuur is Ipe overwegend homogeen. Ipe heeft een uiteenlopende warme bruine kleur van groenachtig bruin tot meer roodbruin en alles wat ertussen zit. Het hout bevat de inhoudsstof lapachol wat het hout een groenige tint kan geven. Ipe wordt daarom ook wel greenheart genoemd.

Voordelen

  • Extreem hard, sterk en duurzaam
  • Vormstabiel en kleine krimp- en
  • uitzettingscoëfficiënt
  • Duurzaamheidsklasse 1
  • Unieke luxe uitstraling
  • Uitstekend geschikt voor luxe buitenvloeren en andere hoogwaardige exterieur projecten.

Verwerking
Voor een langere levensduur is juiste montage en goede ventilatie van het hout noodzakelijk. Ondanks de enorme hardheid is de bewerking van Ipe goed te doen mits er scherp en bij voorkeur hardmetaal gereedschap wordt gebruikt. Schroefverbindingen moeten worden voorgeboord om scheuren te voorkomen. Daarnaast adviseren wij altijd om roestvaststalen schroeven en bevestigingsmiddelen te gebruiken, dit voorkomt vlekken op het hout. Verlijming van Ipe wordt niet aangeraden.

Ipe houtsoorten.png

Vergrijzing
Van oorsprong heeft het hout een donkerbruine kleur, maar na verloop van tijd vervaagt deze tint naar een elegante zilvergrijze patina. Dit natuurlijke verouderingsproces voegt karakter en schoonheid toe aan het hout, wat het zeer gewaardeerd maakt voor buitentoepassingen zoals terrassen, vlonders en tuinmeubelen. Ondanks de vergrijzing behoudt Ipe hout zijn buitengewone duurzaamheid en maakt het een uitstekende keuze voor constructies die bestand moeten zijn tegen de tand des tijds.

Ipe vergrijzingsproces

Direct contact
Heb je een vraag? Stuur hier je bericht of neem telefonisch contact met ons op. We zijn elke werkdag bereikbaar van 8 tot 17 uur en helpen je graag!
Klik hier om naar al onze producten te gaan.