Thermo fake

Frake (Noir) is een geelgrijze tot bruine houtsoort afkomstig uit West-Afrika. Het is een van de snelst groeiende loofhoutsoorten in de wereld en het wordt gekapt in verantwoord beheerde bossen. Doordat dit hout tot in de kern thermisch wordt gemodificeerd en de levensduur hiermee wordt verlengd is het een ecologisch verantwoorde keuze.

Met het thermisch behandelen van Frake wordt het hout niet alleen duurzamer, maar ook stabieler en minder zwaar. Met als resultaat dat de duurzaamheid naar klasse 1-2 gaat in plaats van de standaard 3-4 klasse waarin Frake zich zonder modificatie bevindt. Thermisch gemodificeerd Frake is een onderhoudsarme houtsoort die prachtig verkleurt naar een grijstint met mooie nuances in kleur tussen onderlinge planken.

De vlammende en levendige tekeningen van Frake lijken erg veel op dat van Eiken, vandaar de benaming Afrikaans Eiken. Het hout heeft soms krijtstrepen, hars-aftekeningen en/of enkele pinholes; dit geeft het hout een karakteristiek uiterlijk. Door deze uitstraling en het lichte gewicht is thermisch gemodificeerd Frake zeer geschikt als duurzame wandbekleding en gevelbekleding.

Thermo frake houtsoorten.png

Voordelen

  • Vormstabiliteit is groot, er is weinig tot geen werking van het hout
  • Robuuste, nostalgische en stijlvolle uitstraling
  • Duurzaamheidsklasse 1-2
  • Lage thermische geleiding, perfect als thermische isolatie
  • Zeer geschikt voor gevel- en wandbekleding

Verwerking

Voor een langere levensduur dient direct bodemcontact te worden vermeden, tevens is juiste montage en goede ventilatie van het hout noodzakelijk. Het bevestigen van thermisch gemodificeerd Frake (Noir) kan gemakkelijk door ring- of bolkopnagels te schieten of te nagelen. Daarnaast kun je het hout ook bevestigen met roestvaststalen schroeven. Daarbij raden wij je aan om het hout altijd voor te boren bij het gebruik van schroeven om de kans op barsten en splijten te voorkomen. Gebruik geen verzinkte schroeven; deze creëren in de loop der tijd zwarte vlekken en strepen op het hout.

Let op: Door de warmtebehandeling verdwijnt de constructieve sterkte van het hout. Daardoor is het Frake kwetsbaar voor bijvoorbeeld transport gerelateerde beschadigingen en scheuren. Wij adviseren daarom altijd 10% hout aan je bestelling toe te voegen. Op deze manier ben je er zeker van dat je genoeg materiaal hebt om mee te werken.